"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/12/07

Őszibarack, a lakodalmas sütemény

Hozzávalók:

30 dkg porcukor
10 dkg. zsir
2 tojás
2 dl tej
3 evőkanál liszt
1 cs vaniliás cukor
1 cs szalalkáli

A cukrot, zsírt, tojást, tejet és lisztet habosra keverjük.
Hozzáadjuk a szalalkálit és még egy kis ideig keverjük. Ezután fokozatosan még kb. 80 dkg lisztet adunk hozzá és jól összegyúrjuk.
A tésztából kisebb gombócokat formázunk és lisztezett tepsibe ritkán lerakjuk, ügyeljünk, mert legalább a duplájára fog nőni.
Csak addig süssük, amíg kifehéredik a tészta, esetleg egy kicsit kezd szinesedni. Ezután kiszedjük a tepsiből és megvárjuk míg kihűl.
Ha kihűlt, a közepüket kikaparjuk, és megtöltjük az alábbi krémmel:

A kikapart tésztamorzsához hozzáadunk 1 Rama margarint, 3-4 kanál Szerencsi kakaóport, 1 kisebb üvegnyi házi baracklekvárt, 15 dkg porcukrot és 2 dl rumot. Ezt jól összedolgozzuk majd beletöltjük a kikapart félgömbökbe. Kettőt-kettőt összerakunk úgy, hogy a töltelék összefogja őket. Ha kész, az egyik felüket vérnarancs, a másik felüket mandula aromával megfestjük (így egyik fele a barackoknak piros, a másik zöld lesz, de a mandula aroma helyett használhatunk császárkörtét is, attól szép sárga színt kap) és festés után rögtön kristálycukorba forgatjuk. De jó a porcukor is, attól inkább "hamvasak" lesznek a barackok. A közepükbe szúrhatunk díszítésnek apró levélkéket.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem és milyen régen ettem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzska :)
      Legutóbb mi is csak nyáron, a családi lagziban ettünk ilyet. Pedig nem egy nagy "vasziszdasz" elkészíteni, régebben Húsvétkor volt is nálunk.

      Törlés