Hozzávalók:
2 db érett avokádó
2 keményre főtt tojás
1 gerezd fokhagyma
1 pici fej vörös vagy lilahagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
pici oliva olaj
só
bors
Az avokádót keresztben, a mag körül kettévágjuk.
Csavarással
elválasztjuk a feleket a magtól. Kiskanállal a puha húsát kikaparjuk, villával összenyomkodjuk,
majd a megpucolt és felkockázott főtt tojással, a lereszelt fokhagymával, egy teáskanál oliva olajjal, az apróra vágott vöröshagymával és a szintén felaprított paprikával, paradicsommal összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük
Nagyon egyszerű recept, pirítóssal fogyasztva finom és kiadós "kence".
2014/11/27
Tejfölös gyümölcsös pite
Újságban és Vidék Íze-n is megjelent recept, kipróbáltuk még a nyáron sok friss meggyel (kép sajnos nem készült róla), nagyon finom! Ilyenkor magozott befött meggyel vagy bármilyen fagyasztott gyümölccsel is ugyanolyan jó.
Elkészítés 25 perc, sütés 35 perc
Hozzávalók:
A tésztához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg puha vaj, 30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só
A rakományhoz: 1 kg vegyes idénygyümölcs, 2 tojás, 6 dl sűrű tejföl, 2 dl tejszín, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor
Habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 5 percig elősütjük. Kivesszük a tésztát a sütőből, egyenletesen elosztjuk rajta a megtisztított, kimagozott, szükség szerint feldarabolt gyümölcsöket. A tejszínt elkeverjük a pudingporral, a cukorral, az egész tojásokkal és a tejföllel. Egyenletesen ráöntjük a gyümölcsök tetejére, és készre sütjük. Ha kihűlt, nagyobb kockákra vágjuk.
2014/11/24
Cékla saláta
Hozzávalók:
1 kg cékla
cukor
ecet
köménymag
só
A céklákat megmossuk és meghámozzuk (vízben érdemes, mert úgy nem fogja be a kezünket). A meghámozott céklát leöblítjük és nagyságtól függően 2-6 részre feldaraboljuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, szórunk rá kb 2 teáskanálnyi sót, 1 kokkáskanál köménymagot és puhára főzzük. Ha kész, a levét leszűrjük, és (mindkettőt) hagyjuk kihűlni.
A kihűlt, puha céklát felszeleteljük (max. 1/2cm vastagra) és egy lefedhető edénybe rakjuk . A levét ízesítjük sóval, cukorral és ecettel, mintha salátalének készítenénk, de egy kicsit erőteljesebb ízű levet készítsünk, mert a cékla sokat magába szív az ízekből. Az ízesített levet visszaöntjük a felszeletelt céklára és lefedve legalább 1 napig hűtőben tartjuk. Utána csavaros üvegekbe rakjuk. Hűtőben hosszú ideig eláll.
Aki szereti a különlegesebb ízeket:
nagy lyukú reszelőn reszeljük le a céklát és a céklalébe tegyünk apróra vágott vöröshagymát, vagy frissen reszelt tormát - ebben az esetben kevesebb céklalét használjunk.
2014/11/19
Tonhalas avokádókrém
Hozzávalók:
2-3 érett avokádó
1 olajos tonhalkonzerv
1 citrom vagy lime
só, fehér bors
Elkészítés:
Az avokádót keresztben, a mag körül kettévágjuk.
Csavarással elválasztjuk a feleket a magtól (azt tegyük vízbe, gyökereztetni). Kiskanállal a puha húsát kikaparjuk, villával összenyomkodjuk, áttörjük. A tonhalat is nyomjuk össze villával, keverjük össze az avokádóval és ízesítsük sóval, fehérborssal és citromlével. Pirítós kenyérrel nagyon finom.
2-3 érett avokádó
1 olajos tonhalkonzerv
1 citrom vagy lime
só, fehér bors
Elkészítés:
Az avokádót keresztben, a mag körül kettévágjuk.
Csavarással elválasztjuk a feleket a magtól (azt tegyük vízbe, gyökereztetni). Kiskanállal a puha húsát kikaparjuk, villával összenyomkodjuk, áttörjük. A tonhalat is nyomjuk össze villával, keverjük össze az avokádóval és ízesítsük sóval, fehérborssal és citromlével. Pirítós kenyérrel nagyon finom.
2014/11/16
Ananászos - zöldséges csirkemell
Hozzávalók
50 dkg csirkemell filé
1-1 apróra vágott piros, zöld és sárga paprika
1 felkockázott paradicsom
1 felkarikázott póréhagyma vagy 1 kisebb fej kockára vágott vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
fél doboz konzerv kukorica
15 dkg zöldborsó
fél doboz ananász konzerv (kockázott)
15 dkg zsenge hüvelyes zöldbab
liszt
édesnemes paprika
olaj
só, bors, ételizesítő
Elkészítés
Vágjuk apróra a csirkehúst.
Keverjünk össze 3 evőkanál olajat az apróra vágott petrezselyemmel majd keverjük el vele a húst.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, rakjuk bele az olajos húst, süssük (nem túl nagy lángon, hogy a petrezselyem ne keseredjen meg) fehéredésig.
Hintsük meg egy kevés liszttel, azzal is pirítsuk egy keveset. Szórjunk rá egy teáskanál törött paprikát, keverjük el, öntsük fel 2 dl vízzel és adjuk hozzá a zöldségeket és az ananászt (a fél adag ananász levet is).
Fűszerezzük ízlésünk szerint. Többször átkevergetve főzzük kb fél órát, míg jó szaftosra fővi a levét. Rizzsel tálaljuk.
50 dkg csirkemell filé
1-1 apróra vágott piros, zöld és sárga paprika
1 felkockázott paradicsom
1 felkarikázott póréhagyma vagy 1 kisebb fej kockára vágott vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
fél doboz konzerv kukorica
15 dkg zöldborsó
fél doboz ananász konzerv (kockázott)
15 dkg zsenge hüvelyes zöldbab
liszt
édesnemes paprika
olaj
só, bors, ételizesítő
Elkészítés
Vágjuk apróra a csirkehúst.
Keverjünk össze 3 evőkanál olajat az apróra vágott petrezselyemmel majd keverjük el vele a húst.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, rakjuk bele az olajos húst, süssük (nem túl nagy lángon, hogy a petrezselyem ne keseredjen meg) fehéredésig.
Hintsük meg egy kevés liszttel, azzal is pirítsuk egy keveset. Szórjunk rá egy teáskanál törött paprikát, keverjük el, öntsük fel 2 dl vízzel és adjuk hozzá a zöldségeket és az ananászt (a fél adag ananász levet is).
Fűszerezzük ízlésünk szerint. Többször átkevergetve főzzük kb fél órát, míg jó szaftosra fővi a levét. Rizzsel tálaljuk.
2014/11/13
Pudingos almatorta
Valójában egy felturbózott almáspite, tortaformában :)
Születésnapra (Olivér 21 ♡) készült, nagy piteformában ( 6 cm magas, 28 cm átmérőjű).
35 dkg liszthez keverünk fél csomag sütőport, majd elmorzsoljuk egy kocka (25 dkg) sütő margarinnal.
1 tojást, 1 evőkanál tejfölt, 1 csomag vaníliás cukrot és egy pici sót jól kikeverünk és összedolgozzuk a margarinos liszttel. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés tejfölt.
A tésztát 1/3 - 2/3 arányban ketté vesszük, a nagyobb felét körré nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát úgy, hogy a tészta felérjen a forma széléig. Amíg elkészítjük a töltelékeket, a tésztával bélelt tálat és a maradék tésztát hűtőbe tesszük.
1 liter tejet 20 dkg cukorral és 3 csomag vaníliás (tejszínes vagy karamelles is jó) pudingporral a szokásos módon felfőzünk. Félig kihűtjük, közben párszor keverjük át.
Mérettől függően 3-5 almát megmosunk, kicsomázunk, lereszelünk. Adunk hozzá ízlés szerint cukrot, fahéjat és egy darabka vajat - az egészet összepároljuk.
Elővesszük a tésztával kibélelt sütőformát, megszórjuk édes keksz vagy piskóta morzsával. Beleöntjük a pudingot, arra rárakjuk az almatölteléket, majd a maradék tésztából készített csíkokkal berácsozzuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon aranysárgára sütjük. A tésztarácsot ízlésünk szerint akár le is kenhetjük tojással, vagy megszórhatjuk fahéjas cukorral.
A megsűlt és kihűlt sütemény tetejére egy kerek tálcát teszünk és gyors mozdulattal fejre fordítva könnyen kiboríthatjuk a pitét a formából. Utána, immár az aljára téve egy tálcát, visszafordítjuk. A tölteléknek semmi baja nem lesz. A kész "tortát" megszórhatjuk porcukorral, vagy díszíthetjük tejszínhabbal.
Születésnapra (Olivér 21 ♡) készült, nagy piteformában ( 6 cm magas, 28 cm átmérőjű).
35 dkg liszthez keverünk fél csomag sütőport, majd elmorzsoljuk egy kocka (25 dkg) sütő margarinnal.
1 tojást, 1 evőkanál tejfölt, 1 csomag vaníliás cukrot és egy pici sót jól kikeverünk és összedolgozzuk a margarinos liszttel. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés tejfölt.
A tésztát 1/3 - 2/3 arányban ketté vesszük, a nagyobb felét körré nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát úgy, hogy a tészta felérjen a forma széléig. Amíg elkészítjük a töltelékeket, a tésztával bélelt tálat és a maradék tésztát hűtőbe tesszük.
1 liter tejet 20 dkg cukorral és 3 csomag vaníliás (tejszínes vagy karamelles is jó) pudingporral a szokásos módon felfőzünk. Félig kihűtjük, közben párszor keverjük át.
Mérettől függően 3-5 almát megmosunk, kicsomázunk, lereszelünk. Adunk hozzá ízlés szerint cukrot, fahéjat és egy darabka vajat - az egészet összepároljuk.
Elővesszük a tésztával kibélelt sütőformát, megszórjuk édes keksz vagy piskóta morzsával. Beleöntjük a pudingot, arra rárakjuk az almatölteléket, majd a maradék tésztából készített csíkokkal berácsozzuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon aranysárgára sütjük. A tésztarácsot ízlésünk szerint akár le is kenhetjük tojással, vagy megszórhatjuk fahéjas cukorral.
A megsűlt és kihűlt sütemény tetejére egy kerek tálcát teszünk és gyors mozdulattal fejre fordítva könnyen kiboríthatjuk a pitét a formából. Utána, immár az aljára téve egy tálcát, visszafordítjuk. A tölteléknek semmi baja nem lesz. A kész "tortát" megszórhatjuk porcukorral, vagy díszíthetjük tejszínhabbal.
Mandulát ölelő macikex :)
Sokan próbálkoztak már ezekkel a mandulát ölelő macikákkal, íme az enyéim, két változatban.
Először itt az Az eredeti recept, videóval
Hatóanyag:
fahéj por
burgonyakeményítő * 20g
liszt * 110g
só
répacukor/szirup * 40g
méz * 10g
saláta olaj * 30g
Dió vagy kesudió vagy más dió tetszik
160 fok 10 perc
és a magyar változa:
1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Egy tálban habverő segítségével keverj össze 110 g lisztet, 20 g burgonyakeményítőt és egy teáskanál sót.
3. Egy másik tálban készítsd el a sütemény lelkét, a szirupot: szintén habverővel keverj össze 40 g répacukrot, 10 g mézet, és 30 g olajat (a recept salátaolajat ajánl).
4. Ha ez kész, dolgozd össze a két tálban lévő masszákat, majd a kapott tésztát nyújtsd ki.
5. Egy forma segítségével vágj ki maci-alakokat a tésztából.
6. Rajzold meg az arcukat egy vékony ceruza vagy tű segítségével.
7. Helyezd rájuk a tetszés szerint kiválasztott magokat, hogy úgy tűnjön, mintha a macik magukhoz ölelnék.
8. Süsd 160 fokon 10 percig, majd vedd le a sütőt 150 fokra, és süsd további 10 percig.
9. Gusztusosan tálald.
Az eredeti recept recept alapján készült macikák szépek, finomak, de pár óra múlva ezek a kekszek kőkemények lettek. A macik arcát és fülét egy evőpálcikával formáztam.
Később készítettem egy újabb adagot, immár (a pudingos almatortából kimaradt) linzertésztából.
Ez nem lett annyira szép, viszont finom volt és omlós maradt.
![]() |
eredeti recept alapján |
![]() |
linzer tésztából |
Először itt az Az eredeti recept, videóval
Hatóanyag:
fahéj por
burgonyakeményítő * 20g
liszt * 110g
só
répacukor/szirup * 40g
méz * 10g
saláta olaj * 30g
Dió vagy kesudió vagy más dió tetszik
160 fok 10 perc
és a magyar változa:
1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Egy tálban habverő segítségével keverj össze 110 g lisztet, 20 g burgonyakeményítőt és egy teáskanál sót.
3. Egy másik tálban készítsd el a sütemény lelkét, a szirupot: szintén habverővel keverj össze 40 g répacukrot, 10 g mézet, és 30 g olajat (a recept salátaolajat ajánl).
4. Ha ez kész, dolgozd össze a két tálban lévő masszákat, majd a kapott tésztát nyújtsd ki.
5. Egy forma segítségével vágj ki maci-alakokat a tésztából.
6. Rajzold meg az arcukat egy vékony ceruza vagy tű segítségével.
7. Helyezd rájuk a tetszés szerint kiválasztott magokat, hogy úgy tűnjön, mintha a macik magukhoz ölelnék.
8. Süsd 160 fokon 10 percig, majd vedd le a sütőt 150 fokra, és süsd további 10 percig.
9. Gusztusosan tálald.
Az eredeti recept recept alapján készült macikák szépek, finomak, de pár óra múlva ezek a kekszek kőkemények lettek. A macik arcát és fülét egy evőpálcikával formáztam.
Később készítettem egy újabb adagot, immár (a pudingos almatortából kimaradt) linzertésztából.
Ez nem lett annyira szép, viszont finom volt és omlós maradt.
2014/11/10
Zöldborsós köles
1 csomag hántolt kölest (25 dkg) hideg vízben átmosunk.
Egy magas oldalú serpenyőben pár kanál oliva olajon megfonnyasztunk egy kis fej, felkockázott hagymát.
Rárakjuk a leszűrt kölest, megpirítjuk, majd felengedjük bő kétszeres mennyiségű vízzel.
Megsózzuk, picit borsozzuk, hozzá adunk 25 dkg zöldborsót és lefedve, néha megkevergetve puhára főzzük.
Gyakorlatilag ugyan úgy készítjük, mint a párolt rizst.
Köretként rántott zöldségekhez nagyon finom.
Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni, tehetünk bele összeaprított petrezselyem zöldet és gombát is.
Ha marad ki natur főtt köles köretünk, gomba, zöldborsó, sárgarépa, zeller és hagyma, fokhagyma, bazsalikom, majoranna, tárkony, gyömbér vagy koriander (ezek a fűszerek illenek hozzá leginkább) hozzáadásával fasírtot is készíthetünk belőle. A formázott kis fasírtokat tepsibe rakjuk (olajjal megkent sütőpapírra) és kb 30 percig sütjük.
Mit kezdjünk a kölessel ?
Egy magas oldalú serpenyőben pár kanál oliva olajon megfonnyasztunk egy kis fej, felkockázott hagymát.
Rárakjuk a leszűrt kölest, megpirítjuk, majd felengedjük bő kétszeres mennyiségű vízzel.
Megsózzuk, picit borsozzuk, hozzá adunk 25 dkg zöldborsót és lefedve, néha megkevergetve puhára főzzük.
Gyakorlatilag ugyan úgy készítjük, mint a párolt rizst.
Köretként rántott zöldségekhez nagyon finom.
Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni, tehetünk bele összeaprított petrezselyem zöldet és gombát is.
Ha marad ki natur főtt köles köretünk, gomba, zöldborsó, sárgarépa, zeller és hagyma, fokhagyma, bazsalikom, majoranna, tárkony, gyömbér vagy koriander (ezek a fűszerek illenek hozzá leginkább) hozzáadásával fasírtot is készíthetünk belőle. A formázott kis fasírtokat tepsibe rakjuk (olajjal megkent sütőpapírra) és kb 30 percig sütjük.
Mit kezdjünk a kölessel ?
![]() |
Sajtos-bolyhos
Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg félfogós liszt (vagy fele sima, fele grízes)
12 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
3-4 ek tejföl
2 mokkáskanál só
tojásfehérje a kenéshez
krémhez:
15 dkg vaj vagy margarin
2 kis doboz kemény tejföl
10 dkg apróra reszelt sajt
só
csipetnyi bors
reszelt sajt az oldalára
A tésztához valókat összegyúrjuk, hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük.
Utána lisztezett deszkán 2 mm vékonyra kinyújtjuk, majd pici pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
Felvert tojásfehérjével lekenjük, közepes lángon kisütjük. Vigyázat, gyorsan sül!
Ha kihűlt, a jól kikavart krémmel megkenjük, kettőt-kettőt összeragasztunk, az oldalát reszelt sajtba forgatjuk.
a tésztához:
40 dkg félfogós liszt (vagy fele sima, fele grízes)
12 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
3-4 ek tejföl
2 mokkáskanál só
tojásfehérje a kenéshez
krémhez:
15 dkg vaj vagy margarin
2 kis doboz kemény tejföl
10 dkg apróra reszelt sajt
só
csipetnyi bors
reszelt sajt az oldalára
A tésztához valókat összegyúrjuk, hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük.
Utána lisztezett deszkán 2 mm vékonyra kinyújtjuk, majd pici pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
Felvert tojásfehérjével lekenjük, közepes lángon kisütjük. Vigyázat, gyorsan sül!
Ha kihűlt, a jól kikavart krémmel megkenjük, kettőt-kettőt összeragasztunk, az oldalát reszelt sajtba forgatjuk.
Vörösboros-paradicsomos húsgombócok
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet kenyér
2 dl száraz vörösbor
2 dl paradicsomlé
1-2 dl tej
liszt
olívaolaj
1-1 mokkáskanál bazsalikom és rozmaring
só, bors
A tejben áztassuk meg a kenyérszeleteket, nyomkodjuk ki, gyúrjuk össze a darált hússal és a tojással
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Formáljunk kis gombócokat, forgassuk meg lisztben, majd süssük ki olajban. Ha készen vannak a fasírtok, tegyük őket egy tálra és tartsuk melegen.
Egy serpenyőben kevés olajon pároljuk meg a felkarikázott hagymát. Tegyük hozzá a húsgombócokat. Egy tálban keverjük össze a paradicsompürét, a bort, kb. 1 deci vizet (a kenyéráztató maradék kevés tejet is hozzá önthetjük) és a zöld fűszereket, majd az egészet öntsük rá a gombócokra. Vágjuk fel apróra a fokhagymát, és szórjuk azt is a húsgombócokra. Főzzük 30 percig.
Spagetti, makaróni vagy penne tészta illik hozzá.
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet kenyér
2 dl száraz vörösbor
2 dl paradicsomlé
1-2 dl tej
liszt
olívaolaj
1-1 mokkáskanál bazsalikom és rozmaring
só, bors
A tejben áztassuk meg a kenyérszeleteket, nyomkodjuk ki, gyúrjuk össze a darált hússal és a tojással
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Formáljunk kis gombócokat, forgassuk meg lisztben, majd süssük ki olajban. Ha készen vannak a fasírtok, tegyük őket egy tálra és tartsuk melegen.
Egy serpenyőben kevés olajon pároljuk meg a felkarikázott hagymát. Tegyük hozzá a húsgombócokat. Egy tálban keverjük össze a paradicsompürét, a bort, kb. 1 deci vizet (a kenyéráztató maradék kevés tejet is hozzá önthetjük) és a zöld fűszereket, majd az egészet öntsük rá a gombócokra. Vágjuk fel apróra a fokhagymát, és szórjuk azt is a húsgombócokra. Főzzük 30 percig.
Spagetti, makaróni vagy penne tészta illik hozzá.
Poker Face
Hozzávalók:
1 rész tequila
1/2 rész triple sec ,vagy cointreau
4 rész ananászlé
jégkocka
1 szelet lime
Fogjunk egy hosszú poharat és töltsük fel jégkockákkal.
Öntsük rá az ananászlevet, a tequilat és a triple sec-et (cointreau-t).
Keverjük össze, majd egy lime szelettel díszítve, szívószállal kínáljuk.
2014/11/06
Szilvás grízpite
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre búzadara
fél kocka Ráma margarin vagy 0,8 dl olaj
1 nagy pohár natur joghurt
3 tojás
2 dl cukor + 2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor (12 gr)
kb fél kg szilva (tisztán, kimagozva)
fahéjas cukor
A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, joghurttal és az olvasztott margarinnal.
Jól eldolgozzuk benne a búzadarát és a sütőporos lisztet, majd legalább fél órát pihentetjük, míg a dara megszívja magát.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, kirakjuk a tetejét felezett szilvákkal (magházzal felfelé) és megszórjuk fahéjas kristálycukorral.
Előmelegített sütőben, kb 170 fokon, 25-30 percig (sütőfüggő) sütjük.
Ha a tojásfehérjéket külön felverjük habbá és úgy keverjük a tésztába, még finomabb lesz a süteményünk.
Másnap is finom puha marad.
1 bögre = 2,5 dl
1 bögre liszt
1 bögre búzadara
fél kocka Ráma margarin vagy 0,8 dl olaj
1 nagy pohár natur joghurt
3 tojás
2 dl cukor + 2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor (12 gr)
kb fél kg szilva (tisztán, kimagozva)
fahéjas cukor
A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, joghurttal és az olvasztott margarinnal.
Jól eldolgozzuk benne a búzadarát és a sütőporos lisztet, majd legalább fél órát pihentetjük, míg a dara megszívja magát.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, kirakjuk a tetejét felezett szilvákkal (magházzal felfelé) és megszórjuk fahéjas kristálycukorral.
Előmelegített sütőben, kb 170 fokon, 25-30 percig (sütőfüggő) sütjük.
Ha a tojásfehérjéket külön felverjük habbá és úgy keverjük a tésztába, még finomabb lesz a süteményünk.
Másnap is finom puha marad.
1 bögre = 2,5 dl
Omlós sajtos rúd
A vajat a liszttel gyorsan elmorzsoljuk, hogy ne melegedjen fel a kezünktől.
A tojássárgákat és a sót összekeverjük a tejföllel, majd a lisztes vajhoz adjuk és gyorsan összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben egy kicsit lehűtjük.
Ezután 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, ujjnyi rudakra vágjuk (vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk) és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük.
Finom, sokáig elálló, nagyon omlós (morzsálódós) aprósütemény.
Túrós sajtosrúd
hozzávalók:
fél kg túró
fél kg liszt (lehet fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű)
1 kocka Ráma vagy Liga margarin (25 dkg)
1 tojás
1 pohár tejföl (de jó kefír vagy joghurt is)
20 dkg reszelt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál sütőpor
+ 1 tojás a lekenéshez
15 dkg reszelt sajt a szóráshoz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk.
Lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és derelye vágóval felcsíkozzuk.
(Pogácsa formára is szaggathatjuk.)
Sütőpapiros tepsire rakva, előmelegített sütőben, kb 170 fokon, 25 percig sütjük (sütőfüggő).
Ne süssük túl, mert kiszárad és a sajt megkeseredik a tetején.
Ha marad belőle, eláll pár napig, nem keményedik meg.
fél kg túró
fél kg liszt (lehet fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű)
1 kocka Ráma vagy Liga margarin (25 dkg)
1 tojás
1 pohár tejföl (de jó kefír vagy joghurt is)
20 dkg reszelt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál sütőpor
+ 1 tojás a lekenéshez
15 dkg reszelt sajt a szóráshoz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk.
Lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és derelye vágóval felcsíkozzuk.
(Pogácsa formára is szaggathatjuk.)
Sütőpapiros tepsire rakva, előmelegített sütőben, kb 170 fokon, 25 percig sütjük (sütőfüggő).
Ne süssük túl, mert kiszárad és a sajt megkeseredik a tetején.
Ha marad belőle, eláll pár napig, nem keményedik meg.
2014/06/25
Sárkánygyümölcs saláta
Hozzávalók:
1-1 sárkánygyümölcs, karambola és papaja.
A sárkánygyümölcsöt félbevágjuk, a húsát egy nagy kanállal kiemeljük, felkockázzuk
A papaját szintúgy. A karambolát megmossuk és héjastúl felszeleteljük.
A gyümölcsöket összekeverjük és vagy üvegtálban, de még mutatósabb, ha a sárkánygyümölcs héjában tálaljuk.
Készíthetjük még többfajta gyümölcsből (a kivi pl nagyon jól mutat benne) is és ha egy kevés narancslével meglocsoljuk, még ízletesebb lesz a salátánk.
1-1 sárkánygyümölcs, karambola és papaja.
A sárkánygyümölcsöt félbevágjuk, a húsát egy nagy kanállal kiemeljük, felkockázzuk
A papaját szintúgy. A karambolát megmossuk és héjastúl felszeleteljük.
A gyümölcsöket összekeverjük és vagy üvegtálban, de még mutatósabb, ha a sárkánygyümölcs héjában tálaljuk.
Készíthetjük még többfajta gyümölcsből (a kivi pl nagyon jól mutat benne) is és ha egy kevés narancslével meglocsoljuk, még ízletesebb lesz a salátánk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)