Receptek cukorbetegeknek - mirelitből
Anyu régi receptjei között találtam ezt a kis füzetet. Természsetesen friss alapanyagokból is elkészíthetőek a receptek.
Receptek cukorbetegeknek - mirelitből
Anyu régi receptjei között találtam ezt a kis füzetet. Természsetesen friss alapanyagokból is elkészíthetőek a receptek.
Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
3 kg uborka, 2 csokor kapor, 2 nagyobb burgonya (régi, ó krumpli legyen mindenképp), só, víz
Elkészítés:
Egy nagy uborkás üvegbe alulra rakok 1 csokor kaprot. Erre karikára vágott, jól megmosott, nyers burgonyát. Rárakom a nagyon alaposan megmosott, két végükön belhasított uborkákat.Tetejére szintén karikákra vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok (pár szelet mehet az uborkák közé is), legfelülre még 1 csokor kemény szárú kapor kerül, ez egyben le is szorítja az üveg tartalmát. Végül felöntöm langyos, sós vízzel – ahány liter a víz, annyi evőkanál sót kell teljesen feloldani benne. Kistányérral letakarom, Árnyékos, de meleg helyen 3 napig érlelődik. Én nem teszek bele sem fokhagymát, sem tormát, így is tökéletes az íze.
ANYU TÉLI "VIZES UBRORKÁ"-ja, TÉLI KOVÁSZOS UBORKA
Anyu télire is rakott el kovászos uborkát, nálunk "vizes uborka" volt a neve.
Még a nyári kovászosnál is finomabb volt.
Gyerekkoromban volt, hogy iskolából hazafelé menet bejöttek a barátnőim (Irén és Ildi) és házi libazsíros kenyeret ettünk vizes uborkával - Irén momdta, hogy ilyen finomat még nem is evett :)
Szinte most is magam előtt látom, ahogy anyu keni a kenyér szeleteket a nagy, 5 literes befőttesüvegben lévő szép sárgás libazsírral, apu meg a másik nagy üvegből szedi ki és négybe vágja hozzá avizes uborkákat :)
Mindig volt nálunk a baromfiudvarban liba (meg kacsa is), apu és anyu karácsony előtt megtömték őket, hatalmas májuk volt, libahájjal kisütve, a zsírban eltéve isteni finom volt.
VIZES UBORKA
Hozzávalók egy 5 literes befőttes üveghez:
3,5 kg közepes nagyságú uborka
kb 3 evőkanál só (ahány liter víz, annyi evőkanál só)
1 közepes szál torma, hosszában 4-be vágva
1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
2 éretlen, zöld szólőfürt, néhány meggyfalevél (utóbbi elhagyható)
2 kisebb csokor, öregebb, fás szárú kapor
1 teáskanálnyi szemes bors, 2-3 babérlevél, 1 kávéskanál köménymag (ezek is elhagyhatóak)
Elkészítése:
Az uborkákat nagyon alaposan megmossuk, friss fogyasztásra a végét levágjuk, hosszában félig bevágjuk, majd ugyanezt a másik végén elforgatva megismételjük. Ha télire rakjuk el, akkor egészben hagyjuk az uborkákat. Az üvegbe alulra rakjuk a kaprot, 2 szál tormát, 1 szőlő fürtöt és erre hosszában állítgatva, szorosan az uborkát. Az üveg oldalába bedugjuk a meggyfaleveleket, a maradék 2 szál tormát, a legtetejére még rakunk 1 fürt szőlőt és egy csokor kaprot. Teleöntjük vízzel az uborkával teli üveget (megmérjük, mennyi megy bele, általában olyan 3 liternyi), majd a vizet leöntjük róla egy lábasba és felforraljuk sóval (ahány liter víz, annyi evőkanál só) és a fűszerekkel, majd a langyosra hűlt vizet ráöntjük az uborkára, és celofánnal lazán lezárjuk a tetejét. Anyu az üvegeket a házunk padlására hordta fel, hogy az állandó melegben kiforrják magukat. Amikor a hetedik/tizedik nap körül letisztultak, szorosan lekötözte új, többrétegű celofánnal és berakta a hűvös kamrába. Ha később leapadt, 1-2 hét múlva sóval felfőzött hidegre hűtött vízzel feltöltögette. Általában 6-8 db, 5 literes befőttes üvegben rakott el anyu minden nyáron vizes uborkát télire. Volt olyan, hogy 1-2 üveggel megpuhult, de általában finom, ropogós, ízletes uborkát ehettünk télen is.
(Ezt a fajta sós/savanyú uborkát nyárron, friss fogyasztásra is készíthetjük. Az a különbség a nyári és téli között, hogy a télire elrakott uborkát nem kell bevagdosni. Sóból az asztali sót hasznáéjuk, ne legyen jódotott!, a szőlőfürtök pedig nehogy permetezettek legyenek, ahogy az uborka sem, különben meglágyul)
A kész, érett kovászos uborkát is elrakhatjuk télire. A kaprot és a krumplit kiszedem (a krumplit meg is lehet enni, hiszen fermentált), az uborkát leszűröm, a levét felforralom és belekeverek fél mokkáskanál szalicilt vagy nátrium benzoátot. Teljesen kihűtöm. Az uborkát kisebb üvegekbe rakom, a kihűlt levet ráöntöm, Rácsavarom az üvegek tetejét és mehet a kamrába. Az uborka leszürt levét nem feltétlenül szükséges felforralni, egyből belekeverhető a tartósító.
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna, kb 1 evőkanál tejföl
A lisztbe belekeverni a sütőport és a cukrot, majd elmorzsolni a vajjal és összedolgozni a tojássárgákkal meg a tejföllel.
Töltelék: 60 dkg túró, 40 dkg főtt, reszelt krumpli, 20 dkg cukor, 6 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 4 tojássárgája, 4 tojásfehérje + 2 ami a tésztából maradt, 4 dkg (2 evőkanál) liszt, ízlés szerint citromhéj, mazsola.
A túrót villával áttörni. Cukorral, tejföllel, olvasztott vajjal, kikevert tojássárgákkal és a reszelt krumplival meg a liszttel alaposan összedolgozni. Ízlés szerint reszelt citromhéjat, mazsolát lehet bele rakni. Végül a keményre felvert tojáshabot beleforgatni.
Tölteléket a tésztára önteni, lekenni tojásos tejföllel (1 tojást és 1 evőkanál tejfölt kikeverni). Előmelegített sütőben, 170 fokon kb 50 percig sütni.
Brigi dédimamájának a receptje.
Csokis pöffeteg Mimitől
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
10 dkg csoki
20 dkg cukor
2 tojás
36 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
8 dkg kakaópor
1 dl tej
Elkészítése:
A puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást és kikeverjük. A csokit megolvasztjuk, majd ezt is hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Ezután a lisztet, sütőport, kakaóport is belerakjuk, végül a tejet. Összedolgozzuk, majd hűtőbe rakjuk kb 10 percre. Golyókat formázunk belőle, porcukorba forgatjuk, majd kristálycukorba vagy nádcukorba. 180 fokon kb 10 percig sütjük.
Zabpelyhes keksz Mimitől
Hozzávalók:
1 bögre cukor
1 bögre margarin (25 dkg)
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1,5 bögre liszt
4 bögre zabpehely (1 cs LIDL, apró)
10 dkg csoki (tej vagy ét) reszelve
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (fahéj)
Elkészítés:
a margarint kicsit megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, tojással, vaníliás cukorral, sütőporral és a liszttel, végül beleforgatjuk a zabpelyhet és a reszelt csokit. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Kis golyókat formálunk. Lelapítjuk vizes ujjheggyel, így nem tapad annyira a kezünkre. 170 fokon, előmelegített sütőben 5-7 percig sütöm. Mimi receptje
Mimi finomságai |
Nagyon csokis kakaós keksz Mimitől
Hozzávalók
20 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)
25 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor (tk)
1 csipet só
2 ek cukrozatlan kakaópor (púpos)
1 db tojás (nagyobb)
10 dkg cukor
15 dkg margarin
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük. A csokit (én 50%-osat használtam) egy éles késsel nagyobb darabokra vágjuk.
A lisztben elkeverjük a sütőport, sót és a kakaóport.
Egy másik tálban a tojást habosra kavarjuk a cukorral, és a szobahőmérsékletű margarinnal.
A két részt összekeverjük, és beleforgatjuk a csokit.
Előkészítjük a sütőpapírral bélelt tepsit.
Egy teáskanálnyi adagot veszünk a tésztából, majd golyót formázunk, mint a fasírtot és ellapítjuk.
A tepsibe rakjuk, nem szükséges nagy távolságot hagyni a kekszek között (nekem nem terültek el).
190 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük őket.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, mert a forró csoki könnyen megégetheti a kezünket.
32 db lett ebből az adagból. (eredeti recept itt)
Mimi finomságai |
Mimi receptje
Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg liszt
3 evőkanál só
15 dkg zsír
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük (a vízbe 2 evőkanál sót rakunk). Majd összetörjük, sót, lisztet, zsírt hozzáadjuk, összegyúrjuk. Kb 1 cm vastagra kinyútjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét becsíkozzuk. 200-220 fokon kb 15-20 percig sütjük.
Ötvösné Jónás Erika máglyarakás receptje
Hozzávalok:
15 db sima kifli
8- 10 db édes közepes alma
1,5 liter tej a kifli áztatásához
5 db tojás, a sárgája a tejbe a fehérje pedig kemény habbáverni a süti tetejére
Faféj
Cukor
Vaniliacukor
1 db kockamargarin
1 db citrom
Sárgabarack lekvár ízlés szerint
Margarin a sütöpapir megkenéséhez
Zsemlemorzsa amivel megszórom a margarinos sütöpapirt
Legelőszőr megpucolom az almát kidaarabolom a magházát és szeletelem kisunnyi vastagságura a margarinon megpárolom az alma szeleteket , ízlés szerint cukrozom és fahéjozom. A kiflit szeletelem, előkészítem a tejet a tojássárgáját cukorral és vaniliacukoral öszekeverem beleöntöm a tejbe. Ebbe a tojásárgás tejbe teszek még Vaniliacukor és megáztatom a kifliszeleteket. Sütöpapirt megkenem margarinnal és megszorom zsemlemorzsával ere pakolom az áztatott kiflit.
A megásztatott kiflire rakom a dinsztelt almadarabokat ere csöpögtetek sárgabarack lekvárt ezt berakom az előmelegitett 200 fokos sütöbe. Sütöm fél órát de ez attól is függ mennyire szárad meg a kifli nagyon nem szabad megszáritani.
Utána a kemény tojájhabot amibe cukrot Vaniliacukor és pár csepp citromlevet raktam, rákenem a kiflire egyenletesen elosztom. Még kábé 10-15 percig sütöm a tojásfehérjével. forrás
Szilvalekváros papucs alakor lisztből - Lőrinczné Várdai Erika receptje
Hozzávalók:
0,5dl tej; 20g friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 350g teljes kiőrlésű alakor liszt (az esetemben ősbúzából frissen őrölve), 1 teáskanál tengeri só, 50g zsír, 125g margarin, 1 db kisebb tojás, kb. 3dl sűrű szilvalekvár
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű liszthez hozzáadjuk a sót, majd a kockákra vágott hideg zsírral és a margarinnal elmorzsoljuk. Ezután egy kisebb edényben a langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kb 3-5 percet várunk, hogy az élesztő felfusson. A morzsalékos tésztához öntjük az élesztős tejet és egynemű, könnyen formázható tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon ragad, akkor tehetünk még hozzá lisztet.)
A tésztát lisztezett deszkán kb. 5mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Nyújtás közben - attól függően, hogy mennyire ragad a tészta - többször meghintve lisztezzük a tészta alját, esetleg a tetejét is. 5-6 cm oldalú négyzetekre vágjuk fel a kinyújtott tésztát. Minden négyzet alakú tészta átlójába 1-1 púpozott teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk. A négyzetek két szemközti csúcsát összecsípjük, nyomkodva összeragasztjuk, hogy a lekvárvonal középen maradjon. Alaposan kizsírozott tepsibe, nem túl szorosan helyezzük egymás mellé a lekváros papucsokat (kb. 30db). A tetejüket tojással megkenjük.
Fél óra pihenést követően 200°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük. 5 perc sütés után 180°C-ra mérsékeljük a sütő melegét és még további kb. 25 percig sütjük.
Az elkészült sütemény omlós; és kellemes ízélményt ad a teljes kiőrlésű alakor liszt, a só, és a szilvalekvár triójának köszönhetően.
A receptet köszönjük Lőrinczné Várdai Erikának. forrás
Stella receptkönyv
(közel 100 éves receptek)
Kiadó: Stella sütőpor és vegyészeti gyár R.T.
Kiadás éve kb 1928.
15 cm x 11 cm
Hatodik kiadás, Fekete-fehér illusztrációkkal.
(saját tulajdon)
Hozzávalók
1 l paradicsomlé
2 dl víz
3 evőkanál liszt
4 evőkanál (oliva)olaj
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1 csipet só
ízlés szerint (3-4 evőkanál) cukor
ízlés szerint 1 szál zellerzöld vagy 1 mokkáskanál szárított oregánó
betűtészta
Az olajból és a lisztből világos rántást csinálunk. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. Apránként felöntjük a paradicsomlével, közben kevergetjük. Hozzáöntjük a vizet, majd visszatesszük a tűzre. Belerakjuk a cukrot, a sót és a zellerzöldet vagy az oregánót. Ha felforrt, belefőzzük a betűtésztát. Tálalás előtt a zellerzöldet természetesen kivesszük belőle.