"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/04/24

Csokis szelet


Hozzávalók:
a piskótához:
6 tojás
cseppnyi ecet
13 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 tasak sütőpor
1 csipet só
12 dkg cukor

a krémhez:
4 tojás
18 dkg cukor
1 tasak csokoládés pudingpor
rum aroma
25 dkg margarin
1 tábla étcsokoládé

Elkészítés:
A piskótához egy keverő tálba szitáljuk a lisztet, kakaóport, sütőport, egy csipet sót és elkeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a fele cukormennyiséggel kihabosítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csepp ecettel és a maradék cukorral.
Az átszitált lisztes keveréket elkeverjük a cukros tojássárgájával, majd lazán, széles mozdulatokkal hozzákeverjük több részletben a felvert tojásfehérjéhez, hogy a hab ne törjön össze, de egy egységes állagú elegyet kapjunk.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben előmelegített sütőben, 175 C fokon sütjük. (Tűpróba.)

A krémhez az egész tojásokat, a cukrot, a pudingport és rumaromát egy lábosba tesszük, robotgéppel elkeverjük. Egy másik lábasban felrakunk vizet forrni (Annyi vizet teszünk bele, hogyha az első lábast ráhelyezzük, ne érje víz az alját = gőzfürdő.). Amikor a víz szép lassan, gyöngyözve forr, ráhelyezzük a másik lábast, és robotgéppel kb. 15-20 percig magas fokozaton keverjük, addig, míg a krémünk kissé kifehéredik, és be nem sűrűsödik. Levesszük a gőzről.
Mikróban a kockákra tördelt csokoládét felolvasztjuk, majd ezt is hozzákeverjük. a krémhez, kihűlésig keverjük a robotgéppel. Végül a szobahőmérsékletű margarinnal összekeverve kibabosítjuk. Hűtőben, vagy fagyasztóban pihentetjük addig, míg a piskótánk kihűl. (15-20perc). időközönként átkeverjük, minél többször, annál finomabb lesz!
Kihűlés után a piskótát három részre vágjuk vízszintesen, betöltjük, tetejére ropogós csokimázat teszünk (vagy tetszés szerint díszítjük). Forró vízben mártott és szárazra törölt késsel szeleteljük.
Először a csokoládén jelöljük ki a vágás felületet, utána vágjuk át a tésztát.
Csokitorta főzött krémmel receptje.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése