"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2011/11/21

Tepertős pogácsa

1 csomag élesztőből, 4-5 kockacukorral, másfél dl tejjel és 10 dkg liszttel kovászt készítünk, kelni hagyjuk.
6 tojássárgáját 5 dkg vajjal, 1 kávéskanál sóval jól kikeverünk, hozzáadunk 90 dkg lisztet, a kovászt, 2 evőkanál tejfölt és annyi tejet (kb 2 dl) hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.
Jól kidolgozzuk, letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk.
Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk és rákenjük a közben finomra vágott fél kiló tepertőt.
Felhajtjuk, félórát pihentetjük, mint a vajas tésztát.
Ezt még 3x megismételjük. Ettől lesz szép réteges a pogácsánk. A negyedik nyújtásnál másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, fél óráig még állni hagyjuk, majd újra megkenjük és jól előmelegített sütőben, de már csak közepes lángon sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése