Piskóta:
6 db tojás
Egy csepp ecet
13 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
12 dkg cukor.
Krém:
4 db tojás
18 dkg cukor
1 csomag főzős csokoládés pudingpor
Rum aroma
25 dkg margarin
10 dkg étcsokoládé.
Elkészítés:
Piskóta:
Egy keverő tálba szitáljuk a lisztet, kakaóport, sütőport, egy csipet sót és elkeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a fele cukormennyiséggel kihabosítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csepp ecettel és a maradék cukorral.
Az átszitált lisztes keveréket elkeverjük a cukros tojássárgájával, majd lazán, széles mozdulatokkal hozzákeverjük több részletben a felvert tojásfehérjéhez, hogy a hab ne törjön össze, de egy egységes állagú elegyet kapjunk.
Kivajazott, kilisztezett tortaformában, előmelegített sütőben, 175 C fokon készre sütjük. (Tűpróba.)
Krém:
Az egész tojásokat, a cukrot, a pudingport és rumaromát egy lábosba tesszük, robotgéppel elkeverjük. Egy másik lábasban felrakunk vizet forrni (Annyi vizet teszünk bele, hogyha az első lábast ráhelyezzük, ne érje víz az alját = gőzfürdő.). Amikor a víz szép lassan, gyöngyözve forr, ráhelyezzük a másik lábast, és robotgéppel kb. 15-20 percig magas fokozaton keverjük, addig, míg a krémünk kissé kifehéredik, és be nem sűrűsödik. Levesszük a gőzről.
Mikróban a kockákra tördelt csokoládét felolvasztuk, majd ezt is hozzákeverjük. a krémhez, kihűlésig keverjük a robotgéppel. Végül a szobahőmérsékletű margarinnal összekeverve kibabosítjuk. Hűtőben, vagy fagyasztóban pihentetjük addig, míg a piskótánk kihűl. (15-20perc). időközönként átkeverjük, minél többször, annál finomabb lesz!
Kihűlés után a piskótát három részre vágjuk vízszintesen, betöltjük, és tetszés szerint díszítjük.
A receptet, fotót küldte Kerekes András, Nagykőrös. Lakoma
Kerekes András Weboldala
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése