2012/02/06

Tyúkhúsleves

 Hozzávalók:
1 friss tyúkaprólék + 2-3 db csirkemáj
2-3 szál gyökérzöldség
1 csokor petrezselyemzöld
5-6 szál sárgarépa
1-1 kis fej zeller és karalábé
1-2 karfiolrózsa
öklömnyi (vagy egy negyed cikk) kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1-2 szem krumpli

szemes bors
köménymag
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 kockacukor

levesbetétnek csigatészta vagy cérnametélt

A tyúkaprólékot és a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és megmossuk. A májakat tisztítás, mosás után hideg vízbe tesszük felhasználásig.
A húst egy nagyobb fazékba rakjuk, 3 l hideg!!! vízzel bőven felöntjük, sózzuk (kb 2-3 teáskanálnyi) és lassú tűzön felforraljuk/gyöngyöztetjük, miközben a keletkezett habját gyakran leszedjük - vigyázzunk, ne hagyjuk beleforrni! Mikor már félig megpuhult a hús és nem jön fel több habja, bezöldségezzük, befűszerezzük, ha szükséges, utána sózzuk. Gyenge tűzön, lassan, éppen csak "gyöngyözve" főzzük, minél tovább, annál finomabb lesz a levesünk. A karfiolrózsákat és a káposztát csak az utolsó 15-20 percben adjuk a leveshez, különben szétfőnek. Ekkor rakhatunk bele 1-2 szem kockacukrot. Mikor már minden megpuhult, az alaposan kiáztatott csirkemájakat is óvatosan belerakjuk és összeforraljuk a levessel. Pár perc alatt az is kész. Közben a levesbetétnek való tésztát is kifőzzük és a forró levessel tálaljuk.
/Fontos, hogy hideg vízbe kezdjük a főzést és lassan (legalább 1,5-2 órát, de ha öreg a tyúk, akár 3-4 órát is) főzzük, így lesz szép tiszta, aranysárga és ízletes a kész levesünk./



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése