"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/02/26

Zöldséges tojáspörkölt



Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa
20 dkg karfiol
20 dkg zöldborsó
20 dkg zöldbab
2 fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
pirospaprika
só, vegeta, gulyáskrém, pirosarany, ízlés szerint
olaj
4 db tojás

A tojásokat keményre főzöm, megtisztítom.
A hagymát, fokhagymát apróra kockázom/vagdalom és kevés olajon megdinsztelem. Megszórom pirospaprikával, hozzáadom a felkarikázott sárgarépát, kevés vizet öntök rá és félpuhára párolom. Rádobom a babot és a borsót, 10 percig még párolom, jöhet bele a karfiol és a többi fűszer. Ha szükséges, még kevés vizet öntök alá és készre főzöm A kemény tojásokat 4-be vágom és a pörköltbe teszem. Köretnek tészta, rizs, tarhonya egyaránt illik hozzá.



2016/02/24

Habos sztracsatella - sütés nélkül


Hozzávalók:
1,5 csomag cukrozott tetejű babapiskóta
1 l tej
2 cs vaníliás puding
3 dl tejszín
csokiforgács fél tábla étcsokiból
6 ek cukor
1 jó nagy narancs kifacsart leve és lereszelt héja
2 ek. narancsszörp
1 tasak étkezési zselatin

A tejből kiveszünk egy keveset (kb 1,5 dl) és összekeverjük 1-2 ek narancslével.

A többi tejet felfőzzük a cukorral elkevert pudingokkal. Még melegen belekeverjük a reszelt narancs héjat. Kihűtjük. A narancslébe öntjük a szörpöt, belekeverjük a zselatint és mérsékelt tűzön összemelegítjük (nem forraljuk !) Ezt is kihűtjük annyira, hogy még ne dermedjen meg.
Közben a tejszínből kemény habot verünk.
Összedolgozzuk a kihűlt pudingot a narancsos zselatinnal, a felvert tejszínnel egy kevés csokiforgáccsal.
Egy üveg/kerámia sütőtál alját kirakjuk a narancsos tejben megmártogatott babapiskótával (a piskótákat tej helyett megmárthatjuk narancslével elkevert feketekávéban is).
Rásimítjuk a krém felét. Erre jön egy újabb réteg, narancsos tejben (kávéban) megmártott piskóta, arra pedig a krém másik fele. Pár órára (még jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
Tálalásnál kakaóport szórunk a tetejére és csokiforgáccsal díszítjük.












2016/02/23

Karamell pudingos almatorta sütés nélkül - babapiskótás, tejmentes


 
Hozzávalók egy 21 cm-es kapcsos tortaformához
2 csomag cukros tetejű babapiskóta
1 kg alma
2 csomag karamell ízű pudingpor
3-4 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
kevés citromlé
4 dl víz

Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral (oldalát és alját is)
Kirakjuk az oldalát és az alját babapiskótával (alulra a hézagokba kisebb-nagyobb tört darabokat is tegyünk). Az oldalára 12 db kell, a piskóták közé rakjunk fahéjas-almás ízű ostyarudacskákat. Nem csak finom, de mutatós is lesz vele a tortánk.
A megtisztított almát lereszeljük és 2 dl vízzel, ízlés szerint cukorral, fahéjjal és citromlével puhára pároljuk A pudinporokat elkeverjük a maradék vízben és az almához öntjük. Sűrűsödésig főzzük.
Az almakrém felét még melegen az alsó piskóta rétegre öntjük. Az almarétegre újabb babapiskótákat rakunk (picit nyomjuk is bele) amitre ráöntjük a pudingos alma másik felét. Szépen elsimítjuk, kihűtjük és hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon. Díszítésnek felverünk egy kis doboz növényi tejszínt (egy habfixálót is tehetünk még bele, hogy minél keményebb legyen) és vastagon az almára simítjuk. Csoki szívekkel díszítjük (vagy csoki reszeléket, tortadarát szórunk rá)

Miután kivesszük a tortaformából, szépen lehet szeletelni.




2016/02/21

Fahéjas-almás csirkemell



Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé felkockázva
4 nagy alma (2 apróra lereszelve, 2 felkockázva)
1 evőkanál Almás-Sütemény (Ízes-almás) fűszerkeverék

(vagy őrölt fahéj és reszelt narancs vagy citromhéj)
1 evőkanál méz
pici só
olivaolaj


Az olajon fehéredésig pirítjuk a felvágott csirkemellfilét. Miközben pirul, meghintjük a fűszerkeverékkel és egy pici sóval. Hozzáadjuk a reszelt almát és együtt puhára pároljuk. Ha szükséges, egy kevés vizet öntsünk alá (narancs vagy almalé még jobb, de lehet tejszínt is beleönteni). Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott almát és a mézet is.. Készre pároljuk. Barna rizzsel tálaljuk.



2016/02/19

Csokis-zabpelyhes keksz


Hozzávalók
7,5 dkg zabpehelyliszt + 7,5 dkg finom liszt
1 kávés kanál sütőpor (vagy 1 mokkáskanál szódabikarbóna)
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor (20-22 %-os)
1 nagy vagy 2 kicsi tojás
15 dkg cukor
10 dkg puha vaj
csipet só
1  tábla apróra tört étcsoki

A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást és azzal is kikeverjük.
A kétféle liszthez vegyítjük a sütőport, kakaóport és egy csipet sót.
A tojásos masszába beledolgozzuk a lisztes keveréket és a csokit. Kis gombócokat formálunk, kb fél cm-es egyforma korongokká lapítjuk (de ha a tészta állaga engedi, ki is nyújthatjuk és közepes pogácsa szaggatóval kiszúrhatjuk a kekszeket) és sütőpapiros tepsire rakjuk.
Forró sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Zabpehelylisztet készíthetünk házilag is: csak meg kell őrölni kávédarálóval a zabpelyhet.
Ha előtte szárazon egy picit megpirítjuk, még jobb.





2016/02/17

Bramborák



3/4 kiló krumplit (tisztítva, hámozva legyen ennyi) lereszelek. Hozzáadok 1 dl tejet, 1-1 teáskanál majorannát, őrőlt köményt, 3 gerezd lereszelt fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot. Összekeverem, forró olajba kanállal halmokat teszek, kicsit ellapítom és mindkét oldalát pirosra sütöm.
Ízlés szerint gazdagíthatjuk ezt az alap masszát még apróra vágott hagymával, káposztával, zellerrel, kolbásszal, szalonnával, ki mit szeret.










Csokis-meggyes morzsa tetejű süti



Először elkészítem a morzsát
összedolgozok 10 dkg margarint, 15 dkg cukrot, 15 dkg lisztet és egy csipet sót. 
Felhasználásig hűtöbe teszem.
3 tojássárgáját, 5 evőkanál kristálycukrot, 1 dl étolajat, 2 csomag étcsokoládés pudingport, 1/3 csomag sütőport és 2 evőkanál tejfölt habosra keverek. A 3 tojásfehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verem és lazán beleforgatom a tojásos masszába. Sütőpapírral bélelt kisebb (20x30) tepsibe simítom. Megszórom magozott meggyel, amit előzőleg egy kevés liszttel átforgattam. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig, utána a tetejére szórom a morzsát és a tüzet kicsit mérsékelve készre sütöm.
Ne süssük túl, ne barnuljon meg a morzsa a tetején. Puha, finom szaftos tésztájú sütemény.






Sertésragu sztroganoff módra, ahogy én készítem



Hozzávalók:
fél kg kockázott sertés comb
fél kg friss vagy egy doboz konzerv gomba
1 fej vöröshagyma
15 deka füstölt húsos szalonna
3-4 db csemege uborka
5 dk vaj + 1 ek olivaolaj
2 evőkanál mustár
1 kis pohár tejföl
só, bors ízlés szerint

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítom a vajat és jó nagy lángon fehér kérgesre pirítom rajta a húst, amit azután kihúzok.körbe a serpenyő szélére. Középre öntök egy kevés oliva olajat és megpirítom a felkockázott szalonnát, majd a hagymát is. Összekeverve még sütöm az egészet egy kicsit. Sózom, borsozom és egy pici víz hozzáadásával addig párolom, míg a hús majdnem puha lesz. Ekkor hozzáadom a gombát, belekeverem a mustárt, és együtt készre párolom. Ha szükséges, egy kevés vizet még öntök alá. Beleteszem a vékony csíkokra vágott uborkát és a tejfölt. Ezzel már csak épp összerottyantom. Köretnek főtt tészta, rizs vagy sült krumpli is finom hozzá.





2016/02/08

Csokis-eperpudingos Valentin szívek



2 tojást, 12,5 dkg cukrot, 1 dl étolajat, 1 kis pohár natur joghurtot, 15 dkg lisztet, fél tasak sütőport és 1 nagy evőkanál cicás kakaóport (a 20-22 %-os a jó !) kikevertem. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben, közepes tűzön megsütöttem. Mikor langyosra hűlt, vékonyan lekentem eperlekvárral.
Ezután bevontam az Üdítős süti zseléjével, amibe most cukor is került:

1 eperízű pudingport, 1evőkanál cukrot és 3,5 dl szénsavas epres üdítőt sűrűsödésig főztem, mikor már kezdett hűlni, a lekváros tésztára símítottam. Megszórtam csokiforgáccsal illetve kókuszreszelékkel. Miután a zselé teljesen kihűlt és megkötött, közepes és nagyobb szívformával kiszúrkáltam.







Valentin kalács epres puding szívvel



Először az epres puding szíveket készítettem el:
2 csomag eperízű pudingport megfőztem 6 dl tejjel és 5 evőkanál cukorral. Egy lapos tálra borítva elkentem, hogy legalább 1 ujjnyi vastag legyen . Amikor teljesen kihűlt és megkötött, szívformával kiszúrkáltam

A kalács tésztájához a " csodatésztából " készítettem egy adagot, vagyis:

4 tojás
25 dkg cukor
2 dl olaj
1,5 dl narancslé (így kicsit sűrűbb lett a tészta)
30 dk liszt
1 sütőpor

A felti sorrendben kikevertem a hozzávalókat. Bő felét vajjal kikent és édes kekszmorzsával megszórt magas oldalú formába öntöttem. A közepébe szorosan egymás mellé beleállítgattam a pudingszíveket (szépen megálltak egyenesen, de súlés közben kicsit oldalra fordultak). Rákanalaztam a többi tésztát, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb fél órát sütöttem. Rácsra téve kihűtöttem

Jó alaposan kikevertem 15 dkg porcukrot fél (kicsi) citrom kifacsart levével és egy kevés piros ételfestékkel.
Bevontam vele a kihűlt kalácsot. Kb 1 óra alatt megkötött és szépen lehetett szeletelni a kalácsot.

A hozzávalók mennyisége egy nagy vagy két kisebb kalácshoz elegendő.






Kavart tészta

Hozzávalók:

fél kg liszt
1 tasak sütőpor
1 kocka Ráma margarin
20 dkg cukor
4 tojás
2 dl tej
2 tasak vaníliás cukor
(esetleg reszelt citromhéj)

Elkészítése:
A puha margarint előbb a cukrokkal, majd a tejjel és tojásokkal jól kikeverjük. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, vagy margarinnal kikent, lisztezett, magasabb oldalú tepsibe öntjük (tetejére szórhatunk bármilyen gyümölcsöt). Közepes lángon kb fél órát sütjük, de ez sütő függő. Ha a beleszúrt hurkapálca már nem ragad, készen van. Ha kihűlt, felvágva tölthetjük lekvárral, krémekkel.




2016/02/05

Mustáros zöldborsós-gombás pulykaragu

Hozzávalók:
50 dkg pulykacomb

20 dkg zöldborsó
25 dkg tisztított, szeletelt gomba (vagy egy doboz konzerv)
 

1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 db babérlevél
só, bors ízlés szerint
3 kávéskanál majoranna
2 ek étolaj
4 ek mustár
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
köret tészta

Elkészítése:
A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon pirítani kezdjük. Rádobjuk a babérlevelet is.
A kis kockákra vágott húst is rátesszük és fehéredésig pirítjuk.

Hozzáadjuk a borsot, majoránnát és 2 ek mustárt. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd fedő alatt pároljuk. Többször megkeverjük, ha a vizet elfőtte, adunk még hozzá egy keveset.
Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a gombát és a zöldborsót, meg  még 2 ek mustárt. Most sózzuk, és szükség esetén még fűszerezzük. Az egészet puhára főzzük.
A fokhagymát belenyomjuk a tejfölbe, belekeverjük a lisztet, és folyamatos keverés közben a húshoz öntjük. Még egyet forralunk rajta. Kifőtt tésztával tálaljuk. 



Sajtos-brokkolis csirkemell



Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé
1 csomag (45 dkg) fagyasztott brokkoli

1 nagy pohár tejföl
3 tojás
20 dkg sajt


A brokkolit kevés sós vízben félpuhára pároljuk. Villával összetörjük. 
A csirkemellfilét felszeleteljük. Kicsit kiveregetjük, olajjal kikent tepsibe egymás mellé rakosgatjuk.
A tejfölt és a tojásokat habosra kavarjuk. A brokkoli főzővizéből is önthetünk hozzá egy keveset. Belevegyítjük a brokkolit. A masszát a csirkehúsra öntjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 10 percig sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és addig sütjük tovább, míg szép piros nem lesz.