"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/05/18

Szilvalekváros papucs

Szilvalekváros papucs alakor lisztből - Lőrinczné Várdai Erika receptje

Hozzávalók:

0,5dl tej; 20g friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 350g teljes kiőrlésű alakor liszt (az esetemben ősbúzából frissen őrölve), 1 teáskanál tengeri só, 50g zsír, 125g margarin, 1 db kisebb tojás, kb. 3dl sűrű szilvalekvár

Elkészítés:

A teljes kiőrlésű liszthez hozzáadjuk a sót, majd a kockákra vágott hideg zsírral és a margarinnal elmorzsoljuk. Ezután egy kisebb edényben a langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kb 3-5 percet várunk, hogy az élesztő felfusson. A morzsalékos tésztához öntjük az élesztős tejet és egynemű, könnyen formázható tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon ragad, akkor tehetünk még hozzá lisztet.)

A tésztát lisztezett deszkán kb. 5mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Nyújtás közben - attól függően, hogy mennyire ragad a tészta - többször meghintve lisztezzük a tészta alját, esetleg a tetejét is. 5-6 cm oldalú négyzetekre vágjuk fel a kinyújtott tésztát. Minden négyzet alakú tészta átlójába 1-1 púpozott teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk. A négyzetek két szemközti csúcsát összecsípjük, nyomkodva összeragasztjuk, hogy a lekvárvonal középen maradjon. Alaposan kizsírozott tepsibe, nem túl szorosan helyezzük egymás mellé a lekváros papucsokat (kb. 30db). A tetejüket tojással megkenjük.

Fél óra pihenést követően 200°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük. 5 perc sütés után 180°C-ra mérsékeljük a sütő melegét és még további kb. 25 percig sütjük.

Az elkészült sütemény omlós; és kellemes ízélményt ad a teljes kiőrlésű alakor liszt, a só, és a szilvalekvár triójának köszönhetően.

A receptet köszönjük Lőrinczné Várdai Erikának. forrás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése