"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/12/29

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

30 dkg liszt

25 dkg porcukor

3 dl tejföl

2 tojás

fél tasak sütőpor

rum vagy rumaroma

aszalt és kandírozott gyümölcs

porcukor a tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

Bármit használhatunk tölteléknek, amit szeretünk: diót, mogyorót, mandulát, magvakat, csokidarabokat, friss és aszalt gyümölcsöket. Én most Tropi Mix kandírozott trópusi gyümölcsök keveréket, aszalt sárgabarackot, mazsolát és egy marék vagdalt diót tettem bele. Először a gyümölcsöket aprítjuk fel, és beáztatjuk egy kis rumba, vagy csak meglocsoljuk kevés rumaromával. 

A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a tejfölt. Majd jöhet bele a sütőporos liszt, végül a gyümölcsök. A gyümölcsöket érdemes egy kis liszttel elkeverni, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntjük, és előmelegített sütőben 160-180 fokon 30-40 percig sütjük (tűpróba!). A formában hűtjük ki, majd kiborítjuk egy tálra, porcukorral meghintjük, szeleteljük. Le lehet önteni csoki mázzalis. Nagyon jól dekorálható, de csak úgy magában is tökéletes. A fenti adag tészta 2 őzgerinc formáoz elegendő.




Puha sajtos, szezámmagos pogácsa

Csilla sajtos, szezámmagos apró pogácsája, recept ez .

Hozzávalók

60 dkg finomliszt

3 db tojás

175 g tejföl

25 dkg margarin

4 tk só

1 teáskanál cukor

5 dkg élesztő

a tetejére

5 dkg reszelt sajt 

fehér és fekete szezámmag

1 db tojás (a kenéshez)


Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat. A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesztőt. Majd mindent hozzáadunk a liszthez. Átgyúrjuk, és hagyjuk kelni kb. 1-2 órát. Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, és a legkisebb pogácsa formával kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és sajtot, szezámmagot szórunk rá. Előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.




Csilla majonézes burgonyasalátája

Hozzávalók

60 dkg burgonya

4 db főtt tojás

5 közepes db csemegeuborka

1 közepes db sonkahagyma (lila)

30 dkg majonéz 

2 evőkanál mustár

1 nagy pohár (350 gr)  tejföl

só, bors, cukor ízlés szerint


Elkészítés

A burgonyát sós vízben megfőzzük, lehámozzuk, kihűtjük. A majonézt összekeverjük a tejföllel, mustárral. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk. Belekeverjük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikákra vágott burgonyát, a csíkokra vágott uborkát, a felszeletelt főtt tojást. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Eredeti recept ez, Csilla kukorica nélkül készíti, nekünk így tökéletes.




Narancsos kakaós süti

Hozzávalók:

1 tojás

6 dkg zsír (vagy 10 dkg Ráma margarin)

25 dkg cukor

25 dkg liszt

1 tasak sütőpor

2-3 evőkanál kakaó

2 dl tej

4 evőkanál narancslekvár és egy narancs lereszelt héja


 Elkészítés:

A cukrot, a lekvárt, narancs héjat, a zsírt és a tojást keverjük habosra habverővel. A lisztet, sütőport és a kakaót keverjük össze. A masszát a liszttel kavarjuk el és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Előmelegített sütőben, közepes méretű tepsiben 160°C-on 25 percig süssük. (TŰPRÓBA!)

Ez az eredeti recept, csak most a baracklekvár helyett darabos narancslekvárt és reszelt narancshéjat használtam.





Puha mézeskalács

 Csilla puha mézeskalácsa. A lenti recept alapján, 70 dkg lisztből készült, 4 tepsivel lett.

"De akkor a legjobb, ha nem csak egy éjszakán át áll, hanem minimum kettő. Nekem van, h egy hétig áll a hűtőben és a végét már csak akkor használom el, akkor lesz a legjobb ☺"






Puha mézeskalács

 Cinti és Lana puha mézeskalácsa.







TANTE FANNY RECEPTFÜZETEK

 Letölthető TANTE FANNY RECEPTFÜZETEK






2023/12/11

Karácsonyi sajtos-tejfölös-baconös csirkemell őzgerincben

 Hozzávalók

1 kg csirkemellfilé

só, bors és piros töröttpaprika ízlés szerint

15 dkg sajt +5 dkg a tetejére

20 dkg tejföl

2 db tojás

2 evőkanál liszt

3 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

3 dkg vaj a kenéshez

1 evőkanál zsemlemorzsa

20 dkg bacon (inkább több)

10 dkg aszalt gyümölcs (pl vörös áfonya, aszalt szilva, fekete cseresznye)


Elkészítés:

A csirkemellet apró kockákra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük majd félretesszük. Egy tálba rakjuk a reszelt sajtot, tejfölt, a felvert tojásokat, a lisztet és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és a felaprított petrezselyemmel, majd jól elkeverjük. Belerakjuk a csirkemellet és a szükség szerint összevágott gyümölcsöt, majd mégegyszer jól átforgatjuk. A  sütőformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, és kibéleljük a baconszeletekkel úgy, hogy a szalonnacsíkok lógjanak túl a peremén. Megöltjük a keverékkel és szorosan betakarjuk a lelógó szalonna szeletekkel. 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.



Karácsonyi egyben sült fasírt

 Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús (sertéslapocka a legjobb)

2 db tojás

2 nagyobb szelet kenyér 

3 gerezd fokhagyma

3 fél db színes paprika (piros, zöld, sárga)

1 csokor petrezselyemzöld

só, bors és piros tötöttpaprika ízlés szerint

kb 1 evőkanál zsemlemorzsa 

1 evőkanál étolaj a sütőforma kikenéséhez és a fasírtrúd lekenéséhez

esetleg 4-5 kemény főtt tojás


Elkészítés

A kenyérszeleteket egy kevés vízbe áztatjuk. A paprikákat igen apró kockákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy tálba tesszük a darált húst, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát és petrezselymet, a tojásokat, végül a víztől kinyomkodott kenyeret is belemorzsoljuk. Az egészet kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon lágy a masszánk, akkor nem lehet rendesen formázni, ezért egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsát dolgozzunk bele. Egy sütőformát (kb. 30x15x5-6 cm) kenjünk ki olajjal, majd nyomkodjuk bele a masszát . Kicsit a fasírtrúd tetejét is kenjük meg olajjal.

Ha van főtt tojásunk, akkor tegyük a húsmassza kisebbik felét a formába/tepsire, majd lapítsuk ki a forma alján (vagy a  tepsiben kb 10 cm széles sávban). Sorakoztassuk rá egymás után a főtt tojásokat, majd a húskeverék másik felét egyenletesen halmozzuk rá, szinte betapasztva vele felül és oldalt a tojásokat. Nedves kézzel alaposan nyomkodjuk össze, hogy a tojások összetapadjanak a masszával és ne essen szét. A  formázás után egy henger alakú "fasírt rudat" kell hogy kapjunk. Alufóliával lefedjük (ne hajtsuk rá a tál szélére, hogy a gőz ki tudjon jönni alóla, de a hús ne kezdjen el nagyon pirulni.) Kb 1 órát süssük így, majd vegyük le a fóliát, a sütési hőfokot emeljük 200 fokra és még kb 20 percig így sütjük, hogy szép piros legyen.



Joghurtos poharas süti

 Hozzávalók:

2 kis pohár joghurt (vagy 1pohár joghurt és 1pohár tejföl)

2 pohár cukor

1 pohár étolaj

1 tasak vaníliás cukor

4 pohár liszt (2 pohár rétesliszt és 2 pohár sima liszt)

1 tasak sütőpor

4 tojás

csipetnyi só

gyümölcs


A tojásokat ketté vesszük, a fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A sárgákat jól kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, ezekkel jó habosra keverjük. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, azzal is jól elkeverjük, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk ízlés szerint gyümölccsel és közepes hőfokon megsütjük. Tűpróba!

Ez a finom, könnyű tészta akár piskóta helyett is jó.






2023/12/01

Tejfölös sajtos csirkemell

Fél kg csirkemell filét szeletekre vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és leöntjük a következő keverékkel: 3 tojás és 1 nagy pohár tejföl fűszerekkel (só, bors, fokhagyma) kikavarva. A mártással leöntött húst beborítjuk sajt szeletekkel és 180 fokon pirosra sütjük. Petrezselymes krumplival és céklával finom, könnyű ebéd/vacsora.





Tojásos rakott hús (karácsonyra, szilveszterre is)

Hozzávalók:

40 dkg bacon szalonna

2 db burgonya

fekete bors

édes töröttpaprika

4-4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj

20 dkg reszelt sajt

6 db tojás


A salátához:

2-3 db paradicsom

1 nagyobb kígyóuborka

1 csomó zöldhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

1 evőkanál olaj

1 teáskanál citromlé

fekete bors

Egy magasabb oldalú sütőformát kibélelünk bacon szalonna szeletekkel úgy, hogy a forma szélén bőven kilógjanak. 2 nagy krumplit megtisztítunk, vékony szeletekre gyaluljuk. A szalonnával bélelt forma alját kirakjuk a krumpli szeletekkel. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával. 4 szelet csirkemellet (vagy sertés karajt) kiklpofolunk. 2 szeletet a krumplira fektetünk, fúszerezzük és megszórjuk reszelt sajttal. Újra krumpli, fűszer, sajt, hús, fűszer következik. Felütjük a tojásokat és óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon, a hússzeletekre öntjük. Ráhajtogatjuk a szalonna szeleteket. Alufóliával lefedjük és 180 fokon kb 3/4 órát sütjük. Közben elkészítjük a salátát: a paradicsomot, uborkát, hagymát és petrezselyemzöldet felaprítjuk és a fűszerekkel összekeverjük. A kész sültet pihentetés után szeleteljük és a salátával kínáljuk.

Tipp: ha csirkemellből készítjük a sültet, inkább héjában főtt krumplit használjuk, ezek hamarabb megsűlnek. A nyers krumplihoz jó a karaj hús, kicsit később sül át mindkettő.



Finom saláta (akár karácsonyra vagy szilveszterre is)

Hozzávalók

3 nagyobb, nem túl puhára főtt sárgarépa

6 főtt tojás

20 dkg sonka (sonkás felvágott)

1 piros kaliforniai paprika

1 doboz konzerv borsó

1 doboz konzerv kukorica

3 evőkanál majonéz

3 evőkanál natúr joghurt

fél teáskanál őrölt fekete bors

fél teáskanál só

Elkészítése:

A répát, tojást, sonkát, paprikát nagyjából egyforma kockákra felaprítjuk. A borsót és a kukoricát leszűrjük. A majonézt és a joghurtot kikeverjük a fűszerekkel. Egy nagyob tálban összeforgatjuk az összes hozzávalót. Pár óra hűtőbe tesszük. Önmagában is finom, kiadós saláta, de bármilyen sült mellé is kiváló. 

Tipp: almával és sajttal is gazdagíthatjuk a salátát.