Piskóta
Hozzávalók a normál gáztepsihez:
20 dkg sima liszt, 5 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 25 dkg cukor, 6 tojás, 1 dl olaj, 1 dl tej
(Én most a bordó, 23x23cm-es levehető keretes tortaformában sütöttem, abba csak fél adag kell, tehát 10+2,5 dkg liszt, fél sütőpor, 12,5dkg cukor, 3 tojás, 0,5dl tej, 0,5dl olaj. Ugxanígy féladag kell a kicsi zománcozott tepsibe)
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor felével habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, olajat, elkeverjük. A liszteket a sütőporral elkeverjük, adagokban, szitálva a tojásos keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket a maradék cukorral keményre verjük és apránként hozzákeverjük, óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába.. Kapcsos tortaformának (vagy a tepsinek) az alját (csak az alját!) olajjal kikenjük, lisztezzük, beleöntjük a masszát, kicsit az asztalhoz ütögetjük, elegyengetjük. 180 fokon, 10 percig, majd 165 fokon 20-25 percig sütjük. A sütőformában hagyjuk kihűlni.
(Ez a "tökéletes" piskóta receptje: nem száraz, nem gumis állagú, torták, tepsis sütemények, tekercsek készítéséhez tökéletes. Állásban, hűtés során sem szárad ki, könnyű, nagyon finom. Ha tepsiben, pl. sütemény alapjának sütjük, kb. 8 -10 perccel a megadott sütési idő lejárta előtt már késznek lehet minősíteni, ne szárítsuk ki...! Ha kakaós piskótát szeretnénk készíteni, 5 dkg natúr kakaóport keverjünk a liszthez.)
Epres krém:
2 csomag epres pudingot recept szerint megfőzünk, kihűtjük. 4 dl tejszínt egy kevés porcukorral és 2 csomag habfixálóval keményre felverünk, majd összekeverjük a kihűlt pudinggal.
A piskótát vékonyan lekenjük pár kanál eperlekvárral, majd a tetejére egyenletesen rákenjük a krémet. A megtisztított, ízlés szerinti mennyiségű epret feldaraboljuk, rászórjuk a krémre, picit bele is nyomkodhatjuk, majd a fehér csokoládét felolvasztjuk és átlósan csíkokat csorgatunk rá.
Nagyon egyszerű a módja a csokoládé felolvasztásának, ha vizet forralunk, egy tálba öntötjük, beletesszük a tábla csokit a csomagolásával együtt. Hamar felolvadt, az egyik sarkát levágjuk ollóval és rácsorgatjuk a süti tetejére, könnyen lehet vele díszíteni bármilyen mintát.
A sütemény minél tovább hűl, annál finomabb, mert összeérnek az ízek és jobb lesz a krém állaga.
Mimi születésnapjára készítettem ezt a tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése