"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2024/04/19

Meggyes-mákos guba vaníliás öntettel

Hozzávalók 3 főre:

6 db szikkadt kifli vagy 3 gubarúd 

5 dl tej

6 evőkanál mák

6 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet kevesebb)

2 kanál méz

csipetnyi só

5 dkg vaj

1 tasak vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja (elmaradhat)

25 dkg magozott meggy

A kifliket/gubarudakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő  cukros, vaníliás tejjel leöntjük, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, magozott meggyel és kevés mézzel is meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben kb 15-20 percig sütjük.

A guba/kifli  darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.

A mákos gubát nem fontos sütni. Ha a gubát a tejjel meglocsoljuk és cukros mákkal megszórjuk, összeforgatjuk, már ehetjük is. Nagyon régen pl csak így fogyasztottuk.

A sütős változathoz a puding:

3 dl tej

fél tasak vaníliás pudingpor

2 kanál cukor

pár csepp vanília aroma

csipetnyi só

késhegynyi vaj

Egy kevés tejben a cukorral, csipet sóval csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzá öntjük a többi tejet, teszünk bele egy kevéske vanília aromát és egy pici darab vajat. Állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor forrni kezd, rögtön elzárjuk alatta a lángot, hogy a krém folyós maradjon. Tálaláskor a guba tetejére locsoljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése