"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/07/29

Lecsó télire

Üveges lecsó télire - ahogy anyu készítette

Hozzávalók:
4 kg zöldpaprikához számítunk 1 kg paradicsomot, 8 kisebb fej vöröshagymát és legalább 60 dkg zsírt
+ ízlés szerinti mennyiségű sót

A zsíron üvegesre dinszteljük (pirítani nem szabad!) a félkarikára vágott vöröshagymát, majd beletesszük a negyedekbe vágott paradicsomot és a kicsumázott, felszeletelt paprikát. Ízlés szerint megsózzuk és födő alatt teljesen puhára pároljuk. Ezután tisztára mosott és teljesen száraz üvegekbe töltjük, azokat rögtön lezárjuk és másnapig száraz dunsztba rakjuk. Télen, mikor felbontunk egy üveggel, a tetején ott a sok zsír - ez konzerválja! - Ebből egy keveset leszedhetünk és más ételekhez felhasználhatjuk - jó ízt ad nekik..
A felmelegített lecsót aztán pirospaprikával fűszerezzük, és bármilyen lecsós ételt készíthetünk belőle, olyan, mint a friss. Csak zsírral jó, olajjal nem (szerintem).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése