"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/03/20

Pacalpörkölt

Hozzávalók:
1 kg előfőzött, csíkozott, konyhakész pacal
3 nagyobb fej vöröshagyma
1 púpozott evőkanál törött paprika
2 nagy evőkanál zsír

bors
1-2 gerezd fokhagyma 
mokkáskanálnyi őrölt kömény
1 babérlevél
1-1 késhegynyi majoranna, oregano, bazsalikom
1 jó evőkanálnyi paradicsompüré

A pacalt átmossuk. A nagyon apróra vágott vöröshagymát az egyik evőkanál zsíron megfuttatjuk. 
Hozzáadjuk a pacalt, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és kb. 2 órát főzzük. 
Közben sóval, borssal, fokhagymával és a többi fűszerrel ízesítjük. 
Ha a pacal puhulni kezd, a másik kanálnyi zsírt is felmelegítjük, beletesszük a fűszerpaprikát és folyamatosan kevergetve megpirítjuk (vigyázzunk hogy a paprika meg ne égjen !) és ráöntjük a félig megfőtt pacalra. Összeforraljuk, beleteszünk 1 evőkanálnyi paradicsompürét, ha szükséges, még utána ízesítjük és erős tűzön készre főzzük. (A teljes főzési idő kb. 3 óra.)
Sós-köménymagos vízben főtt burgonyával, friss, puha kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Készíthetjük ugyan úgy, mint a csülkös pacalt, azzal a különbséggel hogy mivel ebbe a pacalpörköltbe nem kerül csülök, így annak a főzőleve helyett vizet használunk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése