"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2015/09/24

Vesu

A vesu, vesikalács a nehéz fizikai munkát végző parasztság és a legelőkön élő pusztai pásztor ember sült tésztája volt.

A XVI. Nagykőrösi Arany Napokon vesut  a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói készítettek. A tésztába töltelékként lilahagyma, paradicsom és tejföl került. 







Vesu: tésztamaradék­ból (kenyér- vagy kalácstészta) vese alakra for­mázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu középbarna színű, matt héjú, jól lazított, apró lyukacsos bélzetű, közepén a megolvadt zsírtól üreges, kissé szétnyíló, maréknyi (10- l5 dkg) nagyságú, vese alakú termék.
Egyszerű összetétele és a hagyományőrző pász­torkultúrához való kapcsolódása alapján felté­telezhető, hogy már a XVIII. században általánosan fogyasztott kalácsféle volt. Lehetne akár az első kalácsféle is, amit a magyarok kezdtek sütni, és finnugor (nem szláv) eredetű, saját nyelvükön jelöltek. A vesu, vesi (kalács) terminológiák a XX. század végére vissza­szorultak, tájjellegűvé váltak.
Az emlékezet szerint vesu, vesikalács név alatt nem árusítottak cipókalácsokat még a híres debreceni vásárokon, piacokon sem. A pékipar sem karolta fel gyártását. Története során meg maradt a paraszti konyha sült tésztájának. Idős asszonyok saját családjuknak a mai napig elkészítik hétvégére. A sütés napján el is fogyasztják, bár 2-3 napig is megőrzi ízét, állagát különösebb tárolási feltételek nélkül.

Felhasználás Jellegzetes, kenyérsütés napján fogyasztott, laktató sütemény. Frissen a legízletesebb. Kiegészítő étkezéshez aludttej vagy bor kíséretében is fogyasztják.
Magyar Pékszövetség

"Kenyér, vagy kalácstészta tésztamaradékából vese alakra formázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu alapja a kenyértészta, míg a vesikalács kalácstésztából készül."

Változatok:
vesikalács, vesekalács

Történet:
A vesu, vesikalács a legegyszerűbb kalácstípushoz, azaz a cipókalácshoz tartozik. Lényege, hogy a nyers állapotban ökölnyi nagyságúra becipózott kelt kalács- kenyértészta közepébe kávéskanálnyi zsírt és esetenként fahéjat tesznek, erre ráhajtják a tészta egyik végét. Így veséhez hasonlítható formát nyernek. A kalács kisütve kissé szétnyíló maroknyi nagyságú sült tészta, amit egy személy egy evéssel el tud fogyasztani. Íze inkább édeskés, mint sós. Leggyakrabban csak magában fogyasztották. Illik aludttejhez, tejeskávéhoz és borhoz is. Laktató étel. A vesu, vesikalács a nehéz fizikai munkát végző parasztság és a legelőkön élő pusztai pásztor ember sült tésztája volt.
A kutatások alapján az biztosnak látszik, hogy a 19. század második felében már paraszti háztartásokban gyakran sütötték. A családnak vasárnapokra, a segítőknek a kalákában végzett munkák idejére készítették. A pásztoroknak a nagy ünnepek alkalmával, a jószágszemléhez kapcsolódva, a kántáló gyerekeknek karácsonyra ajándékozták. Az év nagy részét legelőkön tartózkodó hortobágyi pásztoroknak még ma is a legkedvesebb ajándék, amit az állatok gazdájától kap.
Az emlékezet szerint vesu, vesikalács név alatt nem árusítottak cipókalácsokat még a híres debreceni vásárokon, piacokon sem. A pékipar sem karolta fel gyártását. Története során megmaradt a paraszti konyha sült tésztájának.

Felhasználás:
Jellegzetes, kenyérsütés napján fogyasztott, laktató sütemény. Frissen a legízletesebb.

Szakmai fogások:
 A vesu általában a kenyérkészítéskor megmaradt tésztából, a vesikalács néha - jelesebb ünnepek körül - maradék kalácstésztából készül. A maradékból öklömnyi darabokat csípnek ki. A gömbölyített, pihentetett tésztát ellapítják, egy kanál zsírt tesznek a közepére, olykor fahéjjal is meghintik, és félbe hajtva kelesztetik, majd kemencében megsütik. A sütés során a zsírt a tészta magába szívja, és az összehajtás mentén kicsit szét is nyílik, ettől bélzet zamatosabbá válik, a szélek ropogósra sülnek.
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje


Marcza-fánk / Arany János kedvenc édessége


XVI. Nagykőrösi Arany Napok - Arany János kedvenc ételei.
Hogy  mi volt Arany kedvenc étele ?
A receptet az egykori geszti esperestől, Szabó Istvántól tudjuk:
"Csirkepaprikás galuskával és túrós csusza tejfellel nyakon öntve..."

Kedvenc édességét, a Marcza-fánkot a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói készítették.





Arany János "marcza-fánk"-ja
Leírását egyik tréfás levelében küldte el Debrecenbe, régi költőbarátjának Szilágyi Istvánnak - akinek sokat köszönhetett, még a pályája kezdeti időszakában.

Íme a levélrészlet:
"... itt a recipe: üss egy csuporba (például) két tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól és önts hozzá egy meszely tejet; annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagul, s ezt forrald fel. Mikor legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd belé, egy-egy kiskanállal egyhelyre és pirosra süsd meg. Punctum. Ez fiam, oly egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod. Hirtelen étel, amikor hamar kell valamit csinálni!!!..."

(Egy meszely = a régi iccének a fele, pontosabban: 0,35 l)


Tényleg nagyon egyszerű, még a sütés-főzés gyakorlatában kevésbé járatosak is könnyedén elkészíthetik a leírás alapján. Porcukorral meghintve és/vagy baracklekvárral a legfinomabb.




 


Milánói csicseriborsó ragu



Olivaolajon megfonnyasztunk egy kis fej finomra vágott vöröshagymát. Hozzápirítunk 10 dkg apróra kockázott sonkát és egy üveg levétől leszűrt, szeletelt konzerv gombát. Felöntjük egy nagyobb boboz sűrített paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk, teszünk bele egy kevés cukrot és kakukkfűvel, oreganóval fűszerezzük.
Kb 15 percig főzzük, majd hozzáadunk egy üveg levétől leszűrt konzerv csicseriborsót. Átforraljuk és valamilyen körettésztával, reszelt sajttal tálaljuk. Friss gombából még jobb.




2015/09/11

Meggyes bólyi túrós (lusta asszony rétese, dobálós süti)

Míg az alap Bólyi túrós rétesben valamennyi mazsola van a túróra rászorva, ez a süti jó sok meggyel készül.

Hozzávalók:
30 dkg rétes liszt
1 cs. sütőpor
20 + 5 dkg cukor
fél kg túró (a krémesebb fajta)
12,5 dkg margarin (fél kocka)
1 pohár tejföl (150 gr-os) vagy 2 kis pohár (125 gr-os) natur joghurt (én azzal készítem)
4 tojás
fél liter tej
2 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
legalább fél kg magozott meggy(lehet több is)

A lisztet a sütőporral és 20 dkg cukorral alaposan összekeverjük és felét egyenletesen beleszórjuk egy tepsibe (előzőleg kibélelhetjük sütőpapírral). A margarin felét apró forgácsokra vágva elosztjuk a lisztes keverék tetején. A túrót áttörjük a tejföllel (joghurttal), csipetnyi sóval és a vaníliás cukrokkal. Aki édesebben szereti, tehet a túróba is egy kevés cukrot. A túrót rákanalazzuk a vajas lisztes rétegre. Kirakjuk a lecsöpögtetett meggyel. Erre rászorjuk a lisztes keverék másik felét. A tojásokat a tejjel, a kimaradt 5 dkg cukorral és a maradék, felolvasztott margarinnal kikeverjük és egyenletesen ráöntjük a tepsi tartalmára. Legalább negyed órát (de jobb, ha felet) állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, közepesnél egy kicsit nagyobb lángon, kb. 3/4 órát sütjük. Ha szép aranysárga a teteje és a beleszúrt tű nem lesz ragacsos, készen van. Kihűlve szeleteljük, porcukorral megszórva kínáljuk.
(Langyosan még finomabb, csak nehéz szeletelni)
tepsi méret 25x35 cm












Zöldséges-sajtkrémes tészta

Hozzávalók:
1 nagy csokor zeller zöld
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 fej hagyma
20 dkg sonka, császár vagy valamilyen húsos füstölt szalonna
1 doboz főzősajt, vagy bármilyen tömlős sajt
olaj
só, bors
körettészta

A sonkát/szalonnát felkockázzuk és egy kevés olajon ropogósra sütjük.
A levél zöldségeket és a hagymát megmossuk, felaprítjuk. A sonka kisült zsírján megfuttatjuk a hagymát.
Ha már egy kis színt kapott, rárakjuk az összevágott levélzöldeket. Nagy lángon, kevergetve addig pirítjuk/pároljuk, amíg kicsit össze nem esik. Pár evő kanál vizet is önthetünk alá. Belekeverjük a főzősajtot (sajtkrémet) és lassan, hogy a zöldségek egy kicsit megpuhuljanak, összeforraljuk.
Körettésztával tálaljuk. A tetejére ízlés szerint lehet még egy kis reszelt sajtot is szórni.
A zellerzöld nagyon egészséges, ám igen intenzív ízt ad ennek az ételnek.







2015/08/25

Túrógombóc fánk

Se nem túrógombóc se nem fánk, de rendkívül gyors és nagyon finom.


Egy tálban összekeverünk:
25 dkg túrót, ugyanannyi lisztet, 3 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1 késhegynyi sót 4 tojással és egy kis doboz tejföllel. Olyan nokedli tészta szerű lesz. Nem túl forró (ha nagyon forró, hamar megbarnulnak a fánkok) olajba 1-1 evőkanálnyit teszünk és kisütjük.
Porcukorral, lekvárral, de magában is nagyon jó !







2015/08/24

Kókuszos túrórudis/piskótatalléros muffin

Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg cukor
1 sütőpor
1 evőkanál keserű kakaópor
2 tojás
egy kis doboz (200 gr-os) főzőtejszín
fél dl olaj
1 tábla étcsoki
kókusz a díszítéshez
1 csomag töltött (epres/barackos) túrórudi

Elkészítése: a szilárd hozzávalókat a cukor és a kakaópor kivételével egy tálban összekeverjük.
A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral és az olajjal, hozzáöntjük a tejszínt, belekeverjük a lisztes keveréket. Ketté osztjuk, az egyik felébe belekavarjuk a kakaót.
A kikent muffinformákba/kapszlikba először a kakaós tésztából teszünk egy kanálnyit. Ebbe beleállítunk egy túrórudi darabot és rárakunk egy kanálnyit a fehér tésztából. Előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokival bevonjuk és egy kevés kókuszreszeléket szórunk a tetejére.
Túrórudi helyett használhatunk piskótatallért, azzal is nagyon mutatós és finom.
Túrórudi vagy piskótatallér híján tegyünk a tésztába meggyet, azzal is finom.




Piskótatalléros-lekváros muffin receptje


2015/08/16

Cukkinis tészta / Brigi tejszínes cukkinis tésztája

Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes méretű zsenge cukkini (ha öregebb, vágjuk félbe és kaparjuk ki a magját)
fél csomag fodros nagykocka tészta (de másmilyen köret tészta is jó)
15 dkg kockázott füstölt húsos szalonna
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
só, bors
reszelt sajt (valamilyen füstölt a legjobb)

A tésztát a szokott módon megfőzzük, a cukkiniket megmossuk, lereszeljük.
Az olajon megpirítjuk a szalonnát, rádobjuk az apróra vagdalt fokhagyma gerezdeket, átkeverjük, de vigyázzunk, a hagyma meg ne égjen. Rárakjuk a lereszelt cukkinit és nagy lángon, többször kevergetve megsütjük/pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész tésztával összekeverjük, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

A cukkinihez tejfölt is keverhetünk, úgy is nagyon finom.


Brigi tejszínes változata:

császárszalonna kb.20dkg
2 cukkini
3 fokhagyma gerezd
1 kicsi hagymának a fele
egy 2 decis tejszín

A végén mikor minden hozzávaló jól összesült rátesszük a főzőtejszínt.







2015/08/01

Meggyes piskóta helyett tejfölös-joghurtos meggyes süti

Hozzávalók:
1 kis pohár tejföl
1 kis pohár (150 grammos) joghurt
1 pohár olaj
2 pohár cukor
2 pohár sima liszt + 2 pohár rétes liszt (vagy 4 pohár félfogós)
4 tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
csipetnyi só
1 kávéskanál citromlé
fél kg fejtett meggy
(mérce a joghurtos/tejfölös pohár)

Elkészítése:
A tojássárgákat a cukrokkal és a tejföllel meg a joghurttal habosra keverjük. Hozzá adjuk a sütőporral és csipetnyi sóval elkevert lisztet és az olajat. Ezekkel is alaposan kikeverjük. A tajásfehérjéket a citromlével kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tejfölös masszába. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, tetejét kirakjuk magozott meggyel. Előmelegített sütőben, közepes lángon aranysárgára sütjük.
Ízlés szerint porcukorral megszórva fogyasztjuk.
A tejföltől nem csak frissen, de még másnap is nagyon finom puha a tésztája.
Legalább olyan finom, mint a rendes meggyes piskóta.






Joghurtos-poharas meggyes süti

Hozzávalók:
2 kis pohár (150 grammos) joghurt
1 pohár olaj
2 pohár cukor
4 pohár liszt
4 tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
csipetnyi só
meggy
(mérce a joghurtos pohár)

Elkészítése:
a hozzávalókat a meggy kivételével jól kikeverjük, kikent, lisztezett tepsibe öntjük, meggyet szórunk a tetejére és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.








Kolbászos lecsó

Hozzávalók:
egy kis kanál zsír
15 dkg húsos/füstölt szalonna
10 dkg füstölt kolbász
2 fej hagyma
1 kg zöldpaprika kicsumázva, felkarikázva
3 db cikkekre vágott paradicsom
1 ek pirospaprika
1 kk cukor

ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma, 1 cső erős paprika

Elkészítése:
A zsíron megolvasztom a felkockázott szalonnát és a felkarikázott kolbászt, majd az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd rögtön rádobom a paprikát és a paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát. Sózom, majd fedő alatt puhára párolom. Szükség esetén cukorral ízesítem. Puha kenyérrel tálalom. 

Bográcsos adag:
5 dkg zsír
30 dkg húsos/füstölt szalonna
1 szál füstölt kolbász
1 kg hagyma
2,5-3 kg zöldpaprika kicsumázva, felkarikázva
1 kg paradicsom cikkekre vágva
2 ek pirospaprika
5 gerezd fokhagyma, erős paprika (ízlés szerint)
1 ek cukor