Hozzávalók 3 főre:
6 db szikkadt kifli vagy 3 gubarúd
5 dl tej
6 evőkanál mák
6 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet kevesebb)
2 kanál méz
csipetnyi só
5 dkg vaj
1 tasak vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja (elmaradhat)
25 dkg magozott meggy
A kifliket/gubarudakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő cukros, vaníliás tejjel leöntjük, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, magozott meggyel és kevés mézzel is meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben kb 15-20 percig sütjük.
A guba/kifli darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.
A mákos gubát nem fontos sütni. Ha a gubát a tejjel meglocsoljuk és cukros mákkal megszórjuk, összeforgatjuk, már ehetjük is. Nagyon régen pl csak így fogyasztottuk.
A sütős változathoz a puding:
3 dl tej
fél tasak vaníliás pudingpor
2 kanál cukor
pár csepp vanília aroma
csipetnyi só
késhegynyi vaj
Egy kevés tejben a cukorral, csipet sóval csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzá öntjük a többi tejet, teszünk bele egy kevéske vanília aromát és egy pici darab vajat. Állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor forrni kezd, rögtön elzárjuk alatta a lángot, hogy a krém folyós maradjon. Tálaláskor a guba tetejére locsoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése