2016/02/19

Csokis-zabpelyhes keksz


Hozzávalók
7,5 dkg zabpehelyliszt + 7,5 dkg finom liszt
1 kávés kanál sütőpor (vagy 1 mokkáskanál szódabikarbóna)
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor (20-22 %-os)
1 nagy vagy 2 kicsi tojás
15 dkg cukor
10 dkg puha vaj
csipet só
1  tábla apróra tört étcsoki

A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást és azzal is kikeverjük.
A kétféle liszthez vegyítjük a sütőport, kakaóport és egy csipet sót.
A tojásos masszába beledolgozzuk a lisztes keveréket és a csokit. Kis gombócokat formálunk, kb fél cm-es egyforma korongokká lapítjuk (de ha a tészta állaga engedi, ki is nyújthatjuk és közepes pogácsa szaggatóval kiszúrhatjuk a kekszeket) és sütőpapiros tepsire rakjuk.
Forró sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Zabpehelylisztet készíthetünk házilag is: csak meg kell őrölni kávédarálóval a zabpelyhet.
Ha előtte szárazon egy picit megpirítjuk, még jobb.





2016/02/17

Bramborák



3/4 kiló krumplit (tisztítva, hámozva legyen ennyi) lereszelek. Hozzáadok 1 dl tejet, 1-1 teáskanál majorannát, őrőlt köményt, 3 gerezd lereszelt fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot. Összekeverem, forró olajba kanállal halmokat teszek, kicsit ellapítom és mindkét oldalát pirosra sütöm.
Ízlés szerint gazdagíthatjuk ezt az alap masszát még apróra vágott hagymával, káposztával, zellerrel, kolbásszal, szalonnával, ki mit szeret.










Csokis-meggyes morzsa tetejű süti



Először elkészítem a morzsát
összedolgozok 10 dkg margarint, 15 dkg cukrot, 15 dkg lisztet és egy csipet sót. 
Felhasználásig hűtöbe teszem.
3 tojássárgáját, 5 evőkanál kristálycukrot, 1 dl étolajat, 2 csomag étcsokoládés pudingport, 1/3 csomag sütőport és 2 evőkanál tejfölt habosra keverek. A 3 tojásfehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verem és lazán beleforgatom a tojásos masszába. Sütőpapírral bélelt kisebb (20x30) tepsibe simítom. Megszórom magozott meggyel, amit előzőleg egy kevés liszttel átforgattam. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig, utána a tetejére szórom a morzsát és a tüzet kicsit mérsékelve készre sütöm.
Ne süssük túl, ne barnuljon meg a morzsa a tetején. Puha, finom szaftos tésztájú sütemény.






Sertésragu sztroganoff módra, ahogy én készítem



Hozzávalók:
fél kg kockázott sertés comb
fél kg friss vagy egy doboz konzerv gomba
1 fej vöröshagyma
15 deka füstölt húsos szalonna
3-4 db csemege uborka
5 dk vaj + 1 ek olivaolaj
2 evőkanál mustár
1 kis pohár tejföl
só, bors ízlés szerint

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítom a vajat és jó nagy lángon fehér kérgesre pirítom rajta a húst, amit azután kihúzok.körbe a serpenyő szélére. Középre öntök egy kevés oliva olajat és megpirítom a felkockázott szalonnát, majd a hagymát is. Összekeverve még sütöm az egészet egy kicsit. Sózom, borsozom és egy pici víz hozzáadásával addig párolom, míg a hús majdnem puha lesz. Ekkor hozzáadom a gombát, belekeverem a mustárt, és együtt készre párolom. Ha szükséges, egy kevés vizet még öntök alá. Beleteszem a vékony csíkokra vágott uborkát és a tejfölt. Ezzel már csak épp összerottyantom. Köretnek főtt tészta, rizs vagy sült krumpli is finom hozzá.





2016/02/08

Csokis-eperpudingos Valentin szívek



2 tojást, 12,5 dkg cukrot, 1 dl étolajat, 1 kis pohár natur joghurtot, 15 dkg lisztet, fél tasak sütőport és 1 nagy evőkanál cicás kakaóport (a 20-22 %-os a jó !) kikevertem. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben, közepes tűzön megsütöttem. Mikor langyosra hűlt, vékonyan lekentem eperlekvárral.
Ezután bevontam az Üdítős süti zseléjével, amibe most cukor is került:

1 eperízű pudingport, 1evőkanál cukrot és 3,5 dl szénsavas epres üdítőt sűrűsödésig főztem, mikor már kezdett hűlni, a lekváros tésztára símítottam. Megszórtam csokiforgáccsal illetve kókuszreszelékkel. Miután a zselé teljesen kihűlt és megkötött, közepes és nagyobb szívformával kiszúrkáltam.







Valentin kalács epres puding szívvel



Először az epres puding szíveket készítettem el:
2 csomag eperízű pudingport megfőztem 6 dl tejjel és 5 evőkanál cukorral. Egy lapos tálra borítva elkentem, hogy legalább 1 ujjnyi vastag legyen . Amikor teljesen kihűlt és megkötött, szívformával kiszúrkáltam

A kalács tésztájához a " csodatésztából " készítettem egy adagot, vagyis:

4 tojás
25 dkg cukor
2 dl olaj
1,5 dl narancslé (így kicsit sűrűbb lett a tészta)
30 dk liszt
1 sütőpor

A felti sorrendben kikevertem a hozzávalókat. Bő felét vajjal kikent és édes kekszmorzsával megszórt magas oldalú formába öntöttem. A közepébe szorosan egymás mellé beleállítgattam a pudingszíveket (szépen megálltak egyenesen, de súlés közben kicsit oldalra fordultak). Rákanalaztam a többi tésztát, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb fél órát sütöttem. Rácsra téve kihűtöttem

Jó alaposan kikevertem 15 dkg porcukrot fél (kicsi) citrom kifacsart levével és egy kevés piros ételfestékkel.
Bevontam vele a kihűlt kalácsot. Kb 1 óra alatt megkötött és szépen lehetett szeletelni a kalácsot.

A hozzávalók mennyisége egy nagy vagy két kisebb kalácshoz elegendő.






Kavart tészta

Hozzávalók:

fél kg liszt
1 tasak sütőpor
1 kocka Ráma margarin
20 dkg cukor
4 tojás
2 dl tej
2 tasak vaníliás cukor
(esetleg reszelt citromhéj)

Elkészítése:
A puha margarint előbb a cukrokkal, majd a tejjel és tojásokkal jól kikeverjük. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, vagy margarinnal kikent, lisztezett, magasabb oldalú tepsibe öntjük (tetejére szórhatunk bármilyen gyümölcsöt). Közepes lángon kb fél órát sütjük, de ez sütő függő. Ha a beleszúrt hurkapálca már nem ragad, készen van. Ha kihűlt, felvágva tölthetjük lekvárral, krémekkel.




2016/02/05

Mustáros zöldborsós-gombás pulykaragu

Hozzávalók:
50 dkg pulykacomb

20 dkg zöldborsó
25 dkg tisztított, szeletelt gomba (vagy egy doboz konzerv)
 

1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 db babérlevél
só, bors ízlés szerint
3 kávéskanál majoranna
2 ek étolaj
4 ek mustár
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
köret tészta

Elkészítése:
A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon pirítani kezdjük. Rádobjuk a babérlevelet is.
A kis kockákra vágott húst is rátesszük és fehéredésig pirítjuk.

Hozzáadjuk a borsot, majoránnát és 2 ek mustárt. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd fedő alatt pároljuk. Többször megkeverjük, ha a vizet elfőtte, adunk még hozzá egy keveset.
Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a gombát és a zöldborsót, meg  még 2 ek mustárt. Most sózzuk, és szükség esetén még fűszerezzük. Az egészet puhára főzzük.
A fokhagymát belenyomjuk a tejfölbe, belekeverjük a lisztet, és folyamatos keverés közben a húshoz öntjük. Még egyet forralunk rajta. Kifőtt tésztával tálaljuk. 



Sajtos-brokkolis csirkemell



Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé
1 csomag (45 dkg) fagyasztott brokkoli

1 nagy pohár tejföl
3 tojás
20 dkg sajt


A brokkolit kevés sós vízben félpuhára pároljuk. Villával összetörjük. 
A csirkemellfilét felszeleteljük. Kicsit kiveregetjük, olajjal kikent tepsibe egymás mellé rakosgatjuk.
A tejfölt és a tojásokat habosra kavarjuk. A brokkoli főzővizéből is önthetünk hozzá egy keveset. Belevegyítjük a brokkolit. A masszát a csirkehúsra öntjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 10 percig sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és addig sütjük tovább, míg szép piros nem lesz. 







Morzsa tetejű meggyes pite

Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 dl tej
1 dl olaj
1 csomag sütőpor
20 dkg kristálycukor
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom (vagy narancs) reszelt héja


fél kg magozott meggy

morzsához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg liszt


A morzsa hozzávalóit összedolgozom és hűtőbe teszem.
 
A pitéhez a tojásokat a cukrokkal habosra keverem. A lisztet a sütőporral elvegyítem. Hozzáadom a habosra kavart cukros tojáshoz az olajat, a tejet, a reszelt citromhéjat, tovább keverem, végül hozzá adom a sütőporral elkevert lisztet is. Kikent, lisztezett formába öntöm, tetejére lisztben átforgatott gyümölcsöt szórok (meggyen kívül lehet cseresznye, barack, szilva, ízlés és idény szerint)
200 fokra előmelegített sütőbe teszem, 10 perc után a morzsát pite tetejére
morzsolom.
Ezután már csak 180 fokon sütöm tovább. Kb. 30-40 perc alatt kész lessz. Nagyon finom sütemény.





Chili con carne pulykából (fahéjas, csokis)




Hozzávalók:
25 dkg apróra vagdalt pulykacomb filé
25 dkg darált pulykacomb
2 doboz vörös vesebab konzerv

1 doboz csemege kukorica konzerv
4 dl paradicsomszósz
1 piros húsú kaliforniai paprika

3 dl sör

1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál morzsolt oregano
1 teáskanál őrölt kömény

pár kocka minőségi étcsokoládé vagy 1 evőkanál natur kakaópor 
1 teáskanál őrölt fahéj
olaj, só, bors

1 kisebb chilipaprika

Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben az olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát (adunk hozzá felaprított chilipaprikát - ez attól függ, ki milyen erősen szereti). Kicsit pirítjuk (vigyázzunk, a fokhagyma ne égjen meg), rárakjuk a húsokat, addig kevergetjük, míg kifehérednek. Hozzáadjuk a felkockázott piros paprikát is. Megszórjuk köménnyel, oregánóval, borssal, felöntjük a sörrel és kb negyed órát főzzük. Ekkor hozzáöntjük a paradicsomot, belerakjuk a fahéjat meg a csokit és ha szükséges, egy kevés vizet (vagy ha van, húsleves lét) öntünk hozzá. Addig pároljuk, míg a leve besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a babkonzerveket és a levétől lecsöpögtetett kukoricát. Ezekkel is összerotyogtatjuk. Ha szükséges, ízlés szerint utána sózzuk. Tálaláskor reszelt sajtot is szórhatunk rá.
Rendkívül finom, különleges aromájú étel, nagyon más, mint a "magyaros" chilis bab. Ízre a fahéj miatt kicsit hasonlít a muszakára.







2016/02/03

Diós kosárka

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 tojássárgája, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor
A lisztet a sütőporral és a porcukorral összevegyítjük, majd a tojássárgájákkal és a margarinnal rugalmas tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A nagyobb virágformával kiszaggatjuk és az alaposan kivajazott fém kosárkaformákat kibéleljük vele.
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, lekvár
A darált diót elkeverjük a porcukorral, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk.
Minden tészta kosárkába egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd beborítjuk a töltelékkel.
A megtöltött kosárkákat tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben 190 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, a formákból könnyedén ktudjuk emelni őket

A kihűlt sütiket ízlés szerint bevonhatjuk csokimázzal is. Ehhez gőz felett megolvasztunk 20 dkg csokoládét és rácsorgatjuk a diós hab tetejére.








Kocsonya

Hozzávalók:
4 köröm
egy csülök
egy darab sertés comb (kb 1 kiló)
(ha valamelyik húsféle füstölt, attól még finomabb lesz)
fűszerek:
legalább 20 gerezd fokhagyma (ez is segít, hogy hamar megkössön a kocsonya)
4-5 babérlevél
teáskanálnyi szemes bors és köménymag

őrölt bors, töröttpaprika

Mindent megtisztítok, feldarabolok és egy 10 literes fazékba teszem. Felöntöm vízzel, felforralom, majd lassan forrdogálva legalább 3 órát főzöm. Mikor kész, a húsokat kiszedem, kicsontozom. Szétosztom tányérokba, hogy mindegyikbe kerüljön hús is és bőr is. A levet leszűröm és a tányérokban lévő húsra merem. amikor hűlt egy picit, mindegyik adag tetejére szórok egy csipetnyi törött borsot és pirospaprikát.
Ha azt szeretném, hogy szép tiszta, zsírmentes leve legyen a tányérokban a kocsonyának, akkor ha készra főtt, kihűtöm az egészet, a tetejére feljött és megkötött zsírt leszedem. Újra forralom az egészet és utána ugyan úgy tányérokba osztom a húst és a levet is. De ha zsír marad a tetején, a kocsonya tovább eláll. A borstól/pirospaprikától viszont, bár ízletesebb, de hamarabb megrepedezik, megvizesedik.
Zselatin nem kell bele, mindig tökéletesen megköt, olyan kemény lesz, hogy fejre lehet fordítani tányérostól 😀



Finom meggyes piskóta

Hozzávalók:
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
6 tojás
30 dkg Ráma margarin (vagy 25 dkg, de akkor 3 dl tej jön hozzá)
2 dl tej
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
fél kg (de lehet több is) magozott meggy
(a lecsurgatott meggyet forgassuk össze egy kis liszttel, akkor nem sűlyed le a tésztában)

A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval nagyon kemény habbá verjük.
A puha margarint habosra keverjük a cukrokkal, majd tovább keverjük a tojássárgákkal és a tejjel is.
Apránként hozzá adjuk a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habot is.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű, magas oldalú tepsibe öntjük a masszát. Tetejét megszórjuk magozott meggyel. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb 40 percig sütjük.
Langyosan, porcukorral megszórva a legfinomabb.