2012/05/16

Sonkaleves pirítóssal

Még a húsvéti időszakból maradt ez a receptem, de beírom, hiszen bármikor elkészíthető.

Hozzávalók 4 személyre:
fél kg  főtt, füstölt sonka  (esetleg füstölt tarja vagy csülök)
1 kis fej vöröshagyma
1 dl fehér bor
1 pohár tejföl
1 evőkanél mustár
2 evőkanál liszt
fejenként 1-2 főtt tojás
ízlés szerint só, őrölt bors, reszelt torma

A füstölt sonkát falatnyi darabokra vágjuk. A tojásokat felszeleteljük/kockázzuk és tányérokba osztjuk.
A nagyon apróra vágott hagymát a sonka főzőléről leszedett 1-2 evőkanálnyi zsiradékon megpirítjuk.
A lisztet simára keverjük a borral, tejföllel és mustárral. Felengedjük egy kevés vízzel és a hagymához öntjük. 2 liter hideg vizet (vagy a sonka főzőlevét) hozzátöltve, gyakran kevergetve felfőzzük. Sóval, őrölt borssal és 1-2 kiskanálnyi reszelt tormával ízesítjük. Ha felforrt, beletesszük a sonka kockákat és összeforraljuk.
A kész, forró levest a tányérokban lévő tojásra merjük. Pirítóssal kínáljuk.
Rendkívül finom, pikáns ízű leves !


Ha gazdagabb, laktatóbb levest szeretnénk (bár ez is az !), belefőzhetünk a levesbe fél kg vegyes zöldséget (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba, zöldborsó, 1 csokor petrezselyem zöld stb) is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése