"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2017/05/17

Gyros egytál

Hozzávalók
fél kg sertés comb vagy pulyka combfilé
fél tasak gyros fűszerkeverék
fél kilónyi vegyes zöldség (cukkini, sárgarépa, hagyma, paradicsom, olivabogyó)
25 dkg rizs

zsír
1 nagy doboz natur görög joghurt
1 kígyóuborka
1 teáskanálnyi összeaprított friss kapor
2-3 gerezd fokhagyma
kevés olivaolaj

Az uborkát megmosom, almareszelőn legyalulom és a levét kinyomkodom.
Egy tálban összekeverem a joghurttal, pici sóval, kaporral, olajjal és belenyomom a fokhagymát is.
Átkeverem és 1-2 órára hűtőbe teszem.

A húst kisújjnyi csíkokra vágom, összekeverem a gyros-fűszerrel és kevés zsírral, majd lefedve azt is (legalább fél órára) hűtőbe teszem.

A rizst szokásos módon megfőzöm.

Serpenyőben kevés zsírt forrósítok, majd a bepácolt húsdarabokat néha rázogatva-keverve, nagy lángon addig sütöm, míg a hús kivül ropogós, belül szaftos nem lesz. A készre sült húst kiszedem és félre teszem.

A visszamaradt szaftba belerakom az összevágott zöldségeket és nagy lángon azt is átsütöm.

A főtt rizst összevegyítem a hússal és a zöldségekkel.
Tzatzikivel tálalom.









Gluténmentes meggyes-kókuszos muffin

Hozzávalók:
8 dkg vaj
4 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg rizsliszt
10 dkg kókuszreszelék
1 kis pohár natur jughurt
magozott meggy
1 lime leve és lereszelt héja
csipetnyi só

12 db muffin papír

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a papírokkal kibéleljük a muffin tepsit.
A vajat lassú tűzön felolvasztjuk.
A tojásfehérjéket a lime kifacsart levével lágy habbá verjük.
A porcukrot összekeverjük a rizsliszttel, a kókuszreszelékkel és egy csipetnyi sóval, hozzáreszeljük a lime héját, majd összekeverjük a tojáshabbal. A masszába beleöntjük a joghurtot és az olvasztott vajat is hozzákeverjük. A tészta felét elosztjuk a formákban és belenyomkodjuk a meggyeket (kisebb formába elég a 3, de a nagyobba legalább 5 szem kell!), majd elosztjuk rajta a maradék tésztát. Kb 20 percig sütjük. Frissen kicsit "pergős" a kókuszreszeléktől, de kihűlve már szaftosabb.
Meggyen kívül ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
A kihűlt muffinokat díszíthetjük kókuszos tejszínhabbal és 1-1 szem meggyel/gyümölccsel. 








2017/05/09

"Szolgálati közlemény" :/


Korábban a blogbejegyzéseimben lévő receptjeim alatt mindig látható volt egy saját, animált gif feliratom:


Sajnos, ahol tároltam (Photobucket) ezt és a hasonló, saját készítésű felirataimat, onnan nagy részük elveszett (így innen  a blogból is törlődött illetve csak a feltöltő/tároló oldalon látszik) vagy pedig hibásan működik, mint ahogy lentebb is, mert legtöbbször a tárolóhelyről linkeltem be és a Photobucket ezt mostmár nem engedi. 
Ha sikerül visszaszereznem az eredeti feliratomat, akkor visszamenőleg pótolgatom a hibásakat/kitörlődötteket.
Ha nem sikerül, akkor a továbbiakban a receptjeim alatt valamelyik másik, még működő feliratom lesz láthaó:





Kókuszhabos pite

Az olcsó lekváros aprósüti tésztájából fél adagot készítünk.
Vékony kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele úgy egy nagyobb piteformát, hogy a tésztát a forma szélére rányomkodjuk.
3 tojásfehérjéhez adunk 3 evőkanál vizet, egy kevés citromlét és habbá verjük. Kanalanként belekeverünk 20 dkg cukrot és addig verjük, míg jó kemény hab nem lesz. Ezután belekeverünk még 10 dkg kókuszreszeléket, de ezt már csak fakanállal.
A formában lévő tésztát bőven megkenjük valamilyen savanykás lekvárral és ráhalmozzuk majd elsímítjuk a habot. Tetejére lekvárt pöttyögtetünk és előmelegített sütőben, lassú tűzön kb 20-25 percet sütjük, Amikor a hab már halványbarna, kész.










Olcsó lekváros aprósüti (húsvéti nyuszi-linzer)

hozzávalók:
fél kg liszt
1/4 kg cukor
20 dkg zsír
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
kevés tej
töltéshez:
sárgabarack, szamóca vagy málna lekvár

A hozzávalókból egy kevés tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és világosra sütjük. Kettőt-kettőt ízlés szerinti lekvárral összeragasztunk és ha teljesen kihűlt, porcukorral meghintjük.




2017/05/08

Noszvaji tárkonyos leves

Hozzávalók:
30 dkg füstölt hús (tarja/sonka), 1 nagy csokor tárkony, 1 teáskanál só, 2 evőkanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna.
A levesbetéthez 4 zsemle.
A habaráshoz 2 evőkanál liszt, 1 liter tej, 2 dl tejföl.

A húst apró kockákra vágjuk, és néhány percre langyos vízbe tesszük, hogy kicsit kiázzon. Leveses fazékban vizet melegítünk, ebbe tesszük bele a leszűrt húsdarabkákat. A tárkonyt meleg vízzel leöblítjük, és a leveshez adjuk. Megsózzuk, és legalább egy órán át főzzük.
Közben a zsemléket felkockázzuk, és sütőben aranyló sárgára pirítjuk. Időközben kicsit megrázogatjuk, nehogy leégjen. A habaráshoz a lisztet apránként elkeverjük a tejjel.
Amikor a hús megpuhult, a tárkonyt kivesszük a levesből, belekeverjük a szódabikarbónát, az ecetet, és a tejes habarást. A tejfölt kevés tejjel fellazítva utolsóként adjuk hozzá. Összeforraljuk, és a pirított zsemlekockákkal tálaljuk. Ízörzők

Én a tej+tejföl helyett csak 1 nagy pohár (450 gr) tejfölt használtam, a levesbetét pedig pirított kiflikarika illetve teljes kiörlésű bagett volt.



2017/05/02

Gyümölcsös zabpehely tallér - liszt, cukor, tej és tojás mentes

Hozzávalók:
3 db nagyon érett banán
4 evőkanál vagdalt vörös áfonya
4 evőkanál apróra vagdalt dió (ha nincs, jó a diópótló is)
2 evőkanál mandulapehely
12 evőkanál zabpehely (ha van, inkább az aprószemt használjuk)
késhegynyi szódabikarbóna
A banánokat először villával áttörjük majd belekeverjük a többi hozzávalót - jól összedolgozzuk.
A masszából nagyobb diónyi halmokat rakunk sütőpapírral bélelt tepsibe. A "gombócokat" ellapítjuk (kb kisujjnyi vékonyra) és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük - gáz 4-es fokozaton. Frissen kisűlve, melegen még puha, de később sem lesz száraz/ropogós, inkább picit szaftosabb. Frissen vagy kihűlve egyaránt nagyon finom 👌👍
(Áfonya helyett bármilyen aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt használhatunk.)






2017/04/26

Tortilla huertana con queso azul - Márványsajtos-paprikás omlett

Hozzávalók 4 személyre

6 tojás
1-1 sárga, piros és zöld húsú paprika
1 lilahagyma
6 db olajos szárított paradicsom
fél csokor petrezselyem
10 dkg márvány sajt
4 evőkanál olívaolaj

bors

előkészítés:
a paprikákat megmossuk, szárát, magját eltávolítjuk, vastagabb szeletekre vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk.
Serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk és a hagymát, paradicsomot, paprikát kis lángon 15 percig sütjük. A tojásokat sóval, borssal felverjük, ráöntjük a sült zöldségekre. Rámolzsoljuk a sajtot és megszórjuk petrezselyemzölddel. Még melegen, 4-be vágva tálaljuk. Nagyon finom ! 👌👍
Az eredeti recept-ben a (kevesebb) tojást is külön serpenyőben kell megsütni, majd rárakni a sült zöldségeket, sajtot, ptrezselymet.



Pillecukros-eperöntetes csokis muffin

Tésztája a Piskótatallérral töltött lekváros muffin-é, azzal a különbséggel, hogy a vaníliás pudigpor helyett 2 púpozott evőkanál 20-22%-os kakaóport és 5 dkg apróra vágott étcsokit keverünk bele.
A papírkapszlikat félig töltjük a tésztával (a nagyobb formár 2/3-ig), majd mindegyikbe nyomunk 1-1 darabka pillecukrot.
Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
A pillecukrok sülés közben kiemelkednek a muffinokból (tetejük szépen megkaramellizálódik), de mikor kihűtjük, visszahúzódnak, egy kis "krátert" hagyva maguk körül. Ebbe a kis üregbe töltünk 1-1 kávés/teáskanálnyi eperöntetet, ha nincs, hígabb eperlekvárt. Nagyon finom ! 👌👍




Sült-pácolt libamell

Hozzávalók:

2 kisebb libamell

1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 zellergumó
2 sárgarépa
1 gyökérzöldség
kisebb darab citromhéj
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 mokkáskanál szárított rozmaring vagy egy ujjnyi friss ágacska
pár szem borókabogyó
1 mokkáskanál mustármag
pár szem szegfűbors
fél csokor petrezselyemzöld
1 kávéskanál szemes bors


A feldarabolt zöldségekből a fűszerekkel 1,5 liter vízben alaplét főzünk, leszűrjük.
A sózott, borsozott libamellet beletesszük az átszűrt lébe és kis lángon kb fél órát "pácoljuk".
A léből kivéve a libamellet lecsöpögtetjük majd jó forró serpenyőben előbb a bőrös felét, majd a húsos részt kicsit megkapatjuk, majd a főzőléből mindig egy keveset aláöntve puhára sütjük.
Petrezselymes burgonyával, párolt zöldséggel tálaljuk.



1 evőkanál az hány dkg ? Konyhai mértékegység kisokos


1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg



Magvas-túrós ropogós / Húsvéti sajtos-nyuszi

Hozzávalók:
15 dkg rizsliszt (de lehet tökmagliszt is)
15 dkg teljes kiörlésű liszt
1/4 kg túró
20 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
fél tasak sütőpor
15 dkg reszelt sajt
1 jókora teáskanál só
1 tojás a kenéshez
tökmag, szezám- és lenmag a szóráshoz

Elkészítés:
A sütőporral és sóval elkevert lisztet elmorzsolom a puha vajjal, hozzá adom az áttört túrót, a tejfölt, és alaposan kidolgozom a tésztát.
Lisztezett gyúródeszkán, kb. 0,5 cm vékonyra nyújtom (ha vékonyabbra, akkor kréker, ha vastagabbra, akkor inkább pogácsa jellegű lesz), lekenem a felvert tojással, megszórom a magvakkal ésa reszelt sajttal, majd derelyevágóval feldarabolom, illetve tetszőleges formával kiszúrom (Húsvétkor nyuszi, kacsa, csibe Karácsonykor csillag, szív, fenyő).
A kiszúrt darabokat ütőpapírral bélelt tepsiberakom és előmelegített sütőben,  170 fokon kb. 35 percig sütöm (ez sütőfüggő). Amikor a sajt már szépen megpirult a tetején, kész.






2017/04/25

Piskótatallérral töltött lekváros muffin / Nyuszis-tojásos húsvéti muffin

A nagyobb muffintepsit kibéleljük papírkapszlikkal.
Egy tálba összekeverünk 15 dkg lisztet, 15 dkg cukrot, 1 tasak sütőport, bő fél tasak vaníliás pudingport (lehet tejszínes, karamelles, amilyen van). Hozzáadunk 2 felvert tojást és 4 evőkanál baracklekvárt. Jól kikeverjük és a massza felét elosztjuk a papírkapszlikban.Mindegyikre teszünk 1-1 lekváros-töltött piskótatallért, majd elosztjuk rajtuk a maradék tésztát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 20 percig sütjük.
A kihűlt muffinok tetejét lekenjük baracklekvárral vagy olvasztott csokival (kinek mi tetszik), és megszórjuk zöld kókuszreszelékkel. Mindegyik közepére rányomunk 1-1 gumicukor nyuszit és 4-4 zselés cukortojást.

Zöld kókuszreszeléket úgy készítünk, hogy egy kis tálkába öntünk szükség szerint 5-10 dkg durvább szemű kókuszreszeléket és rácsepegtetünk mandula vagy dió aromát (csak a zöld színűek jók, a színtelen aroma nem!) vagy zöld ételfestéket. Egy kiskanállal addig kevergetjük, míg egyenletes zöld színű nem lesz. Először csak keveset öntsünk rá, mert gyorsan átveszi a színét. Nem árt, ha 1 napig szárítjuk, közben párszor keverjük át. Az aromával színezett kókusz nem csak színes, de finom illatos is.






Boci muffin / tarka muffin


Hozzávalók
a kakaós tésztához:
10 dkg liszt
4 evőkanál cukor
2 tojás
fél dl tej
fél dl olaj
2 evőkanál kakaópor
fél tasak sütőpor

a túrós "töltelékhez"
1/4 kg túró
5 evőkanál cukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
2 csapott evőkanál búzadara
fél citrom reszelt héja

Elkészítése:
A tojások fehérjét felverem habnak.
A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom az olajat, a tejet, majd a kakaós, sütőporos lisztet, végül beleforgatom a tojáshabot.
A túrós "töltelékhez" felverem a tojást és kikeverem a többi hozzávalóval.
A muffinformát kibélelem papírkapszlikkal és beleadagolom a kakaós tésztát.
Egy kanállal össze-vissza rárakosgatom a túrós masszát - nem kell megijedni, ha először soknak tűnik, súlés közben úgyis belesüllyed a kakaós tésztába.
Előmelegített sütőben, lassú tűzön, 170 fokon kb.20 percig sütöm. Tűpróba fontos !






2017/03/14

Nagykőrösi aprópecsenyém

Egy újabb  régebbi    receptemre     találtam rá a gastroMania oldalán

 Nagykőrösi aprópecsenyém receptje:

hozzávalók 6-8 személyre:
1kg pulyka alsó comb filé vékony csíkokra darabolva (mint a tokányhoz)
-sárga és zöld hüvelyű bab
-sárgarépa
-zöldborsó 

(ezek egyforma mennyiségben, kb. 25-25 dkg)
-1 doboz csemegekukorica

-1 nagy paradicsompaprika
só, bors, pirospaprika, egyéb fűszer ízlés szerint
étolaj
kőrösi ketchup vagy 1 kis doboz kőrösi sűrített paradicsom
1,5kg krumpli
6-8db csemegeuborka apróra darabolva

A babokat "konzervméretűre" daraboljuk ( vagy eleve konzerv- vagy fagyasztott zöldségeket használunk ), a sárgarépát és a paprikát felkockázzuk.
A pulykahusit kevés olajon jól átsütjük, kiskanálnyi pirospaprikával megszórjuk, ízlés szerint fűszerezzük, kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk-sütjük. Ügyeljünk, hogy egy kis szaftja maradjon!
A zöldségeket -az uborka kivételével - ízlés szerint fűszerezve puhára pároljuk, a végén hozzáadjuk a paradicsompürét (ketchupot).
A megtisztított, vékony hasábokra darabolt krumplit olajban kisütjük.

A készre sütött szaftos husit összeforgatjuk a zöldségekkel, belekeverjük az apróra darabolt uborkát is és a sült krumplival tálaljuk (ezzel is összeforgathatjuk)
.

Eredeti receptleírásom - levédve :)  









2017/03/11

Lusta asszony meggyes - túrós pitéje / Meggyes bólyi túrós (lusta asszony rétese, dobálós süti)


Egy régebbi  sütim   a Pikanteria SzárCafé  oldalán 



Kivi dzsem

Hozzávalók:
3 doboz (3kg) kivi - megtisztítva, feldarabolva 2,70 kg a tiszta súlya
90 dkg cukor
1 nagy narancs
2 bio lime
2 tasak Haas zselésítő lekvárhoz (vagy dzsemfix)

Az összeaprított kivit lábosba tesszük, hozzáadjuk a narancs és a lime-ok levét, valamint az egyik lime reszelt héját és jól elkeverjük az egészet a dzsemfix-el. Kevergetve felforraljuk, ha nagyon darabosnak találjuk, kicsit áttörhetjük, majd beleszórjuk a cukrot. Tovább kevergetve az újra forrástól számítva még 5 percig főzzük.
Üvegekbe töltjük, azokat 5 percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Másnap mehet a spájzpolcra.
Kellőképpen sűrű/kemény, kellemesen savanykás, a lime héjától enyhén fűszeres ízű lett a lekvár (illetve dzsem, mert gyümölcsdarabos).





Van egy másik receptem is, de az csak friss fogyasztásra való.

Dupla sajtos sonkás muffin

Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre reszelt füstölt sajt
fél bögre apróra vágott sonka
3/4 bögre víz
1 nagy tojás
1 púpos kávéskanál sütőpor
1 késhegynyi só (el is maradhat, mert a sonka és a füstöltsajt elég sós)
10 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
A  száraz dolgokkal összekeverem, a tojást a vízzel habosra keverem, majd az egészet lazán összedolgozom. Nem kell nagyon kikeverni ! A kikent muffinformákat félig megtöltöm, tetejükre elosztom a reszelt sajtot és 200 fokos sütőben 20 percig sütöm. 5 perc pihentetés után rácsra téve kihűtöm. Lehet papírkapszliban is sütni, de abba kicsit beleragad. A bögre 2,5 dl.