"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2011/11/08

Lasagne-al forno

Hozzávalók 8 személyre:

másfél doboz "combino" olasz lasagne tésztalap
40 dkg reszelt sajt

Raguhoz:
1 kg darált hús (én pulykacombot használtam)
25 dkg jó húsos császárszalonna
10 dkg vaj
4 dl tej
1 közepes (a legkisebbnél egyel nagyobb) doboz sűrített paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 nagyobb sárgarépa
ízlés szerint só, bors, delikát, majoranna, oregano

Besamell mártáshoz:
15 dkg vaj
15 dkg liszt
1,5 l tej
só, fehér bors, jó kávéskanálnyi reszelt szerecsendió

Elkészítése:

Besamell: a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a tejjel, felforraljuk és ízesítjük a fűszerekkel.

Ragu: a vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, felkockázott szalonnát és lereszelt répát, és hozzáadjuk a darált húst. A fűszerekkel bőven ízesítjük, jól átforgatjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, felengedjük a tejjel (ez hozza ki az igazi ízeket!) és készre főzzük.

Összeállítás:
Kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe lerakunk egy réteg tésztalapot, megkenjük besamellel, erre teszünk egy adagot a raguból, megszórjuk reszelt sajttal és ezt addig ismételjük, míg tart a hozzávalókból (így kb. 4-5 réteget kapunk). A legfelső tésztaréteget, miután a besamellel megkentük, már csak reszelt sajttal szórjuk meg jó bőven és előmelegített sütőben, 20 fokon kb 3/4 óra alatt aranybarnára sütjük.
(mikróban a fele adag - 4 személyre - 750 watton 10-12 perc alatt készül el)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése