"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2017/06/09

Möggyes jóság torta

- Jóság szelet után szabadon :)

Piskótalapot sütök:
hozzávalók 25 cm-es kerek formához:
2 tojás
2 evőkanál hideg víz
4 evőkanál cukor
4 evőkanál rétes liszt
1 mokkáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só

A tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverem.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval nagyon ! kemény habbá verem.
A cukros sárgájába belekavarom a lisztet majd kanalanként lazán hozzákeverem a habot.
Vajazott-lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz 4-es fokozat) megsütöm (tűpróba!). Elzárom a gázt és a kicsit megnyitott sütőajtónál teljesen kihűtöm a piskótát.

Elkészítem a möggyes krémet:
40 dkg kimagozott möggyet (lehet befőtt is) leturmixolok. Adok hozzá 6 csapott evőkanál búzadarát, 5 púpozott evőkanál cukrot, 1 kávéskanál őrőlt fahéjat és 2 dl friss vagy befőtt möggylevet. Az egészet összekeverem és felfőzöm. Mikor felrorrt, még egy kicsit kevergetem, hogy a gríz jól megszívja magát és kész is. Azon melegében rákenem a piskótára és félre teszem hűlni.

Elkészítem a pudingos krémet:
2 tasak vaníliás pudingport összekeverek 6 púpozott evőkanál cukorral, felöntöm 6 dl tejjel és felfőzöm. Még melegen, de már nem forróan belekeverek 10 dkg vajat. Ezt a krémet a teljesen kihűlt möggyes rétegre simítom és az egészet hideg helyre teszem.
Mikor teljesen lehült, a pudingos rétegre nagyon vékonyan möggylekvárt kenek.
3 dl tejszínt 1 habfixálóval és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verek és a lekváros puding rétegre simítom. A hab tetejét villával megcifrázom és meghintem egy kevés őrölt fahéjjal.
Pár órára hűtőbe teszem, utána szépen szeletelhető.
16 szelet torta lesz ebből az adagból.
Recept beküldve a Kőrösi Möggy Fesztivál 2017. receptversenyére.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése