"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

Gondolatok

                                                      "Amit eszünk, azzá leszünk."

"Az ételt nem szeretni kell, hanem megenni. Egymást kell szeretni, és nem megenni." - a Böjte Csaba atya által vezetett dévai gyermekotthon ebédlőjében kiragasztott írás

Egyél jól hogy legyél jól ! 

 "A táplálkozásban keressétek gyógyulásotokat!" /Hippokratész/

" Egy ügyes háziasszony kevés pénzből gazdálkodva is tud finom és válozatos ételeket készíteni, mellyel mosolyt varázsolhat gyermekei és férje arcára." Heti Menü

"Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." (Paulo Coelho: A portobellói boszorkány)

"Az vagy, amit eszel. Ne öljetek sem embert, se állatot, sem táplálékot, amelyet a  szátokba vesztek.
Mert ha élő táplálékot esztek, az élni fog bennetek, de ha megölitek a táplálékotokat, a halott táplálék benneteket is megöl. Az élet csak élettől származik. Minden, ami megöli táplálékotokat, megöli testeteket is. És minden, ami megöli testeteket, megöli lelketeket is. És testetek azzá válik, amit megesztek,
ahogy szellemetek is olyan, amilyenek gondolataitok. Ne legyetek olyanok, mint az ostoba paraszt, aki földjén megfőzött, megfagyott és megromlott magokat vetett el. És eljött az ősz, és földjén semmi sem termett.
És nagy volt az Ő szűkössége. Legyetek inkább olyanok, mint az a paraszt, aki élő magokat vetett el földjén, és élő gabonát termett a földje, amely százszorosan megfizetett az elvetett magokért.
Mert bizony mondom nektek, hogy csak az élet tüze által éljetek, mert aki megöli a táplálékotokat, az megöli testeteket és lelketeket is."
(Részlet az Esszénus Evangéliumból, Krisztus tanítása, dr. Székely Edmond fordításában)

" Minden betegség a hasból indul ki." (Thome António)

"Főzni és enni adni szeretetet jelent. Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten, családunk és az emberek örömére."  Mutter konyhája

Ne bízzál saját igazságosságodban, ne bánkódj amiatt ami már elmúlt, és gyakorold a nyelv és gyomor mértékletességét. (Remete Szent Antal) 

"Valamilyen ismeretlen ok folytán a természet a magyar pirospaprikát a legcsodálatosabb aszkorbinsav-raktárral látta el." (Szent-Györgyi Albert)
                                                           
"Sosem bánjuk meg, amikor túl keveset eszünk." (Thomas Jefferson)

"Az ember az egynegyedén megél annak, amit eszik. A másik háromnegyed részből az orvosa él meg."

"A borban bölcsesség, a sörben szabadság, a vízben pedig baktériumok vannak... "

"Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is."


"Minden nap egy alma az orvost távol tartja."

" A mozgás a király. A táplálkozás a királyné. Együtt övék a királyság."
(Jack Lalanne)


"A tested a poggyász, amit egész életeden keresztül hordanod kell. Minél több a felesleg rajta, annál rövidebb az út." (Arnold H. Glasgow)

" Nem azért élek, hogy egyek, hanem azért eszem, hogy éljek."
(Quintilianus)


"Semmi értelme összevásárolni mindenféle szakácskönyvet mindaddig, amíg nem ismerjük kívülről a mesterszakácsok titkait, az ősrégi ételmentő fogásokat és a legújabb fortélyokat, amelyekkel időt és pénzt spórolhatunk meg." (Pamela Donald)
  • Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy. (Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es.)
  • A cukorról elmondhatja az ember, hogy univerzális ízesítő, és hogy nem ront el semmit.
  • A feltételek egyenlőtlensége a vagyonok egyenlőtlenségét vonja maga után, de a vagyonok egyenlőtlensége nem hozza magával a szükségletek egyenlőtlenségét.
  • A ház asszonyát mindig biztosítani kell arról, hogy a kávé nagyszerű volt, a ház urát pedig, hogy a legjobb likőrt választotta.
  • A jó konyhafőnöknek tisztelnie kell a természet örök törvényeit, ezenkívül mesterien kell bánnia a tűzzel.
  • A jövő még nincs itt, a jelen hamarosan nem lesz, az élet egyedüli pillanata az élvezet pillanata.
  • A majonézzel mindent lehet csinálni, kivéve: ráülni.
  • A nemzetek sorsa attól függ, hogyan étkeznek.
  • A sajt nélkül végződő vacsora olyan, mint egy félszemű szépasszony.
  • A szaglás bevonása nélkül nincs teljes kóstolás.
  • A szakács legnélkülözhetetlenebb képessége a lelkiismeretesség.
  • A Teremtő, evésre kényszerítve az embert, hogy élhessen, az étvággyal kéri fel erre, és a gyönyörrel jutalmazza.
  • A világegyetemnek csak az élet ad értelmet, és minden, ami él, táplálkozik.
  • Aki barátokat fogad és nem fordít személyesen gondot a nekik készítendő ételre, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.
  • Aki szarvasgombát mond, nagy szót ejt ki, mely szerelmi és ínyenc emlékeket ébreszt az alsó szoknyát viselő nemnél és ínyenc és szerelmi emlékeket a szakállt viselő nemnél. Ez a tisztes megkettőztetés onnan ered, hogy ezt a kiváló gumót nemcsak pompás ízűnek tartják, hanem azt hiszik róla, hogy fokozza azt az erőt, melynek gyakorlását a legédesebb gyönyörök kísérik.
  • Az állatok táplálkoznak, az ember eszik. Csak az értelmes ember tud enni.
  • Az asztal az egyedüli hely, ahol az ember sohasem unatkozik az első órában.
  • Az asztal örömeit minden életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és minden nap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek, és az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.
  • Az ember szakáccsá válik, de pecsenyesütőnek születik.
  • Az érzékek azok a szervek, amelyekkel az ember kapcsolatba lép a külvilággal.
  • Az étkezés gyönyöre az egyedüli, melyet mértékkel élvezve, nem követ fáradság.
  • Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.
  • Az ízek száma végtelen.
  • Egy új fogás felfedezése több örömet okoz az emberiségnek, mint egy csillag felfedezése.
  • Ember vagyok és nincs semmi az embertől, vagy legalábbis a harmonikus gyönyörétől való, ami idegen lenne tőlem.
  • Isten akaratából az ember a természet királya, és minden, amit a föld termel, neki terem.
  • Nem mindenki ínyenc, ki az akar lenni.
  • Túl sokat várni egy késlekedő vendégre, figyelmetlenség mindazokkal szemben, akik jelen vannak.
  • Valakit vendégül látni annyit jelent, mint felelősséget vállalni arra, hogy mindaddig, amíg nálunk van, gondoskodunk róla, hogy jól érezze magát.
  • Aki nehezen emészt vagy lerészegedik, nem tud sem inni, sem enni.    (Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) francia mesterszakács, epikureista író  La Physiologie du Goût (Az ízlés fiziológiája) című könyvéből )                             
  • A bor a folyadékok császára.
  • A gasztronómiai ismeretek minden ember számára szükségesek, mivel ezek az ismeretek egyre több gyönyört adnak nékik.
  • A szakácsművészet anyagi tárgya mindaz, mi ehető.
  • A tea tökéletesen helyettesítheti a bort - a reggelinél.
  • A vendéglős az, aki abból csinál üzletet, hogy mindig kész lakomát ad a publikumnak.
  • Ahhoz hogy az embernek lelke legyen, ízlésének kell lennie.
  • Akinek szőlőt kínálnak a vacsora végén, azt mondja: „Köszönöm, de nem szokásom a boromhoz pirulákat szedni.”
  • Arra gondolni, hogy nem váltunk bort, eretnekség; a nyelv telítődik, és a harmadik pohár után a legjobb bor is csak tompa érzetet kelt.
  • Az ételkészítés a legrégebbi művészet, mivel Ádám éhesen született.
  • Az ínyencség a mértéktelenség ellensége.
  • Azok, akik rendszeresen isznak csokoládét, kiválnak jó egészségükkel és az élet derűjét megzavarni képes kisebb betegségekkel szembeni ellenálló képességükkel.
  • Boldog az a csokoládé, amely miután a nők mosolyán át bejárta a világot, szájban olvadva, élvezetes csókban leli halálát.
  • Ha egy íztelen italról, például vízről van szó, az ember nem érez sem ízt, sem utóízt. Minthogy semmit sem érez, semmire sem gondol - ivott és ez minden.
  • Mi az egészség? Csokoládé!
  • Ültess egy fáradt embert egy kiadós étel elé, erőlködve megeszi és lehet, hogy jobban érzi magát. Adj neki egy pohár bort, vagy alkoholt, azonnal a legjobb formába kerül, s szemed láttára újraéled.             (Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) francia mesterszakács, epikureista író  La Physiologie du Goût (Az ízlés fiziológiája) című könyvéből )                             


"A főzés olyan mint a művészet, vannak alapok, de változtathatunk rajtuk, az összetevőkön, az alkotóelemek mennyiségen, hozzáadjuk önnön kreativitásunkat és máris új, egyedi dolog, ízkombináció alakulhatnak ki belőlük"


„ Ha az ételtől való félelem folytatódik, az a gasztronómia halála lesz ...
Élveznünk kell az ételeket. Az életben ez a legegyszerűbb élvezet."
(Julia Child)



"...visszagondolva az jut eszembe, hogy az asztal és az élet örömei végtelenek – toujours bon appétit!"
 (Julia Child)


"Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz."
(A. Bourdain)

                                                            


"A szakács műve múlandó, minél jobb, annál hamarabb elpusztítják!
De ő maga titkos hős, jobbára ismeretlen. A konyha egyszerre szabadságának és száműzetésének helye!” (Eszterházy Pál)