"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/07/08

Csülkös pacal Yaska módra :)

Hozzávalók:
1 kg csíkozott, konyhakész pacal
1 kisebb sertéscsülök
legalább 3 jó nagy fej vöröshagyma (minél több a hagyma, annál sűrűbb a pacal szaftja)
1 púpozott evőkanál csemege törött paprika
2 nagy evőkanál zsír (a pacalt mindig zsírral készítsük !)

őrölt és szemes bors
pár gerezd fokhagyma 
mokkáskanálnyi őrölt kömény
1 körömnyi  babérlevél darabka
1-1 késhegynyi majoranna, oregano, bazsalikom
1-1 zöldpaprika és paradicsom
1 jó evőkanálnyi paradicsompüré
 A csülköt sóval, fokhagymával, szemes borssal fűszerezett vízben puhára főzzük. Ha kész, kivesszük a főzőléből, kicsontozzuk, a húst csíkokra/kockákra vágjuk, a főzőlevét félretesszük. 
A fölforrósított zsíron üvegesre pirítjuk a nagyon apróra vagdalt vöröshagymát. 
Pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, és a feldarabolt paradicsomot és paprikát hozzáadva lecsós alapot csinálunk. Ha ezek már levet eresztettek, felöntjük egy kevés csülöklével. Hozzáadjuk az előzőleg átmosott pacalt, és annyi csülöklével öntjük föl, hogy éppen ellepje. Sóval (vigyázzunk, a csülök főzőleve is sós !) őrölt borssal és köménnyel, 1-2 gerezd átnyomott fokhagymával, körömnyi babérlevéllel, 1-1 késhegynyi majorannával, oreganóval és bazsalikommal fűszerezzük és lassú tűzön kb. 2-3 órát főzzük. Ha szükséges, kevés csülök főzőlevet önthetünk hozzá néha. Amikor már szinte kész a pacal, hozzáadjuk a felcsíkozott csülköt, 1 evőkanálnyi paradicsompürét és összeforraljuk. Ha szükséges, közben utána ízesítjük.
Friss, puha kenyérrel, sós-köménymagos vízben főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

Még finomabb, ha a csülköt nem főzzük meg előre, hanem kicsontozott csülökhúst veszünk és azt nyersen felcsíkozva a kb. harmadára megfőtt pacalhoz adjuk és együtt főzzük készre. (Ebben az esetben - a csülök főzőlevének hiányában - vizet használunk a főzéshez.) Akkor jó, ha a szaftja sűrű-ragacsos lesz.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése