"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/03/16

Szilvalekváros papucs - KRUMPLIS PAPUCS (vagy POGÁCSA)

 Recept a régi TVN-yaskane blogomból

Szilvalekváros papucs - KRUMPLIS PAPUCS (vagy POGÁCSA)
  2008-10-30 22:17:55, csütörtök
 
 Anyu régebben sokszor sütött ilyen finomságokat 

Lekváros papucs és krumplis pogácsa ugyanabból a tésztából

hozzávalók:
1 kg liszt (lehet úgy, hogy a fele grízes, fele sima, tehát "félfogós")
25 dkg Liga margarin
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
1-2 evőkanál porcukor
1 csapott ek. só
5-6 dl tejföl

a tetejére:
1 tojás a lekenéshez
a papucsokba kemény szilvalekvár
a pogácsákra köménymag vagy reszelt sajt

A tejfölt egy kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dolgozzuk.
Fél órát pihentetjük letakarva.
Lisztezett gyúródeszkán ketté vesszük a tésztát. Az egyik felét másfél-két ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk
Még egy negyed órát kelni hagyjuk langyos helyen. Aztán a tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal vagy reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Nem kell túl sütni, ne száradjon ki.

A lekváros papucsokhoz kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tészta másik felét, féltenyérnyi négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére rakunk egy teáskanálnyi lekvárt. A két átlós sarkát összefogjuk és jól összenyomjuk. Langyos helyen kelni hagyjuk kb negyed órát, majd lekenjük tojással és megsütjük.

         

van egy másik receptem is a lekváros papucshoz, élesztő helyett sütőpor van a tésztában:
Hozzávalók:
fél kg krumpli, fél vaj vagy 5dkg Liga margarin, kb 30 dkg grízes liszt (lehet felele-fele arányban grízes és sima), egy kis kanál cukor, 1 tasak sütőpor, 1 tojás, ízlés szerint só, 15 dkg szilvalekvár, liszt a gyúródeszka beszórásához.
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük megpucoljuk és hagyjuk kihűlni. Áttörjük krumplitörővel, hozzáadjuk a vajat, a sütőporral elkevert lisztet, ízlés szerint sót, pici cukrot, a felvert tojást és a tésztát jól összedolgozzuk. A gyúródeszkát jól belisztezzük (mert a tészta nagyon ragad) majd a tésztát kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk, féltenyérnyi szögletes darabokra vágjuk (vagy pohárral kiszaggatjuk). Mindegyik tésztadarab közepére kiskanálnyi keményebb szilvalekvárt rakunk, két átlós csücskét összefogjuk/összenyomjuk (vagy félbehajtjuk és a széleit jól lenyomkodjuk). A papucsokat sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Sütés előtt lekenhetjük egy felvert tojással, de nem fontos. Még melegen megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is finom.

         
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése