2023/04/27

Horváth Ilona

                                     "Nem elég a tudás a sütéshez-főzéshez, szív is kell hozzá."                                                  (Horváth Ilona)           

54 éve, 1969-ben hunyt el Horváth Ilona magyar szakácskönyvíró, pedagógus.                                         Az 1956-ban megjelent 'Szakácsköny"-ve számos kiadást megélt, az egyik legjobb magyar szakácskönyv.






Gránátalmasaláta / gyümölcssaláta gazdagon

 Hozzávalók:

1 gránátalma

1 datolyaszilva

1 banán

1 kivi

1 alma

(vagy bármilyen más gyümölcs, ízlés szerint)

1 marék dió

méz

(esetleg sajt)

A gránátalmát kicsit körbe nyomkodjuk, majd derékon kettévágjuk. A fél gyümölcsöt tál fölé tartjuk és egy fakanál segítségével kiütögetjük belőle a magokat. Az igazán érett grránátalmából ezzel a módszerrel fél perc alatt kinyerhetőek a magok. Hozzá daraboljuk a többi gyümölcsöt és meglocsoljuk egy kis mézzel. Összeforgatjuk, a tetejére fél diógerezdeket szórunk.Ízlés szerint akár egy kis kékpenészes sajtot is morzsolhatunk bele. Azonnal fogyasztható, rendkívül finom, egészséges gyümölcssaláta.  





2023/04/13

Vegyesgyümölcsös-túrós villámsüti (lm)

Semmilyen zsíradék (vaj, margarin, zsír vagy olaj) nem kell a tésztájába!

Hozzávalók

fél kg laktózmentes túró

6 db tojás

1 kis pohár laktózmentes tejföl (150 g)

15 dkg cukor

2 tasak vaníliás cukor

15 dkg liszt

1 tasak sütőpor

1 citrom reszelt héja

30 dkg (vagy  ízlés szerinti mennyiségű) vegyes gyümölcs (nálam most friss málna és áfonya, + egy kevés fagyasztott erdei gyümölcs

(csak magozott meggy vagy mazsola is jó, de bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölcs, illetve befőtt jó bele) 


Elkészítése:

A hozzávalókat a fenti sorrendben alaposan összekeverjük. Egy közepes (nálam 35x25cm), sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,  majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a bele szúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta. Az eredeti recept szerint 30 percig kell sütni, nálam bő 3/4 óra volt, igaz, csak 180 fokon

Ha langyosra hűlt, felszeleteljük, majd ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.

Frissen a legfinomabb. 





Húsvéti vajas fahéjas keksz

Hozzávalói:

12,5 dkg vaj,

34 dkg liszt,

1 tojás,

18 dkg porcukor,

csipet só,

1 evőkanál vanília aroma,

1 teáskanál fahéj,

2 evőkanál tej.


Elkészítése:

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzá adjuk a sót, a fahéjat, a vanília aromát és a tojást és simára keverjük.

Végül a lisztet és a tejet adjuk hozzá és puha tésztát formálunk belőle.

A tésztát folpackkal letakarva (hogy ki ne száradjon) legalább egy órára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve a tésztát jól belisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.

7 cm-es kerek kiszúróval korongokat szaggatunk a tésztából.

A sütipecsétet picit belisztezzük és erősen a tészta korongokba nyomjuk.

180ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha egy kis aranybarna színt kap a teteje.

Tipp: Érdemes néhány nappal  előbb elkészíteni, mert frissen egy kicsit kemény, de 1-2 nap alatt visszagyengül.

Csilla húsvéti kekszei apró állatkás kiszúrókkal készültek, recept innen Sütipecséthez is jó keksz recept




Húsvéti sajtos pogácsa

Hozzávalók

60 dkg finomliszt

3 db tojás

175 g tejföl

25 dkg margarin

4 tk só

1 teáskanál cukor

5 dkg élesztő

5 dkg sajt (reszelt)

1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat.

A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesztőt. Majd mindent hozzáadunk a liszthez. Átgyúrjuk, és hagyjuk kelni kb. 1-2 órát.

Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.

Csilla sajtos pogácsája, recept innen.




2023/04/11

Legjobb medvehagymás túrós pogácsa

Másnap is puha marad.

Hozzávalók

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj 

5 dkg disznózsír

25 dkg túró 

2 evőkanál tejföl 

1 tasak (15g) sütőpor

2 és fél kávéskanál só

egy kis csokor medvehagyma

a tetejére 1 db tojás a lekenéshez

ízlés szerint reszelt sajt, szezámmag vagy köménymag


Elkészítése:

A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, apróra daraboljuk.

A tésztához a lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk. Hozzá adjuk a túrót és a tejfölt és gyorsan összegyúrjuk. Ne dolgozzunk vele sokáig, mert megolvad a vaj/zsír és ragacsos lesz a tészta.

Kinyújtjuk és összehajtogatjuk - ezt 3x megismételjük, közben nem kell pihentetni. A medvehagymát a hajtogatásoknál szórjuk a tésztára. A 3. hajtogatás után  kerekre formáljuk a tésztát és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára. Miután kivettük a hűtőből, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk.  Apró pogácsákat szaggatunk belőle (szögletesre is darabolhatjuk, ez a legjobb, mert nincs leeső rész) és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk majd lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal, kömény vagy szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon szalmasárgára sütjük. Lehet közepes pogácsákat is szaggatni a tésztából, de igazán az apró pogácsák lesznek nagyon finomak! 





Tiramisukrémes piskótarolád

Hozzávalók: piskótatekercs, tiramisu krém, narancs ízű kakaópor

3 tojásból piskóta tekercset sütök: 

3 evőkanál lisztet elkeverek fél teáskanál sütőporral. 3 tojás sárgáját fehéredésig keverek 3 evőkanál cukorral. A 3 tojás fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verem. A cukros tojássárgáját összeforgatom a liszttel, majd a fehérjehabot lazán hozzákeverem. Sütőpapírral bélelt közepes (30x30cm) tepsibe simítom és 180 fokon (gáz 4-es fokozat) kb 15 percig sütöm. Porcukorral megszórt konyharuhára borítom, óvatosan, oda-vissza feltekerem párszor, majd feltekerve hagyom kihűlni.

Megfőzök 1 tasak vaníliapudingot 3 dl tejjel, ízesítem egy kis rum aromával és pár kávéskanál fekete kávéval. Kihűtöm és összekeverem 1 doboz (25 dkg) mascarponéval.

A kihűlt piskótatekercset kigöngyölöm, megkenem a krém 3/4 részével és megszórom narancs ízesítésű kakaóporral. A piskótát felgöngyölöm, a maradék krémmel kívűl lekenem, villával megcsíkozom és megszórom kakaóporral. Pár órára hűtőbe teszem, csak utána szeletelem.

(Gyors változat: 1 kész piskótatekercs, 2 tasak főzés nélküli tiramisu krémpor, fél liter tej, 2 tasak habfixáló, kakaópor, ízlés szerint rumaroma, kávé)







Sült fetás-paradicsomos tészta (lm)

Jamie Oliver Egészben sült ricotta tésztával receptje alapján, kicsit leegyszerűsítve


Hozzávalók:

2 db 25 dekás laktózmentes krémfehér sajt

50 dkg koktél paradicsom

1 dl olívaolaj (+ 1-1 ek a sajtra)

2 ek oregánó (+ 2 kk a sajtra)

só, bors ízlés szerint

1 ek szárított bazsalikom (+ pár friss levél, a tálaláshoz)

6 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy lereszelve

1 zacskó (50 dkg) penne tészta


A félbe vágott koktélparadicsomokat tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az oliva olajjal, megszórjuk a fűszerekkel, fokhagymával és alaposan összeforgatjuk. A két db sajtot belerakjuk, azokra is locsolunk egy kis olivát, szórunk fűszert és előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 percig sütjük. Közben a szokott módon kifőzzük a penne tésztát. A megsült paradicsomos sajtot kivesszük a sütőből, megszórjuk apróra vágott friss bazsalikommal (ha van), villával összetörjük a sajtot és még azon melegében összekeverjük a paradicsommal Hozzá borítjuk a kifőtt tésztát és jó alaposan összekeverjük a "mártással". Ha nagyon száraz lenne, adhatunk hozzá egy kevéset a tészta főzőlevéből. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk reszelt parmezánnal. és/vagy friss bazsalikommal.







Medvehagymás pestó

Rita  nagyon finom! MEDVEHAGYMÁS PESTO receptje

Hozzávalók:

- egy kis zacskó natur kesudió

- kb 10 dkg parmezán

- jó 2-3 maroknyi medvehagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- ízlés szerint só, bors

- olivaolaj meg úgy, ahogy a gépben látod, hogy könyebben el tudja dolgozni.


A kesudiót száraz serpenyőben picit megpirítottam.  A medvehagymát felaprítottam, sóval, borssal, fokhagymával turmix gépben lepépesítettem, lehet beletenni pici petrezselyemzöldet is, aztán parmezán vagy hasonló kemény sajtot reszelt formában még tettem hozzá meg olívaolaj is jócskán mehet bele, elbírja. Aztán mindent összeturmixoltam.

De pl kolleganők csak simán medvehagyma, olíva, só, fokhagyma egyveleget.csinálnak és az is nagyon finom.




2023/03/21

Resztelt sertésmáj

Hozzávalók:

- 80 dkg sertésmáj 

- 1 jó nagy vöröshagyma 

- 3 evőkanál zsír

- 1 csapott evőkanál  pirospaprika 

- őrölt bors

- 1 teáskanál. majoránna (elhagyható)

Elkészítése:

A májat megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük és vékony szeletekre felvágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk vagy vékonyan felszeleteljük.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt és szalmasárgára pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a májat és állandó forgatás, keverés mellett 1-2 percig nagy lángon pirítjuk. Közben megszórjuk a majorannával, őrölt borssal, és kevergetve készre pirítjuk. 

A végén megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük 1 dl vízzel és megsózzuk. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre és csak egyet forralunk rajta. Azonnal tálaljuk. Főttkrumpli, cékla vagy egyébb savanyúság illik hozzá.

Receptötlet, kipróbálásra vár: a sertésmájat feldarabolom, besózom, jól átkeverem és berakom a fagyasztóba 25 percre, utána sütöm hagyma csíkokon egy kevés víz és tej hozzáadásával. Amikorra a tej elfő, kész a máj is és finom puha.




Parajkrémleves

Hozzávalók

45 dkg spenót (parajpüré, fagyasztott)

2 dl  (egy kis doboz) főzőtejszín

5 dl víz

1 gerezd fokhagyma

3 evőkanál finomliszt

3 ek olívaolaj


Elkészítés

A gyorsfagyasztott spenótot felengedjük és a vízzel feltesszük főni. 

Rántást készítünk az olajból, lisztből, fokhagymából. Felengedjük vízzel, belerakjuk a fagyott spenótot és gyakran kevergetve felforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáöntjük a főzőtejszínt és összeforraljuk

Ha túl sűrű, tehetünk bele kevés tejet/tejszínt. Ha túl híg lett, akkor egy kis zsemlemorzsával, vagy további rántással sűrűsíthetjük a megfelelő krémleves állagúra.

Pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.





Házi Raffaello-likőr

15 db Raffaello, 3.5 evőkanál cukor, 3 dl tej, 2 dl vodka, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor

Ezek a hozzávalók, mindent egybe be a turmixgépbe. Át szoktam szűrni többször, mert besűrősödik. Nehezen jön ki az üvegből. 

Nagyon finom! Rita receptje

Eredeti recept itt : A Raffaello-golyókat tedd aprítógépbe, vagy botmixerrel törd össze. A tejet keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a golyókkal. Öntsd hozzá a tejszínt és a vodkát, jól keverd össze. Töltsd át üvegekbe, zárd le légmentesen, majd tedd a hűtőbe. Hideg helyen tárold, fogyasztás előtt rázd fel. Hideg helyen 7-10 napig eláll.





2023/03/20

Pizzás csiga

Leveles tészta, bazsalikomos paradicsomos alap, jó sok sajt bele! Feltekerem, ujjnyi vastagra felszelem, sütöm. Egyszerű, gyors és nagyon finom! Rita receptje




2023/03/16

Szilvalekváros papucs krumplis tésztából


recept a Brokkoli blogomból



Fehér krumplis tészta

Nagyon egyszerű az elkészítése, akinek bármilyen ok miatt pl hagyma mentesen kell étkeznie, ez a változat annak is ízleni fog. Szazsu Krumplis tészta fehéren receptje hagyma nélkül.

Szabolcsi fehér krumplis tészta

Hozzávalók: szűk kilónyi krumpli, fél kg fodros nagykocka tészta, 20-25 dkg füstölt szalonna/bacon (a szalonna zsírjának egy részét sima zsírral pótolhatjuk), ízlés szerint só, bors

Húsos (bacon) szalonnát kockázunk és egy kevés zsíron ropogósra sütjük. A pörcöt kiszedjük, félre tesszük. Pár nagyobb szem krumplit megtisztítunk és feldarabolva sós, ízlés szerint fűszerezett bő vízben puhára főzünk, leszűrjük, beborítjuk, hogy meleg maradjon. A krumpli főzővizében kifőzzük a fodros nagykocka tésztát. A meleg, főtt krumplit a szalonna kisült zsírjával darabosra törjük (ha túl száraz, kicsi zsírt vagy főzőlevet tehetünk még hozzá), ízlés és szükség szerint sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk a kifőtt, leszűrt tésztával. A félretett sültszalonna kockákkal megszórva tálaljuk. A tört krumplival összekevert tésztát tepsibe téve, sütőben jól meg is piríthatjuk.




Szilvalekváros papucs - KRUMPLIS PAPUCS (vagy POGÁCSA)

 Recept a régi TVN-yaskane blogomból

Szilvalekváros papucs - KRUMPLIS PAPUCS (vagy POGÁCSA)
  2008-10-30 22:17:55, csütörtök
 
 Anyu régebben sokszor sütött ilyen finomságokat 

Lekváros papucs és krumplis pogácsa ugyanabból a tésztából

hozzávalók:
1 kg liszt (lehet úgy, hogy a fele grízes, fele sima, tehát "félfogós")
25 dkg Liga margarin
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
1-2 evőkanál porcukor
1 csapott ek. só
5-6 dl tejföl

a tetejére:
1 tojás a lekenéshez
a papucsokba kemény szilvalekvár
a pogácsákra köménymag vagy reszelt sajt

A tejfölt egy kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dolgozzuk.
Fél órát pihentetjük letakarva.
Lisztezett gyúródeszkán ketté vesszük a tésztát. Az egyik felét másfél-két ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk
Még egy negyed órát kelni hagyjuk langyos helyen. Aztán a tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal vagy reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Nem kell túl sütni, ne száradjon ki.

A lekváros papucsokhoz kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tészta másik felét, féltenyérnyi négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére rakunk egy teáskanálnyi lekvárt. A két átlós sarkát összefogjuk és jól összenyomjuk. Langyos helyen kelni hagyjuk kb negyed órát, majd lekenjük tojással és megsütjük.

         

van egy másik receptem is a lekváros papucshoz, élesztő helyett sütőpor van a tésztában:
Hozzávalók:
fél kg krumpli, fél vaj vagy 5dkg Liga margarin, kb 30 dkg grízes liszt (lehet felele-fele arányban grízes és sima), egy kis kanál cukor, 1 tasak sütőpor, 1 tojás, ízlés szerint só, 15 dkg szilvalekvár, liszt a gyúródeszka beszórásához.
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük megpucoljuk és hagyjuk kihűlni. Áttörjük krumplitörővel, hozzáadjuk a vajat, a sütőporral elkevert lisztet, ízlés szerint sót, pici cukrot, a felvert tojást és a tésztát jól összedolgozzuk. A gyúródeszkát jól belisztezzük (mert a tészta nagyon ragad) majd a tésztát kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk, féltenyérnyi szögletes darabokra vágjuk (vagy pohárral kiszaggatjuk). Mindegyik tésztadarab közepére kiskanálnyi keményebb szilvalekvárt rakunk, két átlós csücskét összefogjuk/összenyomjuk (vagy félbehajtjuk és a széleit jól lenyomkodjuk). A papucsokat sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Sütés előtt lekenhetjük egy felvert tojással, de nem fontos. Még melegen megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is finom.

         
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés