"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/09/16

Mimi rácsos almás pitéje

Hozzávalók: 1 pités tálra


A tésztához

300 g búzaliszt (BL55)

200 g vaj

100 g porcukor

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)


A töltelékhez

1 kg alma

60 g cukor - nád

1 teáskanál fahéj (őrölt)

1 evőkanál étkezési keményítő


A tetejére

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)


Elkészítés

A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk.

Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, majd mehet alufóliába és a hűtőbe legalább fél órára

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a keményítőt, és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk. 

Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. (Néha előfordult, hogy lemászik a tészta a sütötál oldaláról picit, de ilyenkor fél időnél egy kiskanál segítségével lehet visszanyomkodni, olyankor már félig megsült a tészta és simán ott is fog maradni, ezért érdemes picit figyelni rá)

Ha félig megsült ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét.

Ha szeretnénk a maradék tésztából a pite szélét is díszíthetjük. 1 felvert tojással megkenjük. Mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Porcukorral meghintve tálaljuk, ha kihűlt szeletelhetjük.

recept innen









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése