"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/07/07

Sváb kovászos uborka / VIZES UBORKA / kovászos uborka télire

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

3 kg uborka, 2 csokor kapor, 2 nagyobb burgonya (régi, ó krumpli legyen mindenképp), só, víz

Elkészítés:

Egy nagy uborkás üvegbe alulra rakok 1 csokor kaprot. Erre karikára vágott, jól megmosott, nyers burgonyát.  Rárakom a nagyon alaposan megmosott, két végükön belhasított uborkákat.Tetejére szintén karikákra vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok (pár szelet mehet az uborkák közé is), legfelülre még 1 csokor kemény szárú kapor kerül, ez egyben le is szorítja az üveg tartalmát. Végül felöntöm langyos, sós vízzel – ahány liter a víz, annyi evőkanál sót kell teljesen feloldani benne. Kistányérral letakarom, Árnyékos, de meleg helyen 3 napig érlelődik. Én nem teszek bele sem fokhagymát, sem tormát, így is tökéletes az íze.

ANYU TÉLI "VIZES UBRORKÁ"-ja, TÉLI KOVÁSZOS UBORKA 

Anyu télire is rakott el kovászos uborkát, nálunk "vizes uborka" volt a neve. 

Még a nyári kovászosnál is finomabb volt. 

Gyerekkoromban volt, hogy iskolából hazafelé menet bejöttek a barátnőim (Irén és Ildi) és házi libazsíros kenyeret ettünk vizes uborkával - Irén momdta, hogy ilyen finomat még nem is evett :) 

Szinte most is magam előtt látom, ahogy anyu keni a kenyér szeleteket a nagy, 5 literes befőttesüvegben lévő szép sárgás libazsírral, apu meg a másik nagy üvegből szedi ki és négybe vágja hozzá avizes uborkákat :) 

Mindig volt nálunk a baromfiudvarban liba (meg kacsa is), apu és anyu karácsony előtt megtömték őket, hatalmas májuk volt, libahájjal kisütve, a zsírban eltéve isteni finom volt.

VIZES UBORKA

Hozzávalók egy 5 literes befőttes üveghez:

3,5 kg közepes nagyságú uborka

kb 3 evőkanál só (ahány liter víz, annyi evőkanál só)

1 közepes szál torma, hosszában 4-be vágva

1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)

2 éretlen, zöld szólőfürt, néhány meggyfalevél (utóbbi elhagyható)

2 kisebb csokor, öregebb, fás szárú kapor

1 teáskanálnyi szemes bors, 2-3 babérlevél, 1 kávéskanál köménymag (ezek is elhagyhatóak)


Elkészítése:

Az uborkákat nagyon alaposan megmossuk, friss fogyasztásra a végét levágjuk, hosszában félig bevágjuk, majd ugyanezt a másik végén elforgatva megismételjük. Ha télire rakjuk el, akkor egészben hagyjuk az uborkákat. Az üvegbe alulra rakjuk a kaprot, 2 szál tormát, 1 szőlő fürtöt és erre hosszában állítgatva, szorosan az uborkát. Az üveg oldalába bedugjuk a meggyfaleveleket, a maradék 2 szál tormát, a legtetejére még rakunk 1 fürt szőlőt és egy csokor kaprot. Teleöntjük vízzel az uborkával teli üveget (megmérjük, mennyi megy bele, általában olyan 3 liternyi), majd a vizet leöntjük róla egy lábasba és felforraljuk sóval (ahány liter víz, annyi evőkanál só) és a fűszerekkel, majd a langyosra hűlt vizet ráöntjük az uborkára, és celofánnal lazán lezárjuk a tetejét. Anyu az üvegeket a házunk padlására hordta fel, hogy az állandó melegben kiforrják magukat. Amikor a hetedik/tizedik nap körül letisztultak, szorosan lekötözte új, többrétegű celofánnal és berakta a hűvös kamrába. Ha később leapadt, 1-2 hét múlva sóval felfőzött hidegre hűtött vízzel feltöltögette. Általában 6-8 db, 5 literes befőttes üvegben rakott el anyu minden nyáron vizes uborkát télire. Volt olyan, hogy 1-2 üveggel megpuhult, de általában finom, ropogós, ízletes uborkát ehettünk télen is. 

(Ezt a fajta sós/savanyú uborkát nyárron, friss fogyasztásra is készíthetjük. Az a különbség a nyári és téli között, hogy a télire elrakott uborkát nem kell bevagdosni. Sóból az asztali sót hasznáéjuk, ne legyen jódotott!, a szőlőfürtök pedig nehogy permetezettek legyenek, ahogy az uborka sem, különben meglágyul)


A kész, érett kovászos uborkát is elrakhatjuk télire. A kaprot és a krumplit kiszedem (a krumplit meg is lehet enni, hiszen fermentált), az uborkát leszűröm, a levét felforralom és belekeverek fél mokkáskanál szalicilt vagy nátrium benzoátot. Teljesen kihűtöm. Az uborkát kisebb üvegekbe rakom, a kihűlt levet ráöntöm, Rácsavarom az üvegek tetejét és mehet a kamrába. Az uborka leszürt levét nem feltétlenül szükséges felforralni, egyből belekeverhető a tartósító.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése