"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2017/03/11

Kivi dzsem

Hozzávalók:
3 doboz (3kg) kivi - megtisztítva, feldarabolva 2,70 kg a tiszta súlya
90 dkg cukor
1 nagy narancs
2 bio lime
2 tasak Haas zselésítő lekvárhoz (vagy dzsemfix)

Az összeaprított kivit lábosba tesszük, hozzáadjuk a narancs és a lime-ok levét, valamint az egyik lime reszelt héját és jól elkeverjük az egészet a dzsemfix-el. Kevergetve felforraljuk, ha nagyon darabosnak találjuk, kicsit áttörhetjük, majd beleszórjuk a cukrot. Tovább kevergetve az újra forrástól számítva még 5 percig főzzük.
Üvegekbe töltjük, azokat 5 percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Másnap mehet a spájzpolcra.
Kellőképpen sűrű/kemény, kellemesen savanykás, a lime héjától enyhén fűszeres ízű lett a lekvár (illetve dzsem, mert gyümölcsdarabos).





Van egy másik receptem is, de az csak friss fogyasztásra való.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése