"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/04/14

Brigi leveles tésztába göngyölt virslije

Hozzávalók:
2 csomag friss leveles tészta
10 db nagyobb virsli (félbe vágni)
ketchup, mustár, kukorica
vaj
tojás
reszelt sajt

A tésztákat 10-10 db csíkra felvágni. A tészta csíkokat megkenni mustárral vagy ketchuppel, mehet rá kukorica is, rá a fél virsli, feltekerni, vajazott tepsibe tenni. Tetejét lekenni tojással, megszórni reszelt sajttal. Megsütni. Még másnap is finom puha.






Gyerek szelet :) - kekszes pudingos

Egy kisebb méretű tepsit kibélelünk folpackal.
Kettesével belerakosgatunk 36 db állatfigurás kakaós kekszet (így majd a kész sütik mindegyikének a tetején 2-2 állatka lesz)

2 tojás fehérjéből kemény habot verünk, félre tesszük.
2 tasak vaníliás pudingport, 1 kis tasak étkezési zselatint, 8 evőkanál cukrot (ízlés szerint lehet több/kevesebb), 1 evőkanál lisztet, 2 db tojás sárgáját 2 dl tejjel kikeverünk. Hozzá öntünk még fél liter tejet és lassú tűzön, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. A tűzről levett forró krémbe beleforgatjuk a kész tojás habot (nem fog összekapni), beledarabolunk fél kocka (12,5 dkg) Ráma margarint és az egészet simára keverjük.

A krémet azon melegében ráhalmozzuk a tepsiben lévő keksz figurákra és szépen elegyengetjük.
A krém tetejét kirakjuk 18 db (3x6) szögletes vajas kekszel. Hűvös helyen kihűtjük majd lefedve egy éjszakára (de legalább pár órára) hűtőbe tesszük. Másnap egy tálcára borítjuk és a szögletes kekszek mentén felszeleteljük. Finom, krémes sütemény.
Ugyanezt megcsinálhatjuk muffin formában, az még mutatósabb (gyerek muffin) lesz.
Ahhoz természetesen nem kell a folpack, a krém tetejére viszont 1-1 kerek kekszet tegyünk. 










Tárkonyos pulykaragu leves

Hozzávalók:
50 dkg pulyka mell vagy comb hús
3 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér a zöldjével
4-5 db burgonya
25 dkg zöldborsó
1 kis pohár joghurt vagy tejföl
2 evőkanál liszt
olaj
só, bors, tárkony, majoranna, babérlevél
1 -2 gerezd áttört fokhagyma
fél evőkanál mustár

A kockára vágott húst pár kanál olajon, jó nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel és még azzal is pirítjuk egy kicsit. Felöntjük fél liter vízzel, hozzáadjuk a mustárt, fokhagymát és a fűszereket, beleöntjük a joghurtot és gyakran kevergetve felforraljuk. Majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi levest szeretnénk, beledaraboljuk a zöldségeket és addig főzzük, míg háromnegyedre puhák nem lesznek a zöldségek, akkor beletesszük a zöldborsót, ha szükséges, utána fűszerezzük és készre főzzük. Ha gazdagabbra szeretnénk, pár db felszeletelt gombát is belefőzhetünk, valamint a joghurt/tejföl helyett tojássárgájával kikever, pár csepp citromlével ízesített tejszínnel sűrítsük be.






2016/04/09

Vargabéles


50 dkg túrót áttörünk egy kevés sóval.
4 egész tojást kikeverünk 35 dkg kristálycukorral és 1 tasak vaniliás cukorral. Adunk hozzá 1 zacskó (10 dkg) megmosott, leszűrt mazsolát, 1 kis pohár tejfölt és 1 citrom reszelt héját. Összekeverjük az áttört túróval.
Negyed kiló vékony metélt tésztát (valójában széles metéltből kellene, de én most gyufatésztából készítettem ezt a vargabélest) enyhén sós vízben kifőzünk (nem kell nagyon puhára) és leszűrve átforgatjuk 10 dkg forró vajon. Ha egy kicsit hűlt, összekeverjük a túrós masszával. Kizsírozzunk egy közepes tepsit és 4 réteslapot teszünk az aljára (amiket egyenként meglocsolunk 1-1 kanálnyi olvasztott vajjal) és megszórjuk 1 evőkanálnyi búzadarával majd beleöntjük a tésztás-túrós keveréket. 4 (szintén olvasztott vajjal meglocsolt) réteslappal beborítjuk a tetejét. 

Közepes hőfokon (160-180 °C) kb 30-40 percig sütjük (sütő függő).
Langyosan, porcukorral megszórva illetve lekvárral fogyasszuk (csak langyosan, illetve kihűlve szeletelhető szépen, addig maradhat nyugodtan a tepsiben).













2016/03/24

Tepsis raffaello - Húsvétra is

Ezt  a korábban készült süteményemet már megtaláltam a  Kiskegyed   a Blikk Rúzs a CivilHír és a  Storyvilág  oldalán is :)
Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, nagyon finom sütemény, így jó szívvel ajánlom Húsvétra is.

Hozzávalók:
6 tojás
2x25 dkg porcukor
10 dkg liszt
15+5 dkg kókuszreszelék
2 tasak vaníliás pudingpor
8 dl tej
25 dkg margarin/vaj

A tojások fehérjét az egyik adag porcukorral kemény habbá verjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet és a 15 dkg kókuszreszeléket. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt, közepes méretű (25x35 cm) tepsiben,  kb 10 percig sütjük (180 fokon). Kihűtjük.
A krémhez a pudingokat megfőzzük a tejjel, a másik adagcukorral és a tojások sárgájával. Ha kihűlt, simára keverjük a margarinnal. A krémet a tésztára kenjük és a maradék kókuszreszelékkel megszórjuk.

Hűtőben/hideg helyen kicsit dermedni hagyjuk, majd kisebb kockákra vágva kínáljuk.



2016/03/21

Csokis gyümölcsös- túrós szelet



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 tasak sütőpor
 

csipetnyi só
2 kanál kakaópor (20-22 %-os)
20 dkg sütő margarin
10 dkg cukor 
1 tasak vaníliás cukor
2 egész tojás

Túrókrémhez:
50 dkg túró

15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 tasak vaníliás pudingpor

pici só
fél citrom leve
3 tojásfehérje kemény habbá verve (egy kávéskanálnyi citromlével vagy egy csipetnyi sóval)

+ egy doboz vegyes gyümölcskoktél (vagy bármilyen apróra darabolt gyümölcs, pl meggy, barack) a túrókrém tetejére

Elkészítése:
A puha margarint jó habosra keverem a cukrokkal. Hozzáadom a tojásokat és még azzal is keverem.

Beleöntöm a sütőporral, kakaóval és egy csipetnyi sóval átszitált lisztet és az egészet összedolgozom.
Kinyújtom akkorára, hogy egy közepes méretű, nem túl magas oldalú tepsibe helyezve a tepsi pereméig érjen. A kilógó részeket levágom - ezt a töltelékhez használom majd.
Vagy már előre, a kész tésztából félreteszek egy darabkát.

A krémhez a túrót alaposan áttöröm a cukrokkal. A tojások fehérjét kevés citromlével kemény habbá verem. A cukros túróba beledolgozom a többi hozzávalót, végül beleforgatom a tojáshabot. Összekeverem és a tésztára öntöm. Tetejére szórom a gyümölcs darabokat és a félretett tésztából kis darabkákat rakok rá. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz 5 fokozat) 35-40 percig sütöm, de ez sütő függő. Langyosra hűlve felszeletelem, porcukorral megszórva kínálom. Frissen keményebb, ropogósabb a tésztája, de pár óra állás után szépen megpuhul.

Aki édesebben szereti, az ízlés szerint a tésztába és/vagy a túró töltelékbe is tehet több cukrot.
A túrótöltelékre a tészta darabkák helyett tehetünk sütésálló csokilekvárt, azzal még finomabb.










2016/03/16

Tázlári krumplis talpatlan túrós



Tóth mama receptje.
Kicsit más, mint az eredeti talpatlan túrós , ebbe nem teszünk pl mazsolát vagy citromhéjat és a tetejére sem kívánkozik porcukor.
Külön-külön áttörünk 75 dkg túrót és 30 dkg főtt krumplit.
Összekeverjük, adunk hozzá fél doboz (nagy poharas) tejfölt, 3 evőkanál cukrot, 5 dkg
(lehet picit több is) olvasztott vajat, fél kávéskanál sót (kóstoljuk meg a keveréket, nehogy elsózzuk),
2 evőkanál lisztet és végül 4 db felvert tojást. Alaposan kizsírozott, liszttel megszórt tepsibe simítjuk a keveréket és előmelegített sütőben világosra sütjük.
Ha nagyon puha vagy jó zsíros a túró, csak liszt helyett tegyünk bele inkább 2 kanál grízt + 1 kanál lisztet. Ha nagyon száraz, zsírszegény a túró, több tejfölt adjunk hozzá. A cukor és só mennyisége ízlés dolga. A tojásfehérjét külön habnak felverve is belekeverhetjük a masszába.
A fenti mennyiségek egy nagyobb (27x39cm) tepsihez valók.





2016/03/14

Nemzeti színű sütemény / Magyar szelet



A tészta alapja a "csodatészta"
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 dl olaj
2 dl tej
30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
zöld ételfesték

A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, utána tovább keverjük az olajjal és a tejjel. Hozzá adjuk a sütőporral elkevert lisztet, zöld ételfestéket (kb fél teáskanálnyit) és az egészet jól kikeverjük.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán megsütjük (kb 25 perc). Ha már nem ragad a beleszúrt késhegyre, készen van.

A krém hozzávalói:
50 dkg túró
30 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
+
1 tasak vaníliás pudingpor
3 kanál cukor
4 dl tej

A túrót alaposan áttörjük a cukrokkal.
A pudingport összekeverjük a cukorral és felfőzzük a tejjel.
Ha már csak éppen langyos, összedolgozzuk a túróval.

A pudingos túrókrémet rákenjük a kihűlt tésztára és bevonjuk a következő mázzal:

Máz hozzávalói:
2 tasak málnaízű pudingpor
7 dl málnaízű szénsavas üdítő
3 evőkanál cukor
ha szükséges, piros ételfesték

A pudigporokat összekeverjük a cukorral és felfőzzük az üdítővel.
Ha nem elég piros, tehetünk bele egy kevés piros ételfestéket. Kevergetve kihűtjük.
Mikor már nem meleg, egyenletesen a túrókrémre simítjuk.
Pár órára tűtőbe tesszük, utána szépen szeletelhető.
(Az ételfesték használatától nem kell félni, ma már többféle növényi alapú színező kapható)





2016/03/04

Zöldséges-darálthúsos egytál

Hozzávalók:

fél kg darált hús
1 fej vöröshagyma
2-3 teáskanál őrölt pirospaprika
1 húsleveskocka 

25 dkg rizs
45 dkg vegyes zöldségkeverék (fagyasztott)
1 kis doboz sűrített paradicsom 

olaj
só, bors


A felkockázott hagymát olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, azzal együtt addig pirítjuk, míg a hús kifehéredik. Megszórjuk a pirospaprikával, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk picit.
Hozzá tesszük a megmosott rizst, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Belerakjuk a húsleves kockát. Takarék lángon kb negyed órát főzzük, közben többször átkeverjük. Hozzá adjuk a vegyes zöldséget meg a paradicsomot és készre főzzük. Ha nagyon elfőné a levét, kevés vizet öntsünk hozzá. 
Szükség szerint fűszerezzük még. Savanyúsággal tálaljuk.






Gyümölcsös túrókrémes torta



Kerek tortaformában kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt, háromba vágjuk.
50 dkg túrót áttörünk, 1 nagy pohár görög joghurtot, 1 csomag zselatinfixet, fél citrom reszelt héját, egy kevéske citromlevet, 20 dkg porcukrot és 1 tasak vaníliás cukrot kikeverünk, majd összedolgozzuk a túróval.
Az első piskótalapra kenjük rá a krém szűk egyharmadát és rakjunk rá ízlés szerint friss, befőtt vagy aszalt/kandírozott gyümölcsdarabokat. Tegyük rá a második piskótalapot, kenjük rá a maradék krém felét, szórjuk meg gyümölccsel. Rakjuk rá a harmadik piskótalapot és kenjük le a krémmel a tetejét és az oldalát is.
Díszítsük kandírozott cseresznyével és csoki szívekkel.



2016/02/26

Aszalt gyümölcsös túrós-zabpelyhes szelet



Hozzávalók:
25 dkg túró
5 evőkanál aprószemű zabpehely
2 kis poharas joghurt vagy aludttej
2 nagyobb tojás
3 evőkanál cukor

1 tasak vaníliás cukor
fél tasak sütőpor

csipetnyi só
egy maréknyi aszalt vagy kandírozott vegyes gyümölcs
(lehet beletenni még egy kevés apróra tört csokoládét, vagdalt diót vagy kókuszreszeléket)

Elkészítés:

A tojásokat habosra verjük a cukrokkal. Hozzáadjuk a pici sóval áttört túrót, a joghurot, sütőport és alaposan kikeverjük. Most adjuk hozzá a zabpelyhet és az apróra vagdalt gyümölcsöt. Összedolgozzuk, sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, közepes lángon kb 30-35 percig sütjük. Ha már nem ragad a beleszúrt késhegyre, kész.
Magában, porcukorral megszórva, vagy lekvárral megkenve egyaránt finom.






Zöldséges tojáspörkölt



Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa
20 dkg karfiol
20 dkg zöldborsó
20 dkg zöldbab
2 fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
pirospaprika
só, vegeta, gulyáskrém, pirosarany, ízlés szerint
olaj
4 db tojás

A tojásokat keményre főzöm, megtisztítom.
A hagymát, fokhagymát apróra kockázom/vagdalom és kevés olajon megdinsztelem. Megszórom pirospaprikával, hozzáadom a felkarikázott sárgarépát, kevés vizet öntök rá és félpuhára párolom. Rádobom a babot és a borsót, 10 percig még párolom, jöhet bele a karfiol és a többi fűszer. Ha szükséges, még kevés vizet öntök alá és készre főzöm A kemény tojásokat 4-be vágom és a pörköltbe teszem. Köretnek tészta, rizs, tarhonya egyaránt illik hozzá.



2016/02/24

Habos sztracsatella - sütés nélkül


Hozzávalók:
1,5 csomag cukrozott tetejű babapiskóta
1 l tej
2 cs vaníliás puding
3 dl tejszín
csokiforgács fél tábla étcsokiból
6 ek cukor
1 jó nagy narancs kifacsart leve és lereszelt héja
2 ek. narancsszörp
1 tasak étkezési zselatin

A tejből kiveszünk egy keveset (kb 1,5 dl) és összekeverjük 1-2 ek narancslével.

A többi tejet felfőzzük a cukorral elkevert pudingokkal. Még melegen belekeverjük a reszelt narancs héjat. Kihűtjük. A narancslébe öntjük a szörpöt, belekeverjük a zselatint és mérsékelt tűzön összemelegítjük (nem forraljuk !) Ezt is kihűtjük annyira, hogy még ne dermedjen meg.
Közben a tejszínből kemény habot verünk.
Összedolgozzuk a kihűlt pudingot a narancsos zselatinnal, a felvert tejszínnel egy kevés csokiforgáccsal.
Egy üveg/kerámia sütőtál alját kirakjuk a narancsos tejben megmártogatott babapiskótával (a piskótákat tej helyett megmárthatjuk narancslével elkevert feketekávéban is).
Rásimítjuk a krém felét. Erre jön egy újabb réteg, narancsos tejben (kávéban) megmártott piskóta, arra pedig a krém másik fele. Pár órára (még jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
Tálalásnál kakaóport szórunk a tetejére és csokiforgáccsal díszítjük.












2016/02/23

Karamell pudingos almatorta sütés nélkül - babapiskótás, tejmentes


 
Hozzávalók egy 21 cm-es kapcsos tortaformához
2 csomag cukros tetejű babapiskóta
1 kg alma
2 csomag karamell ízű pudingpor
3-4 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
kevés citromlé
4 dl víz

Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral (oldalát és alját is)
Kirakjuk az oldalát és az alját babapiskótával (alulra a hézagokba kisebb-nagyobb tört darabokat is tegyünk). Az oldalára 12 db kell, a piskóták közé rakjunk fahéjas-almás ízű ostyarudacskákat. Nem csak finom, de mutatós is lesz vele a tortánk.
A megtisztított almát lereszeljük és 2 dl vízzel, ízlés szerint cukorral, fahéjjal és citromlével puhára pároljuk A pudinporokat elkeverjük a maradék vízben és az almához öntjük. Sűrűsödésig főzzük.
Az almakrém felét még melegen az alsó piskóta rétegre öntjük. Az almarétegre újabb babapiskótákat rakunk (picit nyomjuk is bele) amitre ráöntjük a pudingos alma másik felét. Szépen elsimítjuk, kihűtjük és hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon. Díszítésnek felverünk egy kis doboz növényi tejszínt (egy habfixálót is tehetünk még bele, hogy minél keményebb legyen) és vastagon az almára simítjuk. Csoki szívekkel díszítjük (vagy csoki reszeléket, tortadarát szórunk rá)

Miután kivesszük a tortaformából, szépen lehet szeletelni.