"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/11/02

Palócleves - pulykából

Hozzávalók:
fél kg pulyka felsőcomb filé, apró kockákra vágva
1 nagyobb fej vöröshagyma
pár evőkanál étolaj
1 csapott evőkanál törött fűszerpaprika
fél kg krumpli
2 szál sárgarépa
negyed kg sárga hüvelyű zöldbab
1 kis pohár tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
egy kis csokor (friss) kapor
3-4 babérlevél
2-3 gerezd fokhagyma
só, törött bors, köménymag, tárkony, citrom

A megtisztított, megmosott krumplit és répát apró kockára vágjuk. A babot és a krumplit külön-külön, sós vízben puhára főzzük. A kockázott pulykacombból a hozzávalókkal (olaj, hagymák, paprika, só, bors) pörköltet készítünk (rövid lével). A kész pörkölthöz adjuk a krumplit, répát és a babot a főzőlevükkel együtt. Szükség szerint annyi vizet öntünk hozzá, amennyivel kb. 2 l-re kipótoljuk a levét. Ha összeforraltuk, a lisztből és tejfölből kevés vízzel habarást készítünk és a levest besűrítjük vele. Apróra vágott kaporral, sóval, borssal, köménnyel  fűszerezzük. Ízlés szerint kevés tárkonyt is főzhetünk bele, vagy tálalásnál pici citromlével ízesíthetjük. Friss kenyérrel kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése