"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/03/01

Almás linzer pite/torta

Hozzávalók 1 pités tálra

A tésztához:

30 dkg liszt 

20 dkg vaj vagy sütőmargarin

10 dkg porcukor

fél bio citrom reszelt héja 

1 közepes tojás 

csipetnyi só


A töltelékhez:

1 kg alma

10 dkg cukor 

1 teáskanál őrölt fahéj 

1 jó evőkanálnyi vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő

szükség szerint zsemlemorzsa


A tetejére a lekenéshez:

1 kisebb tojás 


Elkészítés:

A lisztet a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és egy pici sóval elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, mert ha megolvad a vaj a kezünk melegétől, nagyon ragad a tészta. Ha összegyúrtuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és apróra felkockázzuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a pudingport és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. 

A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk. 

Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. (Néha előfordult, hogy lemászik a tészta a sütötál oldaláról picit, de ilyenkor fél időnél egy kiskanál segítségével lehet visszanyomkodni, olyankor már félig megsült a tészta és simán ott is fog maradni, ezért érdemes picit figyelni rá)

Ha félig megsült a tészta, kivesszük a sütőből és ráhalmozzuk és szépen elegyengetjük a tölteléket. Ha az alma nagyon leves még, nyugodtan keverhetünk bele 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét, illetve kis szíveket is szúrhatunk ki, amivel díszíthetjük a "tortánkat". Lekenjük egy felvert tojással és mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, szépen szeletelhető. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk. Ez most elmaradt, illetve"torta" lett az almás linzer :)  

Recept: Mimi rácsos almás pitéje













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése