2014/11/13

Mandulát ölelő macikex :)

Sokan próbálkoztak már ezekkel a mandulát ölelő macikákkal, íme az enyéim, két változatban.

eredeti recept alapján
linzer tésztából

Először itt az  Az eredeti recept, videóval

Hatóanyag:
    fahéj por
    burgonyakeményítő * 20g
    liszt * 110g
    só
    répacukor/szirup * 40g
    méz * 10g
    saláta olaj * 30g
    Dió vagy kesudió vagy más dió tetszik
160 fok 10 perc

és a magyar változa:

1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Egy tálban habverő segítségével keverj össze 110 g lisztet, 20 g burgonyakeményítőt és egy teáskanál sót.
3. Egy másik tálban készítsd el a sütemény lelkét, a szirupot: szintén habverővel keverj össze 40 g répacukrot, 10 g mézet, és 30 g olajat (a recept salátaolajat ajánl).
4. Ha ez kész, dolgozd össze a két tálban lévő masszákat, majd a kapott tésztát nyújtsd ki.
5. Egy forma segítségével vágj ki maci-alakokat a tésztából.
6. Rajzold meg az arcukat egy vékony ceruza vagy tű segítségével.
7. Helyezd rájuk a tetszés szerint kiválasztott magokat, hogy úgy tűnjön, mintha a macik magukhoz ölelnék.
8. Süsd 160 fokon 10 percig, majd vedd le a sütőt 150 fokra, és süsd további 10 percig.
9. Gusztusosan tálald.


Az eredeti recept recept alapján készült macikák szépek, finomak, de pár óra múlva ezek a kekszek kőkemények lettek. A macik arcát és fülét egy evőpálcikával formáztam.








Később készítettem egy újabb adagot, immár (a pudingos almatortából kimaradt) linzertésztából.
Ez nem lett annyira szép, viszont finom volt és omlós maradt.







2014/11/10

Zöldborsós köles

1 csomag hántolt kölest (25 dkg) hideg vízben átmosunk.
Egy magas oldalú serpenyőben pár kanál oliva olajon megfonnyasztunk egy kis fej, felkockázott hagymát.
Rárakjuk a leszűrt kölest, megpirítjuk, majd felengedjük bő kétszeres mennyiségű vízzel.
Megsózzuk, picit borsozzuk, hozzá adunk 25 dkg zöldborsót és lefedve, néha megkevergetve puhára főzzük.
Gyakorlatilag ugyan úgy készítjük, mint a párolt rizst.
Köretként rántott zöldségekhez nagyon finom.
Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni, tehetünk bele összeaprított petrezselyem zöldet és gombát is.
Ha marad ki natur főtt köles köretünk, gomba, zöldborsó, sárgarépa, zeller és hagyma, fokhagyma, bazsalikom, majoranna, tárkony, gyömbér vagy koriander (ezek a fűszerek illenek hozzá leginkább) hozzáadásával fasírtot is készíthetünk belőle. A formázott kis fasírtokat tepsibe rakjuk (olajjal megkent sütőpapírra) és kb 30 percig sütjük.

Mit kezdjünk a kölessel ?



Sajtos-bolyhos

Hozzávalók

a tésztához:
40 dkg félfogós liszt (vagy fele sima, fele grízes)
12 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
3-4 ek tejföl
2 mokkáskanál só
tojásfehérje a kenéshez

krémhez:
15 dkg vaj vagy margarin
2 kis doboz kemény tejföl
10 dkg apróra reszelt sajt

csipetnyi bors

reszelt sajt az oldalára

A tésztához valókat összegyúrjuk, hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük.
Utána lisztezett deszkán 2 mm vékonyra kinyújtjuk, majd pici pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
Felvert tojásfehérjével lekenjük, közepes lángon kisütjük. Vigyázat, gyorsan sül!

Ha kihűlt, a jól kikavart krémmel megkenjük, kettőt-kettőt összeragasztunk, az oldalát reszelt sajtba forgatjuk.






Vörösboros-paradicsomos húsgombócok

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet kenyér
2 dl száraz vörösbor
2 dl paradicsomlé
1-2 dl tej
liszt
olívaolaj
1-1 mokkáskanál bazsalikom és rozmaring
só, bors

A tejben áztassuk meg a kenyérszeleteket, nyomkodjuk ki, gyúrjuk össze a darált hússal és a tojással
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Formáljunk kis gombócokat, forgassuk meg lisztben, majd süssük ki olajban. Ha készen vannak a fasírtok, tegyük őket egy tálra és tartsuk melegen.
Egy serpenyőben kevés olajon pároljuk meg a felkarikázott hagymát. Tegyük hozzá a húsgombócokat. Egy tálban keverjük össze a paradicsompürét, a bort, kb. 1 deci vizet (a kenyéráztató maradék kevés tejet is hozzá önthetjük) és a zöld fűszereket, majd az egészet öntsük rá a gombócokra. Vágjuk fel apróra a fokhagymát, és szórjuk azt is a húsgombócokra. Főzzük 30 percig.
Spagetti, makaróni vagy penne tészta illik hozzá.


Poker Face


Hozzávalók:

1 rész tequila
1/2 rész triple sec ,vagy cointreau
4 rész ananászlé
jégkocka
1 szelet lime

Fogjunk egy hosszú poharat és töltsük fel jégkockákkal.
Öntsük rá az ananászlevet, a tequilat és a triple sec-et (cointreau-t).
Keverjük össze, majd egy lime szelettel díszítve, szívószállal kínáljuk.


2014/11/06

Szilvás grízpite

Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre búzadara
fél kocka Ráma margarin vagy 0,8 dl olaj
1 nagy pohár natur joghurt
3 tojás
2 dl cukor + 2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor (12 gr)
kb fél kg szilva (tisztán, kimagozva)
fahéjas cukor

A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, joghurttal és az olvasztott margarinnal.
Jól eldolgozzuk benne a búzadarát és a sütőporos lisztet, majd legalább fél órát pihentetjük, míg a dara megszívja magát.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, kirakjuk a tetejét felezett szilvákkal (magházzal felfelé) és megszórjuk fahéjas kristálycukorral.
Előmelegített sütőben, kb 170 fokon, 25-30 percig (sütőfüggő) sütjük.
Ha a tojásfehérjéket külön felverjük habbá és úgy keverjük a tésztába, még finomabb lesz a süteményünk.
Másnap is finom puha marad.
1 bögre = 2,5 dl



Omlós sajtos rúd

Hozzávalók: fél kg liszt, 25 dkg vaj vagy Ráma margarin, 3 tojássárgája, 1 kis pohár tejföl, 1 teáskanál só

A vajat a liszttel gyorsan elmorzsoljuk, hogy ne melegedjen fel a kezünktől. 
A tojássárgákat és a sót összekeverjük a tejföllel, majd a lisztes vajhoz adjuk és gyorsan összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben egy kicsit lehűtjük.
Ezután 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, ujjnyi rudakra vágjuk (vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk) és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük. 
Finom, sokáig elálló, nagyon omlós (morzsálódós) aprósütemény.

Túrós sajtosrúd

hozzávalók:
fél kg túró
fél kg liszt (lehet fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű)
1 kocka Ráma vagy Liga margarin (25 dkg)
1 tojás
1 pohár tejföl (de jó kefír vagy joghurt is)
20 dkg reszelt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál sütőpor

+ 1 tojás a lekenéshez
15 dkg reszelt sajt a szóráshoz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk.
Lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és derelye vágóval felcsíkozzuk.
(Pogácsa formára is szaggathatjuk.)
Sütőpapiros tepsire rakva, előmelegített sütőben, kb 170 fokon, 25 percig sütjük (sütőfüggő).
Ne süssük túl, mert kiszárad és a sajt megkeseredik a tetején.
Ha marad belőle, eláll pár napig, nem keményedik meg.






2014/06/25

Sárkánygyümölcs saláta

Hozzávalók:
1-1 sárkánygyümölcs, karambola és papaja.

A sárkánygyümölcsöt félbevágjuk, a húsát egy nagy kanállal kiemeljük, felkockázzuk
A papaját szintúgy. A karambolát megmossuk és héjastúl felszeleteljük.
A gyümölcsöket összekeverjük és vagy üvegtálban, de még mutatósabb, ha a sárkánygyümölcs héjában tálaljuk.
Készíthetjük még többfajta gyümölcsből (a kivi pl nagyon jól mutat benne) is és ha egy kevés narancslével meglocsoljuk, még ízletesebb lesz a salátánk.





2014/06/22

Habos-almás sütemény - variálható

Először elkészítjük a tölteléket:
1,5 kg almát megtisztítunk, legyalulunk, összekeverjük 10 dkg cukorral, 1 tasak vaníliáscukorral, 1 teáskanál fahéjjal és fél citrom reszelt héjával. Megpároljuk, kihűtjük.
28 dkg lisztet, 1 tasak sütőport, 20 dkg margarint, 10 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját kikeverünk 4 evőkanál tejjel - nem kell megijedni, elég ragacsos tésztát kapunk. Ezt belesimítjuk egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Rárakjuk a tölteléket és előmelegített sütőben, 180 fokon úgy 20-25 percig sütjük. A 4 tojás fehérjét egy kávéskanál ciromlével és 20 dkg cukorral kemény habbá verjük, rákenjük az almatöltelék tetejére és először 180 fokon 2-3 percig, majd 140-150 fokon további 20-25 percig sütjük - úgy, hogy a hab felül ropogós legyen !
Sütés előtt a tojáshabra szórhatunk mandulaforgácsot vagy durvára vagdalt diót is.
Alma helyett túrótöltelékkel is készíthetjük, akkor hasonló lesz mint a rákóczi-túrós, ha pedig a tésztára csak pikáns lekvárt kenünk, a nőiszeszélyhez hasonló süteményünt kapunk.
A nagy gáztepsibe való adag 40 dkg liszt és a hozzá arányosan számolt hozzávalókkal készül.







Meggyes-pudingos piskótacsiga torta

A facebook Ízes élet közösség oldalán találtam ezt a receptet. Én diabetikusan és málna helyett meggyel készítettem Brigi diplomaosztós ebédjére (a papája nem ehet cukrosat). Recept leírása a kép alatti linkre kattintva.
Az eredeti, Málnás-mandulás spirál torta (ez az ötletet adó recept) magyarra fordítva itt megtalálható a blogomban.

piskótacsiga torta / legyező torta


gyümölcsös-pudingos piskótacsiga torta leírása




2014/06/02

Nagykőrösi pincepörkölt


hozzávalók egy nagyobb bográcshoz:
1,5 kg marhalábszár
1,5 kg füstölt tarja
1,5 kg pulykacombfilé
1 nagyobb szál parasztkolbász
25 dkg nyers kolozsvári szalonna
vöröshagyma
fokhagyma
fűszerpaprika
fehér és zöldpaprika, paradicsom
só, bors, őrölt kömény, babérlevél
1 doboz sör
3 kg krumpli

Előző este a füstölt tarját megfőzöm, kihűtöm, hűtőbe teszem a másnapi felhasználásig. A levét is elteszem.
A marha és pulykahúst külön edényben bepácolom: a húsokat felkockázom, olajba teszek sót, borsot, felaprított vörös és fokhagymát és ebbe alaposan átforgatom a húst, majd jól záródó edényben 1 éjszakára hűtőbe teszem. A marhahús inkább vöröshagyás, míg a pulyka túlnyomórészt fokhagymás legyen.
Másnap a főtt-füstölt tarját falatnyi kockákra darabolom.
A szalonnát felkockázom, a bográcsban kisütöm, majd ráteszem a bepácolt marhahúst, amit nagy lángon, többször átforgatva fehéredésig pirítok. Megszórom bőven törött paprikával, elkeverem, felöntöm egy kevés vízzel és felforralom. Beleteszek 2-2 fehér és zöldpaprikát is. Főzés közben fűszerezem. Mikor úgy 2/3 részre már megpuhult a marhahús, hozzáteszem a bepácolt pulykahúst is és 2-3 paradicsomot, valamint néhány babérlevelet. Ha már majdnem puhák a húsok, hozzáadom a hasábokra vágott krumplit, a felkarikázott kolbászt, belerakom a felkockázott tarját, legvégül öntöm hozzá a sört és az egészet készre főzöm.
(Főzés közben az elpárolgott levet víz helyett a füstölt tarja főzőlevével pótolom - a sózásra emiatt ügyelni kell ! ).
Akkor jó, ha kellőképpen sűrű, tunkolható a szaftja.
Túl sok krumpli nem kell bele, mert úgyis inkább friss, ropogós héjú kenyérrel fogyasztjuk.






Epres-tejszínes feketeerdő :)

Dupla szülinapos-házassági évfordulós szívtortánk.
Egyik fele feketeerdő, a másik epres-tejszínes ízű. Hatalmas méretű, puha piskótás, lágy krémes, egyáltalán nem csömör, viszont fantasztikusan finom volt ! :)
Köszönet érte Szabóné Margónak :)











2014/05/30

Tiramisu ( tojás nélkül )


Hozzávalók:
25 dkg natúr vajkrém, de persze a mascarpone még jobb
1 csomag vaníliapudingpor
4 dl tej
4 ek cukor a pudinghoz
3 ek Amaretto likőr vagy egy pici mandulaaroma
1-2 evőkanál narancslé
2 csomag babapiskóta
feketekávé (instantból is jó)
kevés rum (vagy aroma) a kávéba
a szóráshoz keserű kakaópor

Készítünk kb 2-2,5 dl feketekávét, adunk hozzá egy pici rumot vagy rumaromát és kihűtjük.
Szokásos módon megfőzzük a pudingot és mikor kész, belekeverjük a likört vagy pár csepp mandulaaromát és a narancslét. Ha teljesen kihűlt, habosra kavarjuk a vajkrémmel.
Egy szögletes jénai tál alját kirakjuk egy réteg feketekávéban megforgatott babapiskótával.
Rásímítjuk a krém felét, amit vékonyan megszórunk kakaóporral. Erre rakunk egy újabb réteg kávéba mártott piskótát, amit befedünk a krém másik felével.
Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük,
A krém tetejét tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.