Még a húsvéti időszakból maradt ez a receptem, de beírom, hiszen bármikor elkészíthető.
Hozzávalók 4 személyre:
fél kg főtt, füstölt sonka (esetleg füstölt tarja vagy csülök)
1 kis fej
vöröshagyma
1 dl fehér bor
1 pohár tejföl
1 evőkanél mustár
2 evőkanál liszt
fejenként 1-2 főtt tojás
ízlés szerint só, őrölt bors, reszelt torma
A füstölt sonkát falatnyi darabokra vágjuk. A tojásokat felszeleteljük/kockázzuk és tányérokba osztjuk.
A nagyon apróra vágott hagymát a sonka főzőléről leszedett 1-2 evőkanálnyi zsiradékon megpirítjuk.
A lisztet simára keverjük a borral, tejföllel és mustárral. Felengedjük egy kevés vízzel és a hagymához öntjük. 2 liter hideg vizet (vagy a sonka főzőlevét) hozzátöltve, gyakran kevergetve felfőzzük. Sóval, őrölt borssal és 1-2 kiskanálnyi reszelt tormával ízesítjük. Ha felforrt, beletesszük a sonka kockákat és összeforraljuk.
A kész, forró levest a tányérokban lévő tojásra merjük. Pirítóssal kínáljuk.
Rendkívül finom, pikáns ízű leves !
Ha gazdagabb, laktatóbb levest szeretnénk (bár ez is az !), belefőzhetünk a levesbe fél kg vegyes zöldséget (sárgarépa, gyökér, zeller,
karalábé, kelkáposzta, gomba, zöldborsó, 1 csokor petrezselyem zöld stb) is.
"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése