"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/01/29

Kozák sapka

6 tojásból piskótát sütünk (ebből dupla adagot)
6 tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 6 evőkanál lisztet, 4 evőkanál vizet és 6 csapott evőkanál kakaóport. Összekeverjük, majd hozzá forgatjuk a 6 tojásfehérjéből vert kemény habot. Sütőpapiros nagy gáztepsibe öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.A kihűlt piskótát pogácsa szaggatóval kiszúrkáljuk.
Kisebb tepsiben magasabb piskótalap sül, azt lapjára kettévágva használjuk!

Krém:
fél liter tej
5 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
 - ezeket összekeverve felfőzzük, kihűtjük.

25 dkg Ráma margarint kikeverünk 15 dkg (vagy ízlés szerinti mennyiségű) porcukorral és összedolgozzuk a kihűlt krémmel.

A piskóta korongokat a vajas krémmel megkenjük, 2-2-t összeillesztünk, körben is bekenjük és megforgatjuk kókuszreszelékben. A tetejükre csokimázat csurgatunk.

Csokimáz:
10 dkg porcukor
3 dkg kakaó
3 dkg margarin (csak a Ráma jó, a többi kettéválik vízzé és "zsírrá" )
A margarint megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral és a kakaóval.












Mátrai borzas pecsenye (Alpesi tarja)

A mátrai borzaska úgy készül, hogy az előkészített hússzeleteket tócsni masszába mártjuk majd forró olajban kisütjük, utána tejföllel meglocsoljuk és reszelünk rá sajtot.

Hozzávalók 4 fôre:
8 szelet kicsontozott sertés karaj (de lehet comb, tarja vagy akár csirke/pulykamell is)
fél kg burgonya
5-6 evőkanál liszt
2-3 db tojás
só, bors, majoránna és összezúzott fokhagyma
sütéshez étolaj
tetejére tejföl és reszelt sajt

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A tisztított, nyers krumplit lereszeljük, összekeverjük a tojásokkal, liszttel és a fűszerekkel.
A hússzeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a burgonyamasszában (ami tulajdonképpen tócsni) megmártjuk. Egy nagy serpenyőben olajat melegítünk (ne legyen túl forró!) és a bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük benne. Tálaláskor a bundás hússzeleteket megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Petrezselymes rizzsel, párolt zöldkörettel fogyasztjuk.
A húst előre (kb 1 órára) belehet áztatni fokhagymás tejbe, úgy még omlósabb és finomabb lesz.





2018/01/10

Bögrés raffaello

Hozzávalók :
2 tojás, 1 bögre tej, 2 bögre rétesliszt, fél bögre olvasztott vaj, 1 tasak sütőpor, 1 bögre porcukor
A tetejére :
fél bögre porcukor, fél bögre kókuszreszelék, 1 bögre folyékony habtejszín

Elkészítés :
a tojásokat egészben felverjük, simára keverjük az 1 bögre porcukorral, majd az olvasztott vajjal is. Hozzá adjuk a tejet, és a sütőporral elkevert réteslisztet.
Egy 30x25cm-es, sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát, rászitáljuk a fél bögre porcukrot, és rászórjuk a fél bögre kókuszreszeléket is.

Előmelegített sütőben , kb. 180 fokon 15 - 20 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát. A megsült forró sütire locsoljuk rá az 1 bögre tejszínt (ez is elég, de legközelebb kell rá a fél liter!), és hagyjuk kihűlni a sütit! A tészta szépen magába fogja szívni a tejszínt.
Ha kihűlt nagyon vékonyan szórjuk meg porcukorral, és kókuszreszelékkel.

1 bögre = 3 dl recept Anditól






Sonkás-sajtos sült rizs

Hozzávalók 4 főre:

4 bögre főtt rizs
15 dkg apróra vágott sonka
1 pár felkarikázott virsli
25 dkg főtt vegyes zöldség (répa, borsó, kukorica stb)
2-3 db tojás
1 bögre tej
15 dkg krémsajt
2x10 dkg reszelt sajt

bors

Egy nagyobb tálban a rizst összekeverem 10 dkg reszelt sajttal, az apróra vágott sonkával, a felkarikázott virslivel valamint a főtt zöldségekkel és egy sütőtálba elegyengetem.
A tojást felverem, hozzáadom a krémsajtot és a tejet, sóval, borssal ízesítem és egyenletesen rálocsolom a rizses keverékre. A tetejét megszórom 10 dkg reszelt sajttal és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb 30 percig sütöm.
(a rizs, sonka, főtt virsli és zöldség nálam maradék volt)



Lekváros omlós rudacskák

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 1 kis doboz (2 dl) tejföl, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só
töltelék: szilvalekvár
szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
Sütés előtti este a hozzávalókat összegyúrjuk és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldalára vékony csíkban kemény szilvalekvárt teszünk, hajtunk rajta egyet és ezt a rudat levágjuk majd kb 5 cm-es rudacskákra vágjuk. A többi tésztával is így folytatjuk.
A kis rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (nem túl közel, mert kicsit megnőnek). Előmelegített sütőben, 180 fokon rózsaszínűre sütjük, majd még melegen porcukorba forgatjuk.
Ízletes, omlós, réteges. Hókifli helyett Karácsonyra készült, Rózsika (3 éves, igazi kemény, házi) szilvalekvárjával :)
(Császár Eta receptje)

Ugyan ebből a tésztából készíthetünk hókiflit is: akkor a kinyújtott tésztát pohárral kiszaggatjuk, mindegyiket megtöltjük szilvalekvárral. Kiflit formázunk belőle és forró sütőben megsütjük (a tepsit nem kell kikenni!) Még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk a kiflicskéket. Lekvár helyett ízlés szerint tölthetjük gesztenye masszával, mákkal, dióval vagy sütésálló csokilekvárral.




2017/11/21

Zöldség felfújt

Hozzávalók:
1,5 dl tej
6 darab tojás
10 - 10 dkg brokkoli, karfiol, gomba, zöldbab és sajt
pár szem koktélparadicsom
só, bors ( vagy bármilyen zöldfűszer) ízlés szerint

A (feldarabolt) zöldségeket egy kiolajozott sütő formában elrendezem. Leöntöm a sóval, borssal ízesített, tejes-tojásos keverékkel. Megszórom a lereszelt sajttal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb 40 perc alatt megsütöm. Langyosra hűtve, szeletekre vágva kínálom.
Reggelire vagy vacsorára magában, vagy valamilyen mártással, de akár hús mellé köretnek is kiváló, egyszerűen elkészíthető, finom, egészséges étel.


2017/11/15

Csokis-málnás kalácstorta

4 tojásból piskótát sütünk a szokásos módon egy tortaformában.
Közben elkészítjük a krémet:
1 tasak csokoládé ízű pudinghoz adunk 1 evőkanál keserű kakaóport és 5 evőkanál cukrot. Ezt a keveréket felfőzzük fél liter tejben.Kihűtjük, majd jó habosra kavarjuk 15 dkg vajjal vagy margarinnal.
Felszeletelünk egy csíkos fonott kalácsot (ha szikkadtabb, annál jobb).
A kihűlt piskótát ketté vágjuk.
Az egyik részt bőven megkenjük málnalekvárral és kirakjuk vékonyra vágott szikkadt kalács szeletekkel.
Erre rákenjük a csokis pudingkrém felét. A pudingos réteget beborítjuk a maradék kalács szeletekkel.
A piskóta másik részét is jól megkenjük málnalekvárral és a lekváros felével ráborítjuk a második kalács rétegre. A puding maradékával lekenjük a tortánkat, a tetejére reszelt csokoládét szórunk és hűvös helyre tesszük, hogy megpuhuljon.

Tipp: málna helyett bármilyen (pl barack vagy áfonya) lekvárt használhatunk. Szórásnak a fehércsoki reszelék a mutatósabb.

2017/09/06

Kókuszos túrós-meggyes szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg Rama margarin
15 dkg cukor
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
2 tojás sárgája
3 evőkanál kakaópor
csipetnyi só
+ annyi tejföl, hogy könnyű és gyúrható legyen a tészta

Töltelékhez:
1/2 kg túró
25 dkg cukor
15 dkg kókuszreszelék
1 tasak vaníliás cukor
3-4 evőkanál gríz
pici só
2-3 kis pohár tejföl (joghurt is ugyan olyan jó)
4-5 tojásfehérje (2, ami a tésztából marad, többi meg ha van maradék a hűtőben - ha több tojásfehérjét használunk, értelemszerűen tegyünk a töltelékbe kicsivel több kókuszreszeléket és grízt is)
+ magozott meggy

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, az egyik felét egy 30x33 cm-es tepsibe nyújtjuk (eléggé szakad a tészta, de lehet "foltozni").
A töltelékhez a túrót alaposan áttörjük a cukrokkal, összekeverjük a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Az elkészült tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk, majd megszórjuk magozott meggyel (picit belenyomkodhatjuk a túrótöltelékbe), utána a másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
Előmelegített sütőben, gáz 4-5 fokozaton tűpróbáig sütjük. Hűlés után porcukorral megszórva, vagy olvasztott fehércsokival megcsíkozva és tetszőlegesen szeletelve tálaljuk.
Ha több meggyünk van, akkor az alsó tésztára is rakhatunk belőle, arra a túrókrém, rá a meggy többi része, arra a tészta másik fele.





2017/09/05

Puliszka (kukorica kása)


Hozzávalók:
negyed kg kukoricadara, víz, só
Másfél liter vizet ízlés szerinti sóval felforralunk, majd vékony sugárban hozzáöntve belekeverjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik és átfől (amikor már puffog, készen van, borítsuk be, tálalás előtt hagyjuk állni egy keveset).

Fogyaszthatjuk magában is, akkor tálaláskor, mielőtt szétterítjük a tányérban a puliszkát, a tányérokba tegyünk pár kanál forró szalonnazsírt (füstölt szalonnából frissen kisütve).
Fogyaszthatjuk túróval, kevés tejjel vagy tejföllel meglocsolva, tehetünk rá szalonnapörcöt vagy zsírban átsütött kolbász illetve hagymakarikákat, de finom valamilyen lekvárral is.

Pörköltekhez, ragukhoz is kiváló köret. Itt pl. kapros pulykaragu  mellé tálalva:



Ágnes:) szelet

Tészták:
6 tojásból kakaós piskótát sütünk és kétfelé vágjuk.
3 tojásból hagyományos piskótát sütünk.
(nagy gáztepsiben)

Krémek
Az alap:
20 dkg cukrot, 25 dkg Rámát habosra keverünk majd ketté vesszük és a pudingos illetve a kekszes masszához keverjük.
Puncs krém:
2 dl tejből és 1 puncspudingból krémet főzünk még melegen belekeverünk 10 dkg mazsolát.
Kávés krém:
15 dkg darált keksz ízesítve 10 dkg dióval és elkeverve fél liter kávéval (jó a kávé ital is)

Így állítjuk össze:
kakaós piskóta - puncskrém - fehér piskóta - kávés krém - kakaós piskóta.
Tetejére porcukrot hintünk

A piskótákat lehet fordított arányban is (6 tojásos sima, 3 tojásos kakaós) sütni, más színű - ízű lesz a kész sütink, de az is Ágnes:) szelet.

Ági 10 perces túrópitéje

Hozzávalók:
fél kg túró
1 pohár gabonás-gyümölcsös joghurt (220-250 gr)
1 nagy pohár tejföl (320-330 gr)
fél kocka Ráma vagy 1 csomag vaj - megolvasztva
6 tojás
6 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 narancs lereszelt héja
2 dl liszt
2-3 evőkanál búzadara
1 tasak sütőpor

Az összes hozzávalót jó alaposan kikeverem (a túrót először áttöröm) - elég híg massza lesz, de az nem baj. Sütőpapírral bélelt (vagy vajjal kikent, lisztezett), közepes méretű (25x30 cm) tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm.
Melegen/langyosan a legfinomabb ! de kihűlve is nagyon jó.

Egyszerű poharas/bögrés muffin - alap recept

Hozzávalók:
3 pohár liszt
2 pohár cukor
2 tojás
1pohár joghurt vagy tej
1pohár olaj
1 sütőpor
(mérce a joghurtos pohár)

Hozzávalókat kikeverem, a tésztát olajjal kikent, vagy papír kapszlikkal bélelt muffinformába kanalazom
(kb 2/3-ig töltöm) és előmelegített sütőben, közepes lángon kb 20 percig sütöm.

2 bögre liszt
1 tasak sütőpor
1 bögre cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 bögre tej
1 tojás
0,5 bögre olaj

A tojást a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat meg a sütőporral elkevert lisztet. Összedolgozzuk az egészet. Ízlés szerint összeaprított aszalt gyümölcsöket (sárgabarack,áfonya,aszalt szilva,mazsola) is tehetünk bele, illetve ízesíthetjük kevés fahéjjal.
Muffin papírokkal bélelt sütőformába adagolva 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Párizsi szelet

Hozzávalók 4 főre
8 szelet sertés comb vagy karaj, esetleg csirkemell

liszt
tojás

olaj vagy zsír a sütéshez

A kiklopfolt hússzeleteket besózom, kicsit állni hagyom. Ezután először lisztbe forgatom, utána a felvert tojásba mártom, végül ismét a lisztbe, majd a forró olajban a szokásos módon kisütöm. Így a tojás nem szív magába olyan sok zsiradékot és a hús is puhább, ízletesebb lesz.


Kókuszos zabpehely tallér - liszt, cukor, tej és tojás mentes

3 db, jó érett banánt villával péppé törünk. Hozzáadunk 12 evőkanál aprószemű zabpelyhet, fél tasak (5 dkg) kókuszreszeléket és 2 evőkanál darált diót (ha nincs, jó a diópótló is). Összedolgozzuk, apró gombócokat formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kanál hátlapjával ellapítjuk egy kicsit és előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.
Akinek így nem elég ízletes, az a "tésztába" ízlés szerint tehet bármilyen apróra vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt (meggyet, áfonyát, sárgabarackot, narancshéjat, vagy ami épp van otthon).




2017/06/20

Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije :)


Nagy öröm és megtiszteltetés ért!

"Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije" 
kitüntető címet nyerte a "Körösi ezerjó rétes"-em.

"A IV. Kőrösi Möggyfesztivál receptversenyére beküldött recepteket a Nagykőrösi Kispipa Kávézó készítette el, azok bírálatára 2017. június 20-án került sor. A zsűri tagjai voltak dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere, Muraközy Edina cukrász, Solt Márta orosz-angol szakos tanár, a Kispipa Kávézó törzsvendége, Szabó Péter, a Budai Kapu Étterem tulajdonosa, valamint Szapora István önkormányzati főtanácsadó . A beküldött receptekből kilenc volt érdemes arra, hogy elkészítsék. A bírálat során külön pontozták a sütemények állagát, a külcsínyt, az ízét, zamatát, végül az összbenyomást. Egy sütemény összesen 20 pontot kaphatott. „Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije” kitüntető címet végül Tóth Józsefné Járó Ágnes nagykőrösi lakos receptje nyerte, a Kőrösi ezerjó rétes. Különdíjat kapott Kecskeméti Dóra, aki szintén nagykőrösi lakos Habos möggyes szelet süteményével.
A nyertes sütemény bemutatására a IV. Kőrösi Möggyfesztiválon, 2017. június 24-én kerül majd sor."




***
Frissítés: a rétesemet a mai napig (2024. február 14.) süti a Kispipa Kávézó. Köszönöm szépen :)








Ez a régi (2012-es) receptem:





Még a nyáron egy "pampás" 😉  rokoni összejövetelre 😍 készítettem ezt a finomságot.

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez (10-12 főre):
2 csomag 8 db-os réteslap
1 nagy pohár tejföl, étolaj + kevés vaníliás cukor
búzadara (esetleg édes keksz vagy piskótamorzsa) a gyümölcstöltelék alá
mandulaforgács (opcionális)

Először elkészítem a töltelékeket:

Alma töltelék:
1 kg almát megtisztítok, lereszelek. Levét kinyomkodom, ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal ízesítem, összekeverem pár kanál búzadarával (ez felszívja a fölösleges levet)

Mák töltelék:
2 dl tejet felforralok. Feloldok benne 25 dkg porcukrot és hozzákeverek fél kg darál mákot. 
Fél citrom reszelt héjával és egy marék megmosott mazsolával összekeverem.

Túró töltelék:
1/2 - 3/4 kg túrót áttörök egy pici sóval, negyed kg porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és összekeverem 1 felvert tojással, pár evőkanál tejföllel, fél csomag  vaníliás pudingporral, kevés reszelt citromhéjjal és egy maréknyi megmosott mazsolával.

Möggy töltelék:
Kilónyi magozott möggyet (télen fagyasztottat vagy két befőttes üvegnyit) levétől jól kinyomkodok. Összekeverem ízlés szerinti mennyiségű cukorral, egy csomag vaníliás vagy puncs ízű pudingporral és egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal - ettől különösen finom íze lesz !

A tepsit vékonyan kikenem olajjal.
Lerakok bele 4 réteslapot, amiket egyenként nagyon vékonyan megkenek étolajjal elkevert tejföllel.
A réteslapok tetejére rákenem az alma tölteléket (alá szórok egy kevés búzadarát, hogy ne ázzanak el a réteslapok).
Erre jön 3 réteslap (egyenként, vékonyan olajos tejföllel megkenve), amire a mák tölteléket kenem. Ismét 3 megkent réteslap következik, majd erre jön a túró töltelék.
Ezután újabb 3 megkent réteslap és a möggytöltelék (ez alá is szórok kevés búzadarát, hogy ne ázzon majd át a réteslap).
Legfölülre 3 réteslapot teszek, egyenként vékonyan lekenve az olajos tejföllel, amibe egy kevés vaníliás cukrot is keverek.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt megsütöm.

Frissen/melegen vagy kihűlve egyaránt nagyon finom, de kihűlve szebben szeletelhető.
Én ezért csak akkor szeletelem, ha kicsit már meghűlt (már ha tudunk addig várni Kacsintás ).

Aki külön-külön valamelyik tölteléket esetleg nem szereti, így egyben még annak is ízleni fog 👍👌
Ízlés szerint porcukrot is lehet szórni a tetejére.

Tipp: ha a két csomagon kívül van még réteslapunk, akkor az almás és möggyes réteg alá is 4-4 db-ot tegyünk. A legfelső, olajos/cukros tejföllel vastagabban lekent réteslap rétegre sütés előtt  szórhatunk mandulapelyhet is, akkor mutatósabb lesz a süteményünk. 

A rakott rétes/ezerjó rétes többfelé ismert, de ezzel a négyféle töltelékkel (egyszerre) készítve még nem találkoztam sehol, így adtam a rétesemnek a  "Kőrösi ezerjó rétes" / "Kőrösi rakott rétes" nevet. Levédve haha

(Recept beküldve a Kőrösi MöggyFesztivál 2017. receptversenyére 2017.06.09.)


Kőrösi rakott rétes / Ezerjó rétes - levédve :)


Frissítés: 2017.június 20. Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije  lett a rétesem ! 👍😀


2017/06/09

Möggyes jóság torta

- Jóság szelet után szabadon :)

Piskótalapot sütök:
hozzávalók 25 cm-es kerek formához:
2 tojás
2 evőkanál hideg víz
4 evőkanál cukor
4 evőkanál rétes liszt
1 mokkáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só

A tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverem.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval nagyon ! kemény habbá verem.
A cukros sárgájába belekavarom a lisztet majd kanalanként lazán hozzákeverem a habot.
Vajazott-lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz 4-es fokozat) megsütöm (tűpróba!). Elzárom a gázt és a kicsit megnyitott sütőajtónál teljesen kihűtöm a piskótát.

Elkészítem a möggyes krémet:
40 dkg kimagozott möggyet (lehet befőtt is) leturmixolok. Adok hozzá 6 csapott evőkanál búzadarát, 5 púpozott evőkanál cukrot, 1 kávéskanál őrőlt fahéjat és 2 dl friss vagy befőtt möggylevet. Az egészet összekeverem és felfőzöm. Mikor felrorrt, még egy kicsit kevergetem, hogy a gríz jól megszívja magát és kész is. Azon melegében rákenem a piskótára és félre teszem hűlni.

Elkészítem a pudingos krémet:
2 tasak vaníliás pudingport összekeverek 6 púpozott evőkanál cukorral, felöntöm 6 dl tejjel és felfőzöm. Még melegen, de már nem forróan belekeverek 10 dkg vajat. Ezt a krémet a teljesen kihűlt möggyes rétegre simítom és az egészet hideg helyre teszem.
Mikor teljesen lehült, a pudingos rétegre nagyon vékonyan möggylekvárt kenek.
3 dl tejszínt 1 habfixálóval és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verek és a lekváros puding rétegre simítom. A hab tetejét villával megcifrázom és meghintem egy kevés őrölt fahéjjal.
Pár órára hűtőbe teszem, utána szépen szeletelhető.
16 szelet torta lesz ebből az adagból.
Recept beküldve a Kőrösi Möggy Fesztivál 2017. receptversenyére.







Hortobágyi rakott tészta - maradék pörköltből

Fél kg ízlés szerinti köret tésztát előírás szerint kifőzünk.
A pörkölt maradékhoz (amit előzőleg szükség szerint kicsontoztunk illetve a húst egészen apróra vágtuk benne) hozzákeverünk egy nagy pohár tejfölt. Összevegyítjük a tésztával és egy olajjal vékonyan kikent tűzálló tálba vagy magasabb oldalú kisebb tepsibe simítjuk. Tetejére sajtot reszelünk és meglocsoljuk egy kis pohár tejföllel. Előmelegített sütőben átsütjük.
Természetesen frissen főzött pörköltből is elkészíthető.












2017/06/08

Möggyes-krémes torta

Piskótalapot sütök:
hozzávalók 25 cm-es kerek formához:
2 tojás
2 evőkanál hideg víz
4 evőkanál cukor
4 evőkanál rétes liszt
1 mokkáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só

A tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverem.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval nagyon ! kemény habbá verem.
A cukros sárgájába belekavarom a lisztet majd kanalanként lazán hozzákeverem a habot.
Vajazott-lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz 4-es fokozat) megsütöm (tűpróba!). Elzárom a gázt és a kicsit megnyitott sütőajtónál teljesen kihűtöm a piskótát.

Elkészítem a möggyes tölteléket:
40 dkg kimagozott möggyet (lehet befőtt is) leturmixolok.
Adok hozzá 5 púpozott evőkanál cukrot, 1 tasak vaníliás (vagy puncs ízű) pudingport, 2 dl friss vagy befőtt möggylevet és egy kávéskanálnyi rumot (ha nincs, jó az aroma is).
Folyamatosan kevergetve az egészet összefőzöm.
A kész möggykrémet a piskótalapra kenem és félreteszem kihűlni.

Elkészítem a krémet:
1 tasak vaníliás pudingport összekeverek 5 evőkanál cukorral, felöntöm 3 dl tejjel és felfőzöm.
Még melegen (de már nem forróan) belekeverek 5 dkg vajat. Teljesen kihűtöm, közben jó párszor átkeverem.
2 dl tejszínt 1 tasak habfixálóval és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verek.
A pudingos krémbe beledolgozom a tejszínhabot és a teljesen kihűlt möggyes töltelékre simítom.
Tetejét möggy szemekkel vagy étcsoki reszelékkel díszítem
Hűtőbe teszem pár órára, utána könnyen szeletelhető.
16 normál, vagy 12 jó nagy szelet torta lesz ebből az adagból.
Recept beküldve a Kőrösi Möggy Fesztivál 2017. receptversenyére. 





2017/05/17

Gyros egytál

Hozzávalók
fél kg sertés comb vagy pulyka combfilé
fél tasak gyros fűszerkeverék
fél kilónyi vegyes zöldség (cukkini, sárgarépa, hagyma, paradicsom, olivabogyó)
25 dkg rizs

zsír
1 nagy doboz natur görög joghurt
1 kígyóuborka
1 teáskanálnyi összeaprított friss kapor
2-3 gerezd fokhagyma
kevés olivaolaj

Az uborkát megmosom, almareszelőn legyalulom és a levét kinyomkodom.
Egy tálban összekeverem a joghurttal, pici sóval, kaporral, olajjal és belenyomom a fokhagymát is.
Átkeverem és 1-2 órára hűtőbe teszem.

A húst kisújjnyi csíkokra vágom, összekeverem a gyros-fűszerrel és kevés zsírral, majd lefedve azt is (legalább fél órára) hűtőbe teszem.

A rizst szokásos módon megfőzöm.

Serpenyőben kevés zsírt forrósítok, majd a bepácolt húsdarabokat néha rázogatva-keverve, nagy lángon addig sütöm, míg a hús kivül ropogós, belül szaftos nem lesz. A készre sült húst kiszedem és félre teszem.

A visszamaradt szaftba belerakom az összevágott zöldségeket és nagy lángon azt is átsütöm.

A főtt rizst összevegyítem a hússal és a zöldségekkel.
Tzatzikivel tálalom.