"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/01/09

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

50 dkg lencse, só, 3-4 db babérlevél, olaj, 5evőkamál liszt, 1fej vörös hagyma, 3gerezd fokhagyma, 1kávéskanál piros paprika, tejföl, cukor, mustár, ecet

Elkészítése:

A lencsét este átválogatjuk és hideg vízben beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük 15 perc alatt - a beáztatott lencse hamar megfő. Közben elkészítjük a rántást - az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük kb 1 dl hideg vízzel és ízlés szerint tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és belekeverjük a kész lencsefőzelékbe.Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral, mustárral és/vagy ecettel ízesítjük.  Sült debreceni kolbásszal vagy hagymás sült (főtt) csülökkel tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése