"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/09/16

Fasírt tepsiben, sütőben

Hozzávalók:

1 kg darált hús 

4 kisebb szelet szikkadt kenyér (vagy 4 db zsömle/kifli)

3 tojás 

2 kisebb fej vöröshagyma 

4 gerezd fokhagyma

Só, bors, pirospaprika ízlés szerint

diónyi zsír, vagy 2 evőkanálnyi étolaj, esetleg 2 nagy evőkanálnyi konzerv löncshús

1-2 dl tej vagy víz 

zsemlemorzsa

étolaj/zsír 


Elkészítése:

A hagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk, a kenyeret kevés vízben vagy tejben megáztatjuk és kinyomkodjuk, majd az összes többi hozzávalóval egy nagy tálba rakjuk (fűszerek ízlés szerint) és alapossan összegyúrjuk. Egy tepsit vékonyan kiolajozunk (ha sütőpapírt használunk, azt is). A masszából kis golyókat formázunk, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában, és kicsit ellapítva egymás mellé tesszük őket a tepsiben. Alufóliával lazán letakarva, közepes hőfokon jó 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és a fasirtokat átforgatva még kb 20 percet sütjük, hogy szép piros színük legyen.








Tonhalas görögsaláta

Olivér receptje: Feta sajt, lilahagyma, uborka, pirospaprika, paradicsom, tonhal, egy kis citromlé, olivabogyó (ez most kimaradt)





2022/08/25

Cinti féle narancsos-csokidarabos keksz

 Hozzávalók 30-35 db-hoz:

15 dkg puha vaj

8 dkg kristálycukor

1 tojás

fél narancs reszelt héja

25 dkg liszt

1 mokkáskanál sütőpor

20 dkg étcsokoládé (felaprítva) vagy csokicsepp


Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A csokoládét felaprítjuk, a lisztet összeforgatjuk a sütőporral. A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd a tojást és a narancs reszelt héját is hozzáadjuk. Beleszórjuk a lisztes keveréket, kissé összeforgatjuk, majd a csokoládét is hozzáadjuk és összekeverjük/gyúrjuk. Gombócokat formázunk a masszából, tepsire helyezzük és tenyérrel kissé kilapítjuk őket. 12-14 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

eredeti recept Koronáscukor








Cinti Rákóczi túrósa

Linzer alap

30 dkg Liszt

20 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor 

1 db tojássárgája

1 tk sütőpor 

1 citrom reszelt héja 

csipet só 

Sütés  190 fok 12 perc (alul- fölül)


Tórós töltelék

1 kg tehéntúró 

5 dkg búzadara

5 db tojássárgája

20 dkg kristálycukor (kevesebb is lehet)

1 csomag vaníliás cukor 

1 citrom részelt héja 

esetleg mazsola, ha szeretitek 

+3 dl finom baracklekvár

sütés - 150 fok 30 perc 


Tojáshab

4 tojásfehérje

20 dkg kristálycukor 

 sütés - 110-120 fok 10-15 perc 


Tepsi mérete  20x30 cm, picit nagyobb is lehet. 

eredeti recept Bebepiskóta







2022/08/11

Mimi pohárkrém desszertjei




Áfonyás 


Erdei gyümölcsös sajttorta-pohárkrém

Hozzávalók 2 - 3 főre

A sajtkrémhez: 1 dl habtejszín, 7 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg krémsajt

A rétegezéshez: 20 dkg zabkeksz

A gyümölcsréteghez: 22 dkg bogyós gyümölcs? 8 dk cukor

A tetejére friss gyümölcs

A gyümölcsös réteghez a fagyasztott gyümölcsöket egy gyorsforralóba rakjuk a cukorral, és 8-10 percig forralgatjuk, hogy kissé besűrűsödjön, majd kihűtjük.  A zabkekszet ledaráljuk. A hideg tejszínt habbá verjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és habzsákba töltjük. 2-3 tetszőleges pohárba rétegezzük a 3 elemét a desszertnek, és fogyaszthatjuk is. recept innen


Rákóczi túrós pohárkrém

Hozzávalók 2 nagy pohárhoz

A tésztához:: 9 dkg liszt, 1 csipet só, 4,5 dkg vaj, 2,5 dkg porcukor, 1 db tojássárgája

A krémhez: 10 dkg túró, 3-4 ek porcukor, 25 dkg mascarpone, 1 nagy tk vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja

A rétegeléshez: 1 kis üveg baracklekvár

A tojáshabhoz: 1 db tojásfehérje, 2 ek porcukor

A morzsához összekeverjük a lisztet a többi hozzávalóval. Ha géppel dolgozunk eleve kissé morzsalékos lesz a tészta, ez mehet is egy sütőpapíros tepsire elszórva, ha pedig kézzel dolgozunk és a kézmelegtől összeáll a tészta, akkor 30 percre hűtőbe dobjuk és nagylyukú reszelővel reszeljük rá a sütőpapíros tepsire. 180 fokos sütőben 1-2 alkalommal megkevergetve, kb. 10-15 percig sütjük a morzsát. A túrót kikeverjük a többi hozzávalóval. A kihűlt morzsából szórunk a poharak aljára kb. 2-2 evőkanállal. Erre jön kevés baracklekvár, majd túrókrém, baracklekvár, morzsa, túrókrém, majd baracklekvár és kevés morzsaréteg. A tojásfehérjehabhoz a porcukorral kemény habot verünk a fehérjéből, a desszertek tetejére halmozzuk és szakácsfáklyával kissé megkaramellizáljuk. recept innen 



Kávézselés hamis tiramisu

Hozzávalók: 1 dl feketekávé (presszókávé), 1.5 dl víz, 8 dkg cukor (az eredeti recept nyírfacukor használatát írta, a mennyiség ehhez mérten van feltüntetve, én sima cukrot használtam hozzá), 3 db lapzselatin, 2 db tojássárgája, 25 dkg mascarpone, 4 db tojásfehérje, 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: Lefőzünk 1 dl presszókávét. Hozzáöntünk 1.5 dl vizet, 1 csapott ek. nyírfacukrot, majd forráspontig hevítjük. Ezután egyenként belekeverjük a lapzselatinokat. 5-6 pohárkába porciózzuk ki. Kicsit hagyjuk hűlni, majd tegyük hűtőbe, és várjuk meg, míg megdermed. A tojássárgáját keverjük habosra a maradék cukorral. Tegyük bele a mascarponét, és keverjük össze alaposan. A 4 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd keverjük a mascarponés krémhez óvatosan. Ha megdermedt a kávézselénk, öntsük rá a krémet, a tetejére pedig cukrozatlan kakaóport szórjunk. 1 óra hűtőben való pihentetés után fogyaszthatjuk. recept innen



Nutellamisu pohárban

Hozzávalók: 2 dl habtejszín, 20 dkg nutella, 50 dkg mascarpone, 10 dkg babapiskóta, 1,5 dl feketekávé

Elkészítés: A kávét lefőzzük, kihűtjük. A tejszínhabot keményre verjük, hozzáadjuk a nutellát és a mascarponét, majd kézi mixerrel kidolgozzuk. A babapiskótákat félbetörjük, belemártjuk a kávéba, majd egy pohár aljába tesszük. Halmozunk rá egy adag krémet, majd még egy sor kávés piskótát, majd ismét a krémet. A tetejére babapiskótát morzsolunk. Hűtőbe tesszük pár órára, majd fogyasztjuk. recept innen




Túrógombóc-pohárdesszert

Hozzávalók 6 személyre

a túrós réteghez: 1/2 dl Mizo laktózmentes tej (2,8%-os), 7 dkg búzadara, 5 dkg vaníliás cukor, 25 dkg Mizo laktózmentes túró, 1 biocitrom reszelt héja

a tejfölös réteghez:: 2 nagy pohár Mizo laktózmentes tejföl (2x330 g), 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló (2x10 g)

a morzsához: 4 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, őrölt fahéj, vaníliás cukor

A tejet felforraljuk, beleszórjuk és kis lángon néhány perc alatt megfőzzük a búzadarát. A tűzről levéve ízesítjük a cukorral, majd miután teljesen kihűlt, hozzákeverjük az áttört túrót és a citromhéjat. A tejfölt elvegyítjük a porcukorral és a habfixálóval. A felhevített olajon megpirítjuk a morzsát, ízesítjük fahéjjal és cukorral. A túrós masszát, a tejfölt és a morzsát 6 pohárba rétegezzük, jól behűtve kínáljuk. Recept innen 








Egyszerű túrós pogácsa

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró , 25 dkg puha vaj/margarin, de helyette 20 dkg zsír is jó (az igazán jó pogácsa titka: 2/3 vaj + 1/3 zsír, ezt most olvastam), ízlés szerint só (1-2 teáskanálnyi), esetleg egy kevés bors.

A hozzávalókat a jó alaposan kidolgozzuk (előzőleg a túrót törjük át). A tészta kicsit ragacsos lesz. Folpackba csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe rakjuk. Lehet, sőt jobb 1 éjszakára is, de akkor majd nyújtás előtt időben vegyük ki a hűtőből.

Lisztezett deszkán kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk (ha nem rakunk rá semmit, akkor a tetejét berácsozhatjuk) és pogácsa szaggatóval kiszúrkáljuk, sütőpapiros tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük, ízlés szerint sajtot, kömény vagy szezám magot szórunk rá. 230 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, hőfokot 200 fokra visszavesszük és 14-18 percig sütjük a pogácsát. Vagy 180 fokon 20 perc. Az a lényeg, hogy nem kell teljes pirosra sütni, akkor lesz puha.

A tésztát apró kockákra vagy ujjnyi rudakra is felvághatjuk. Ha rudat sütünk, érdemes inkább juhtúróval késziteni, azzal nagyon finom. A begyúrt tésztát akár le is lehet fagyasztani.

Másik változat: 1 kocka ráma (25dkg), ugyanennyi súlyú túró és liszt (én kevert lisztet használok, fele sima és fele rétesliszt, ez így kb olyan, mint a félfogós liszt)), 1 tojás, 1 jó teáskanálnyi só. Nem keményedik meg.




2022/07/11

Receptek cukorbetegeknek

 Receptek cukorbetegeknek - mirelitből 









Anyu régi receptjei között találtam ezt a kis füzetet. Természsetesen friss alapanyagokból is elkészíthetőek a receptek. 



2022/07/07

Sváb kovászos uborka / VIZES UBORKA / kovászos uborka télire

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

3 kg uborka, 2 csokor kapor, 2 nagyobb burgonya (régi, ó krumpli legyen mindenképp), só, víz

Elkészítés:

Egy nagy uborkás üvegbe alulra rakok 1 csokor kaprot. Erre karikára vágott, jól megmosott, nyers burgonyát.  Rárakom a nagyon alaposan megmosott, két végükön belhasított uborkákat.Tetejére szintén karikákra vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok (pár szelet mehet az uborkák közé is), legfelülre még 1 csokor kemény szárú kapor kerül, ez egyben le is szorítja az üveg tartalmát. Végül felöntöm langyos, sós vízzel – ahány liter a víz, annyi evőkanál sót kell teljesen feloldani benne. Kistányérral letakarom, Árnyékos, de meleg helyen 3 napig érlelődik. Én nem teszek bele sem fokhagymát, sem tormát, így is tökéletes az íze.

ANYU TÉLI "VIZES UBRORKÁ"-ja, TÉLI KOVÁSZOS UBORKA 

Anyu télire is rakott el kovászos uborkát, nálunk "vizes uborka" volt a neve. 

Még a nyári kovászosnál is finomabb volt. 

Gyerekkoromban volt, hogy iskolából hazafelé menet bejöttek a barátnőim (Irén és Ildi) és házi libazsíros kenyeret ettünk vizes uborkával - Irén momdta, hogy ilyen finomat még nem is evett :) 

Szinte most is magam előtt látom, ahogy anyu keni a kenyér szeleteket a nagy, 5 literes befőttesüvegben lévő szép sárgás libazsírral, apu meg a másik nagy üvegből szedi ki és négybe vágja hozzá avizes uborkákat :) 

Mindig volt nálunk a baromfiudvarban liba (meg kacsa is), apu és anyu karácsony előtt megtömték őket, hatalmas májuk volt, libahájjal kisütve, a zsírban eltéve isteni finom volt.

VIZES UBORKA

Hozzávalók egy 5 literes befőttes üveghez:

3,5 kg közepes nagyságú uborka

kb 3 evőkanál só (ahány liter víz, annyi evőkanál só)

1 közepes szál torma, hosszában 4-be vágva

1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)

2 éretlen, zöld szólőfürt, néhány meggyfalevél (utóbbi elhagyható)

2 kisebb csokor, öregebb, fás szárú kapor

1 teáskanálnyi szemes bors, 2-3 babérlevél, 1 kávéskanál köménymag (ezek is elhagyhatóak)


Elkészítése:

Az uborkákat nagyon alaposan megmossuk, friss fogyasztásra a végét levágjuk, hosszában félig bevágjuk, majd ugyanezt a másik végén elforgatva megismételjük. Ha télire rakjuk el, akkor egészben hagyjuk az uborkákat. Az üvegbe alulra rakjuk a kaprot, 2 szál tormát, 1 szőlő fürtöt és erre hosszában állítgatva, szorosan az uborkát. Az üveg oldalába bedugjuk a meggyfaleveleket, a maradék 2 szál tormát, a legtetejére még rakunk 1 fürt szőlőt és egy csokor kaprot. Teleöntjük vízzel az uborkával teli üveget (megmérjük, mennyi megy bele, általában olyan 3 liternyi), majd a vizet leöntjük róla egy lábasba és felforraljuk sóval (ahány liter víz, annyi evőkanál só) és a fűszerekkel, majd a langyosra hűlt vizet ráöntjük az uborkára, és celofánnal lazán lezárjuk a tetejét. Anyu az üvegeket a házunk padlására hordta fel, hogy az állandó melegben kiforrják magukat. Amikor a hetedik/tizedik nap körül letisztultak, szorosan lekötözte új, többrétegű celofánnal és berakta a hűvös kamrába. Ha később leapadt, 1-2 hét múlva sóval felfőzött hidegre hűtött vízzel feltöltögette. Általában 6-8 db, 5 literes befőttes üvegben rakott el anyu minden nyáron vizes uborkát télire. Volt olyan, hogy 1-2 üveggel megpuhult, de általában finom, ropogós, ízletes uborkát ehettünk télen is. 

(Ezt a fajta sós/savanyú uborkát nyárron, friss fogyasztásra is készíthetjük. Az a különbség a nyári és téli között, hogy a télire elrakott uborkát nem kell bevagdosni. Sóból az asztali sót hasznáéjuk, ne legyen jódotott!, a szőlőfürtök pedig nehogy permetezettek legyenek, ahogy az uborka sem, különben meglágyul)


A kész, érett kovászos uborkát is elrakhatjuk télire. A kaprot és a krumplit kiszedem (a krumplit meg is lehet enni, hiszen fermentált), az uborkát leszűröm, a levét felforralom és belekeverek fél mokkáskanál szalicilt vagy nátrium benzoátot. Teljesen kihűtöm. Az uborkát kisebb üvegekbe rakom, a kihűlt levet ráöntöm, Rácsavarom az üvegek tetejét és mehet a kamrába. Az uborka leszürt levét nem feltétlenül szükséges felforralni, egyből belekeverhető a tartósító.




Túróslepény

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna, kb 1 evőkanál tejföl

A lisztbe belekeverni a sütőport és a cukrot, majd elmorzsolni a vajjal és összedolgozni a tojássárgákkal meg a tejföllel.

Töltelék: 60 dkg túró, 40 dkg főtt, reszelt krumpli, 20 dkg cukor, 6 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 4 tojássárgája, 4 tojásfehérje + 2 ami a tésztából maradt, 4 dkg (2 evőkanál) liszt, ízlés szerint citromhéj, mazsola.

A túrót villával áttörni. Cukorral, tejföllel, olvasztott vajjal, kikevert tojássárgákkal és a reszelt krumplival meg a liszttel alaposan összedolgozni. Ízlés szerint reszelt citromhéjat, mazsolát lehet bele rakni. Végül a keményre felvert tojáshabot beleforgatni.

Tölteléket a tésztára önteni, lekenni tojásos tejföllel (1 tojást és 1 evőkanál tejfölt kikeverni). Előmelegített sütőben, 170 fokon kb 50 percig sütni.

Brigi dédimamájának a receptje.




2022/06/07

Csokis pöffeteg

Csokis pöffeteg Mimitől 

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj

10 dkg csoki

20 dkg cukor

2 tojás

36 dkg liszt

1/2 teáskanál sütőpor

8 dkg kakaópor

1 dl tej


Elkészítése:

A puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást és kikeverjük. A csokit megolvasztjuk, majd ezt is hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Ezután a lisztet, sütőport, kakaóport is belerakjuk, végül a tejet. Összedolgozzuk, majd hűtőbe rakjuk kb 10 percre. Golyókat formázunk belőle, porcukorba forgatjuk, majd kristálycukorba vagy nádcukorba. 180 fokon kb 10 percig sütjük.








Zabpelyhes keksz

Zabpelyhes keksz Mimitől

Hozzávalók:

1 bögre cukor

1 bögre margarin (25 dkg)

2 tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

1,5 bögre liszt

4 bögre zabpehely (1 cs LIDL, apró)

10 dkg csoki (tej vagy ét) reszelve

1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (fahéj)


Elkészítés:

a margarint kicsit megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, tojással, vaníliás cukorral, sütőporral és a liszttel, végül beleforgatjuk a zabpelyhet és a reszelt csokit. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Kis golyókat formálunk. Lelapítjuk vizes ujjheggyel, így nem tapad annyira a kezünkre. 170 fokon, előmelegített sütőben 5-7 percig sütöm.  Mimi receptje



Mimi finomságai





Csokis kakaós keksz


Nagyon csokis kakaós keksz Mimitől

Hozzávalók

20 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)

25 dkg finomliszt

1 teáskanál sütőpor (tk)

1 csipet só

2 ek cukrozatlan kakaópor (púpos)

1 db tojás (nagyobb)

10 dkg cukor

15 dkg margarin

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük. A csokit (én 50%-osat használtam) egy éles késsel nagyobb darabokra vágjuk.

A lisztben elkeverjük a sütőport, sót és a kakaóport.

Egy másik tálban a tojást habosra kavarjuk a cukorral, és a szobahőmérsékletű margarinnal.

A két részt összekeverjük, és beleforgatjuk a csokit.

Előkészítjük a sütőpapírral bélelt tepsit.

Egy teáskanálnyi adagot veszünk a tésztából, majd golyót formázunk, mint a fasírtot és ellapítjuk.

A tepsibe rakjuk, nem szükséges nagy távolságot hagyni a kekszek között (nekem nem terültek el).

190 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük őket.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, mert a forró csoki könnyen megégetheti a kezünket.

32 db lett ebből az adagból. (eredeti recept itt)


Mimi finomságai







Krumplis pogácsa

Mimi receptje

Hozzávalók:

1 kg burgonya

30 dkg liszt

3 evőkanál só

15 dkg zsír

A krumplit meghámozzuk, megfőzzük (a vízbe 2 evőkanál sót rakunk). Majd összetörjük, sót, lisztet, zsírt hozzáadjuk, összegyúrjuk. Kb 1 cm vastagra kinyútjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét becsíkozzuk. 200-220 fokon kb 15-20 percig sütjük. 






2022/05/24

Máglyarakás

Ötvösné Jónás Erika máglyarakás receptje 

Hozzávalok:

15 db sima kifli

8- 10 db édes közepes alma

1,5 liter tej a kifli áztatásához

5 db tojás, a sárgája a tejbe a fehérje pedig kemény habbáverni a süti tetejére

Faféj 

Cukor

Vaniliacukor

1 db kockamargarin

1 db citrom

Sárgabarack lekvár ízlés szerint

Margarin a sütöpapir megkenéséhez

Zsemlemorzsa amivel megszórom a margarinos sütöpapirt

Legelőszőr megpucolom az almát kidaarabolom a magházát és szeletelem kisunnyi vastagságura a margarinon megpárolom az alma szeleteket , ízlés szerint cukrozom és fahéjozom. A kiflit szeletelem, előkészítem a tejet a tojássárgáját cukorral és vaniliacukoral öszekeverem beleöntöm a tejbe. Ebbe a tojásárgás tejbe teszek még Vaniliacukor és  megáztatom a kifliszeleteket. Sütöpapirt megkenem margarinnal és megszorom zsemlemorzsával ere pakolom az áztatott kiflit.

A megásztatott kiflire rakom a dinsztelt almadarabokat ere csöpögtetek sárgabarack lekvárt ezt berakom az előmelegitett 200 fokos sütöbe. Sütöm fél órát de ez attól is függ mennyire szárad meg a kifli nagyon nem szabad megszáritani.

Utána a kemény tojájhabot amibe cukrot Vaniliacukor és pár csepp citromlevet raktam, rákenem a kiflire egyenletesen elosztom. Még kábé 10-15 percig sütöm a tojásfehérjével. forrás