Hozzávalók:
175 gramm mandula liszt (finomra őrölt mandula, NEM zsírtalanított liszt!!!!!)
135 gramm porcukor
110 gramm tojásfehérje
a sziruphoz pedig:
150 gramm kristálycukor
38 gramm víz
Mimi készítette e videó alapján.
Hozzávalók:
110 g étcsoki
20 g liszt
20 g kukoricaliszt
A csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük a kétféle lisztet, csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát, és 8 kis rózsát nyomunk belőle sütőpapírra. 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük őket, és kész is vannak a kekszeink. Recept innen
Hozzávalók: 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 0,5 bögre olaj, 1 csomag sütőpor, 1 db tojás
+ csoki, gyümölcs (most áfonya, körte és mazsola), fagyasztott gyümölcs, magvak ( most dió, mandula)..stb. bármi amit szeretnél.
Ha pedig kakaós tésztát is szeretnél, akkor a kettő bögre liszt helyett: 1,5 bögre liszt, 0,5 bögre kakaó por
Mimi és Olivér sütötték
Megtisztítok és lereszelek 1-2 almát. Összekeverem annyi aprószemű zabpehellyel, amennyit felvesz. Mézzel és őrőlt fahéjjal vagy Nesquick kakaóporral ízesítem. Kb 10 percig állni hagyom, majd a masszából kisebb gombócokat formálok, amiket megforgatok kókuszreszelékben. Nagyon finom, egészséges, vegán, gyorsan elkészíthető, sem sütni, sem főzni nem kell.
Mérce egy 2 dl-es bögre
Hozzávalók: 2 db tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, fél bögre olaj, 2 bögre liszt, 1 tasak sütőpor
Elkészítése: a tojásokat felütjük (nem kell szétválasztani!) és először a cukorral jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tejet és az olajat, ezekkel is keverjük, majd jöhet bele a sütőporral átszitált liszt. Miután mindent egyben kikevertünk, sütőpapírral bélelt közepes méretű (20x30 cm) tepsibe öntjük a tésztát és előmelegített sütőben közepes hőfokon kb fél órát sütjük. Tűpróba fontos! Kihűlés után, mint a rendes piskótát, tölthetjük ízlés szerinti krémmel vagy egyszerűen csak lekvárral.
Ez a hamis piskóta kevésbé esik össze sülés után, mint a sok tojásból készült valódi piskóta.
Hozzávalók:
6 tojás
3 púpozott evőkanál cukor
2 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál finomliszt
1 evőkanál kakaópor
1 mokkás kanál sütőpor
A tojások fehérjét felverjük, a sárgáját habosra verjük a cukorral. A lisztekhez hozzákeverjük a sütőport, majd hozzákeverjük a tojássárgájához. Végül hozzászitáljuk a kakaóport, és hozzákeverjük a tojásfehérjét, és mehet a tortaformába. Sütési hőfok: 170 °C
Hozzávalók: 1 pités tálra
A tésztához
300 g búzaliszt (BL55)
200 g vaj
100 g porcukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A töltelékhez
1 kg alma
60 g cukor - nád
1 teáskanál fahéj (őrölt)
1 evőkanál étkezési keményítő
A tetejére
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Elkészítés
A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk.
Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, majd mehet alufóliába és a hűtőbe legalább fél órára
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a keményítőt, és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk.
Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. (Néha előfordult, hogy lemászik a tészta a sütötál oldaláról picit, de ilyenkor fél időnél egy kiskanál segítségével lehet visszanyomkodni, olyankor már félig megsült a tészta és simán ott is fog maradni, ezért érdemes picit figyelni rá)
Ha félig megsült ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét.
Ha szeretnénk a maradék tésztából a pite szélét is díszíthetjük. 1 felvert tojással megkenjük. Mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk, ha kihűlt szeletelhetjük.
recept innen
Üveges lecsó télire - ahogy anyu készítette
Hozzávalók:
4 kg zöldpaprikához számítunk 1 kg paradicsomot, 8 kisebb fej vöröshagymát és 50-60 dkg zsírt
+ ízlés szerinti mennyiségű sót
A zsíron üvegesre dinszteljük (pirítani nem szabad!) a félkarikára vágott vöröshagymát, majd beletesszük a negyedekbe vágott paradicsomot és a kicsumázott, felszeletelt paprikát. Ízlés szerint megsózzuk és födő alatt teljesen puhára pároljuk. Ezután tisztára mosott és teljesen száraz üvegekbe töltjük, azokat rögtön lezárjuk és másnapig száraz dunsztba rakjuk.
A fenti mennyiségből 8 nagyobb üveg lecsó lett. Én most egy kisebb, zsenge cukkinit is beledaraboltam, kb 10 perccel azelőtt, hogy készre főtt a lecsó.
Télen, mikor felbontunk egy üveggel, a tetején ott a zsír - ez konzerválja! - Ebből egy keveset leszedhetünk és más ételekhez felhasználhatjuk - jó ízt ad nekik.. A felmelegített lecsót aztán pirospaprikával fűszerezzük és bármilyen lecsós ételt készíthetünk belőle, olyan, mint a friss. Csak zsírral jó, olajjal nem annyira, az hamarabb megavasodik (szerintem).
Hozzávalók:
1 kg darált hús
4 kisebb szelet szikkadt kenyér (vagy 4 db zsömle/kifli)
3 tojás
2 kisebb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
diónyi zsír, vagy 2 evőkanálnyi étolaj, esetleg 2 nagy evőkanálnyi konzerv löncshús
1-2 dl tej vagy víz
zsemlemorzsa
étolaj/zsír
Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk, a kenyeret kevés vízben vagy tejben megáztatjuk és kinyomkodjuk, majd az összes többi hozzávalóval egy nagy tálba rakjuk (fűszerek ízlés szerint) és alapossan összegyúrjuk. Egy tepsit vékonyan kiolajozunk (ha sütőpapírt használunk, azt is). A masszából kis golyókat formázunk, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában, és kicsit ellapítva egymás mellé tesszük őket a tepsiben. Alufóliával lazán letakarva, közepes hőfokon jó 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és a fasirtokat átforgatva még kb 20 percet sütjük, hogy szép piros színük legyen.
Olivér receptje: Feta sajt, lilahagyma, uborka, pirospaprika, paradicsom, tonhal, egy kis citromlé, olivabogyó (ez most kimaradt)
Hozzávalók 30-35 db-hoz:
15 dkg puha vaj
8 dkg kristálycukor
1 tojás
fél narancs reszelt héja
25 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
20 dkg étcsokoládé (felaprítva) vagy csokicsepp
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A csokoládét felaprítjuk, a lisztet összeforgatjuk a sütőporral. A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd a tojást és a narancs reszelt héját is hozzáadjuk. Beleszórjuk a lisztes keveréket, kissé összeforgatjuk, majd a csokoládét is hozzáadjuk és összekeverjük/gyúrjuk. Gombócokat formázunk a masszából, tepsire helyezzük és tenyérrel kissé kilapítjuk őket. 12-14 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
eredeti recept Koronáscukor
Linzer alap
30 dkg Liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
csipet só
Sütés 190 fok 12 perc (alul- fölül)
Tórós töltelék
1 kg tehéntúró
5 dkg búzadara
5 db tojássárgája
20 dkg kristálycukor (kevesebb is lehet)
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom részelt héja
esetleg mazsola, ha szeretitek
+3 dl finom baracklekvár
sütés - 150 fok 30 perc
Tojáshab
4 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
sütés - 110-120 fok 10-15 perc
Tepsi mérete 20x30 cm, picit nagyobb is lehet.
eredeti recept Bebepiskóta
Áfonyás |
Erdei gyümölcsös sajttorta-pohárkrém
Hozzávalók 2 - 3 főre
A sajtkrémhez: 1 dl habtejszín, 7 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg krémsajt
A rétegezéshez: 20 dkg zabkeksz
A gyümölcsréteghez: 22 dkg bogyós gyümölcs? 8 dk cukor
A tetejére friss gyümölcs
A gyümölcsös réteghez a fagyasztott gyümölcsöket egy gyorsforralóba rakjuk a cukorral, és 8-10 percig forralgatjuk, hogy kissé besűrűsödjön, majd kihűtjük. A zabkekszet ledaráljuk. A hideg tejszínt habbá verjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és habzsákba töltjük. 2-3 tetszőleges pohárba rétegezzük a 3 elemét a desszertnek, és fogyaszthatjuk is. recept innen
Rákóczi túrós pohárkrém
Hozzávalók 2 nagy pohárhoz
A tésztához:: 9 dkg liszt, 1 csipet só, 4,5 dkg vaj, 2,5 dkg porcukor, 1 db tojássárgája
A krémhez: 10 dkg túró, 3-4 ek porcukor, 25 dkg mascarpone, 1 nagy tk vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja
A rétegeléshez: 1 kis üveg baracklekvár
A tojáshabhoz: 1 db tojásfehérje, 2 ek porcukor
A morzsához összekeverjük a lisztet a többi hozzávalóval. Ha géppel dolgozunk eleve kissé morzsalékos lesz a tészta, ez mehet is egy sütőpapíros tepsire elszórva, ha pedig kézzel dolgozunk és a kézmelegtől összeáll a tészta, akkor 30 percre hűtőbe dobjuk és nagylyukú reszelővel reszeljük rá a sütőpapíros tepsire. 180 fokos sütőben 1-2 alkalommal megkevergetve, kb. 10-15 percig sütjük a morzsát. A túrót kikeverjük a többi hozzávalóval. A kihűlt morzsából szórunk a poharak aljára kb. 2-2 evőkanállal. Erre jön kevés baracklekvár, majd túrókrém, baracklekvár, morzsa, túrókrém, majd baracklekvár és kevés morzsaréteg. A tojásfehérjehabhoz a porcukorral kemény habot verünk a fehérjéből, a desszertek tetejére halmozzuk és szakácsfáklyával kissé megkaramellizáljuk. recept innen
Kávézselés hamis tiramisu
Hozzávalók: 1 dl feketekávé (presszókávé), 1.5 dl víz, 8 dkg cukor (az eredeti recept nyírfacukor használatát írta, a mennyiség ehhez mérten van feltüntetve, én sima cukrot használtam hozzá), 3 db lapzselatin, 2 db tojássárgája, 25 dkg mascarpone, 4 db tojásfehérje, 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: Lefőzünk 1 dl presszókávét. Hozzáöntünk 1.5 dl vizet, 1 csapott ek. nyírfacukrot, majd forráspontig hevítjük. Ezután egyenként belekeverjük a lapzselatinokat. 5-6 pohárkába porciózzuk ki. Kicsit hagyjuk hűlni, majd tegyük hűtőbe, és várjuk meg, míg megdermed. A tojássárgáját keverjük habosra a maradék cukorral. Tegyük bele a mascarponét, és keverjük össze alaposan. A 4 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd keverjük a mascarponés krémhez óvatosan. Ha megdermedt a kávézselénk, öntsük rá a krémet, a tetejére pedig cukrozatlan kakaóport szórjunk. 1 óra hűtőben való pihentetés után fogyaszthatjuk. recept innen
Nutellamisu pohárban
Hozzávalók: 2 dl habtejszín, 20 dkg nutella, 50 dkg mascarpone, 10 dkg babapiskóta, 1,5 dl feketekávé
Elkészítés: A kávét lefőzzük, kihűtjük. A tejszínhabot keményre verjük, hozzáadjuk a nutellát és a mascarponét, majd kézi mixerrel kidolgozzuk. A babapiskótákat félbetörjük, belemártjuk a kávéba, majd egy pohár aljába tesszük. Halmozunk rá egy adag krémet, majd még egy sor kávés piskótát, majd ismét a krémet. A tetejére babapiskótát morzsolunk. Hűtőbe tesszük pár órára, majd fogyasztjuk. recept innen
Túrógombóc-pohárdesszert
Hozzávalók 6 személyre
a túrós réteghez: 1/2 dl Mizo laktózmentes tej (2,8%-os), 7 dkg búzadara, 5 dkg vaníliás cukor, 25 dkg Mizo laktózmentes túró, 1 biocitrom reszelt héja
a tejfölös réteghez:: 2 nagy pohár Mizo laktózmentes tejföl (2x330 g), 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló (2x10 g)
a morzsához: 4 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, őrölt fahéj, vaníliás cukor
A tejet felforraljuk, beleszórjuk és kis lángon néhány perc alatt megfőzzük a búzadarát. A tűzről levéve ízesítjük a cukorral, majd miután teljesen kihűlt, hozzákeverjük az áttört túrót és a citromhéjat. A tejfölt elvegyítjük a porcukorral és a habfixálóval. A felhevített olajon megpirítjuk a morzsát, ízesítjük fahéjjal és cukorral. A túrós masszát, a tejfölt és a morzsát 6 pohárba rétegezzük, jól behűtve kínáljuk. Recept innen
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró , 25 dkg puha vaj/margarin, de helyette 20 dkg zsír is jó (az igazán jó pogácsa titka: 2/3 vaj + 1/3 zsír, ezt most olvastam), ízlés szerint só (1-2 teáskanálnyi), esetleg egy kevés bors.
A hozzávalókat a jó alaposan kidolgozzuk (előzőleg a túrót törjük át). A tészta kicsit ragacsos lesz. Folpackba csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe rakjuk. Lehet, sőt jobb 1 éjszakára is, de akkor majd nyújtás előtt időben vegyük ki a hűtőből.
Lisztezett deszkán kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk (ha nem rakunk rá semmit, akkor a tetejét berácsozhatjuk) és pogácsa szaggatóval kiszúrkáljuk, sütőpapiros tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük, ízlés szerint sajtot, kömény vagy szezám magot szórunk rá. 230 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, hőfokot 200 fokra visszavesszük és 14-18 percig sütjük a pogácsát. Vagy 180 fokon 20 perc. Az a lényeg, hogy nem kell teljes pirosra sütni, akkor lesz puha.
A tésztát apró kockákra vagy ujjnyi rudakra is felvághatjuk. Ha rudat sütünk, érdemes inkább juhtúróval késziteni, azzal nagyon finom. A begyúrt tésztát akár le is lehet fagyasztani.
Másik változat: 1 kocka ráma (25dkg), ugyanennyi súlyú túró és liszt (én kevert lisztet használok, fele sima és fele rétesliszt, ez így kb olyan, mint a félfogós liszt)), 1 tojás, 1 jó teáskanálnyi só. Nem keményedik meg.
Receptek cukorbetegeknek - mirelitből
Anyu régi receptjei között találtam ezt a kis füzetet. Természsetesen friss alapanyagokból is elkészíthetőek a receptek.