2012/02/07

Krumplis lángos

Hozzávalók: 
40 dkg finomliszt
2 db közepes nagyságú főtt burgonya
3 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
1-1,5 dl tej
1 tojás sárgája
1 teáskanál só
olaj a sütéshez.

Fél dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Langyos helyen felfuttatjuk. Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény/lágy legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipót formálva lisztezett tálba rakjuk. Belisztezzük a tetejét, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Ezeket  kézzel kihúzogatjuk és még kb. negyed óráig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk. Még forróan, ízlés szerint tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése