"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/10/25

Marhapörkölt bográcsban

CSILLA receptje :)
Hozzávalók:
- kb fejenként 40 deka marhalábszár
- 3 emberenként 2 nagy fej hagyma (azaz 6 emberre 4 :))
- 3 emberenként 1 paradicsom (a paradicsomnak húzd le a haját)
- 2 emberenként 1 tv paprika
- egy darab szalonna :)

Lépések:
Fölvágod a szalonnát apróra, belerakod a bográcsba.
Fölvágod a hagymát, és ha már a szalonnából kiolvadt a zsírja, azt is beleteszed, de a szalonnapörcöt kilehet venni előtte.
Ha üveges lett a hagyma, azaz megpuhult, utána hozzáadod a paprikát és a paradicsomot, és teszel rá pici sót (a sóval óvatosan, elég a legvégén, az utolsó kóstolásnál készre sózni, de azért kell bele az elején is finoman)
Aztán öntesz hozzá kis vizet, és hadd főjön ez a lecsós alap úgy 20 percig.
Aztán leveszed a tűzről és hintesz rá piros paprikát, öntesz bele 2 deci vörösbort (vagy fehérbort, vagy sört :)) és beleteszed a húst, majd összekevered az egész cuccot.
Visszateszed a tűzre, 15-20 percig hadd főjön, víz még nem kell hozzá, csak ha látod hogy feketedik a paprika, vagy elfő alóla a bor.
Kb 20 perc múlva felöntöd vízzel addig, hogy épp ne lepje el a húst. Nem kell sok víz, majd utána még önthetsz.
Innentől számítva 3-4 óra míg készen lesz, fedővel a tetején kevesebb :)
Mehet bele még egy pici só, meg bors, meg őrölt kömény, meg még pici bor, 2-3 deci. Túl sok bor nem kell bele, mert savanyú lesz.
A vége előtt 20 perccel kell bele a fokhagyma, minél kisebbre vágd.
És a végén, az utolsó pár percben kell beállítani a sóját.
Jó étvágyat hozzá !







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése