Nagy öröm és megtiszteltetés ért!
"Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije"
kitüntető címet nyerte a "Körösi ezerjó rétes"-em.
A nyertes sütemény bemutatására a IV. Kőrösi Möggyfesztiválon, 2017. június 24-én kerül majd sor."
***
Frissítés: a rétesemet a mai napig (2024. február 14.) süti a Kispipa Kávézó. Köszönöm szépen :)
Ez a régi (2012-es) receptem:
Még a nyáron egy "pampás" 😉 rokoni összejövetelre 😍 készítettem ezt a finomságot.
Hozzávalók egy nagy gáztepsihez (10-12 főre):
2 csomag 8 db-os réteslap
1 nagy pohár tejföl, étolaj + kevés vaníliás cukor
búzadara (esetleg édes keksz vagy piskótamorzsa) a gyümölcstöltelék alá
mandulaforgács (opcionális)
Először elkészítem a töltelékeket:
Alma töltelék:
1 kg almát megtisztítok, lereszelek. Levét kinyomkodom, ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal ízesítem, összekeverem pár kanál búzadarával (ez felszívja a fölösleges levet)
Mák töltelék:
2 dl tejet felforralok. Feloldok benne 25 dkg porcukrot és hozzákeverek fél kg darál mákot.
Fél citrom reszelt héjával és egy marék megmosott mazsolával összekeverem.
Túró töltelék:
1/2 - 3/4 kg túrót áttörök egy pici sóval, negyed kg porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és összekeverem 1 felvert tojással, pár evőkanál tejföllel, fél csomag vaníliás pudingporral, kevés reszelt citromhéjjal és egy maréknyi megmosott mazsolával.
Möggy töltelék:
Kilónyi magozott möggyet (télen fagyasztottat vagy két befőttes üvegnyit) levétől jól kinyomkodok. Összekeverem ízlés szerinti mennyiségű cukorral, egy csomag vaníliás vagy puncs ízű pudingporral és egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal - ettől különösen finom íze lesz !
A tepsit vékonyan kikenem olajjal.
Lerakok bele 4 réteslapot, amiket egyenként nagyon vékonyan megkenek étolajjal elkevert tejföllel.
A réteslapok tetejére rákenem az alma tölteléket (alá szórok egy kevés búzadarát, hogy ne ázzanak el a réteslapok).
Erre jön 3 réteslap (egyenként, vékonyan olajos tejföllel megkenve), amire a mák tölteléket kenem. Ismét 3 megkent réteslap következik, majd erre jön a túró töltelék.
Ezután újabb 3 megkent réteslap és a möggytöltelék (ez alá is szórok kevés búzadarát, hogy ne ázzon majd át a réteslap).
Legfölülre 3 réteslapot teszek, egyenként vékonyan lekenve az olajos tejföllel, amibe egy kevés vaníliás cukrot is keverek.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt megsütöm.
Frissen/melegen vagy kihűlve egyaránt nagyon finom, de kihűlve szebben szeletelhető.
Én ezért csak akkor szeletelem, ha kicsit már meghűlt (már ha tudunk addig várni ).
Aki külön-külön valamelyik tölteléket esetleg nem szereti, így egyben még annak is ízleni fog 👍👌
Ízlés szerint porcukrot is lehet szórni a tetejére.
Tipp: ha a két csomagon kívül van még réteslapunk, akkor az almás és möggyes réteg alá is 4-4 db-ot tegyünk. A legfelső, olajos/cukros tejföllel vastagabban lekent réteslap rétegre sütés előtt szórhatunk mandulapelyhet is, akkor mutatósabb lesz a süteményünk.
A rakott rétes/ezerjó rétes többfelé ismert, de ezzel a négyféle töltelékkel (egyszerre) készítve még nem találkoztam sehol, így adtam a rétesemnek a "Kőrösi ezerjó rétes" / "Kőrösi rakott rétes" nevet. Levédve
(Recept beküldve a Kőrösi MöggyFesztivál 2017. receptversenyére 2017.06.09.)
Kőrösi rakott rétes / Ezerjó rétes - levédve :) |
Frissítés: 2017.június 20. Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije lett a rétesem ! 👍😀