2013/03/14

Ünnepi csokikocka

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
25 dkg cukor

5 dkg sötét kakaópor (nem a cukrozott, instant !)
fél csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál só
10 dkg sótlan, olvasztott vaj
3 dl meleg vízben
1 evőkanál citromlé
1 teáskanálnyi vanília kivonat (esetleg vanília aroma)

csokimáz:
20 dkg étcsoki forgács (2 tábla lereszelt étbevonó)
2 dl tejszín
1 nagyobb evőkanál sótlan vaj

Elkészítése:
Egy tálban a száraz hozzávalókat (liszt, só, kakaó, cukor, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a meleg vizet a citromlével, az olvasztott vajjal és a vaniliával.
A száraz és folyékony hozzávalókat egybe keverjük hogy sima tésztát kapjunk.


Egy 20 cm-s tepsit kibélelünk sütőpapírral.  Beleöntjük a kakaós masszát és előmelegített sütőben, közepes hőfokon  kb. 40 percig sütjük (tűpróba !).
Ha kész, kivesszük a tésztát a sütőből és hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a csoki mázat :
a csokiforgácsot, a vajat és a tejszínt egy kislábasban lassan összeolvasztjuk. Levesszük a tüzről és kicsit hagyjuk hűlni . Amikor már a sütemény is meghűlt, akkor kenjük rá a csokimázat.
Hűtőbe tesszük hogy megdermedjen a máz. Kockákra vágva kínáljuk. 

Aki szereti, tejszínhabot is fogyaszthat hozzá.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése