"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/12/01

Tojásos rakott hús (karácsonyra, szilveszterre is)

Hozzávalók:

40 dkg bacon szalonna

2 db burgonya

fekete bors

édes töröttpaprika

4-4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj

20 dkg reszelt sajt

6 db tojás


A salátához:

2-3 db paradicsom

1 nagyobb kígyóuborka

1 csomó zöldhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

1 evőkanál olaj

1 teáskanál citromlé

fekete bors

Egy magasabb oldalú sütőformát kibélelünk bacon szalonna szeletekkel úgy, hogy a forma szélén bőven kilógjanak. 2 nagy krumplit megtisztítunk, vékony szeletekre gyaluljuk. A szalonnával bélelt forma alját kirakjuk a krumpli szeletekkel. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával. 4 szelet csirkemellet (vagy sertés karajt) kiklpofolunk. 2 szeletet a krumplira fektetünk, fúszerezzük és megszórjuk reszelt sajttal. Újra krumpli, fűszer, sajt, hús, fűszer következik. Felütjük a tojásokat és óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon, a hússzeletekre öntjük. Ráhajtogatjuk a szalonna szeleteket. Alufóliával lefedjük és 180 fokon kb 3/4 órát sütjük. Közben elkészítjük a salátát: a paradicsomot, uborkát, hagymát és petrezselyemzöldet felaprítjuk és a fűszerekkel összekeverjük. A kész sültet pihentetés után szeleteljük és a salátával kínáljuk.

Tipp: ha csirkemellből készítjük a sültet, inkább héjában főtt krumplit használjuk, ezek hamarabb megsűlnek. A nyers krumplihoz jó a karaj hús, kicsit később sül át mindkettő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése