"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/01/08

Katika levese


Hozzávalók:
1 kg karajcsont, bármilyen nyesedék
4 db sárgarépa
0.5 kg kelkáposzta
2 db petrezselyemgyökér (fehérrépa)
1 db citrom
2 db MAGGI marhahúsleves kocka
2 dl tejföl
lestyánlevél aprítva
tárkony
bors

édes fűszerpaprika
2 tk Édes Anna
1 ek szárított, pirított hagyma

Elkészítés

Előkészítés: megtisztítjuk a zöldségeket.

Főzés: Legelőször is felforralunk kb. 2,5 liter vizet egy lábasban. Amíg felforr, felkarikázzuk a sárgarépát, a fehérrépát. Ezt forrásnál már önthetjük is a vízbe. Leveleire tépjük a kelkáposztát és kettévágjuk a leveleket. Ezt is beledobjuk a vízbe, a préselt fokhagymával együtt. Belehámozzuk burgonyapucolóval a citrom héjának negyedét is. És máris jöhetnek a fűszerek is, csipetjével (legalább, de ez ízlés kérdése!): lestyán, tárkony, bors, só (óvatosan, mert a leveskockák is sósak!), Édes Anna, pirospaprika és a szárított pirított hagyma. Végül jöhet a leveskocka: literenként egy. A legvégén beletesszük a csontot és a nyesedéket is. Az egészet összeforraljuk, és amikor forr, akkor levesszük a lángot takarékra.
Így főzzük kb. másfél órán át, közben az elpárolgott vizet időnként pótoljuk (összesen kb. egy literrel).
A másfél óra vége felé a tejfölt egy nagyobb edénybe tesszük és hozzáadunk kb. egy merőkanálnyi levest. Kikeverjük simára, majd ezt beleöntjük a levesbe, elvegyítjük; egyet forralunk még rajta.

Na ezt a levest megcsináltam, egy tányérral kiteszek, mert a fazékkal, amit készítettem képet, az nem igazán jól látható!
Ez annyira kiadós, hogy mindannyian jól laktunk és még maradt is belőle . . .
Csak ajánlani tudom!




A receptet Katikától kaptam a TVN-en :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése