"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2011/11/25

Mézes krémes (grízes-mézes)

Hozzávalók:

A tésztához:
600 g liszt
200 g cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
100 g margarin
2 felvert tojás
5 evőkanál méz ( kicsit felmelegítve )
5-6 evőkanál tej

A töltelékhez:
6 dl tej
15 dkg búzadara
25 dkg ráma margarin
25 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor (esetleg pár csepp vanília aroma)
baracklekvár
- én most meggy lekvárt használtam - nagyon finom volt, csak eláztatta a tésztát :(

A tetejére:
10 dkg étcsoki vagy porcukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán egyenként lapokat nyújtunk és közepes méretű tepsi hátán előmelegített sütőben sütjük. Nagyon gyorsan sül, vigyázzunk ! Könnyen törik !
A krémhez a grízt a tejben jó sűrűre főzzük, kihűtjük.
A margarint a cukorral habosra kikeverjük és hozzáadjuk a kihűlt grízhez. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha grízcsomók maradnak benne, robotgéppel "elsímítjuk" ;)

Összeállítás:
Az első lapot egy tálcára tesszük és megkenjük a krém felével. A második lapot ráhelyezzük, ezt baracklekvárral megkenjük, majd a harmadik lap és újra a krém jön. A negyedik lappal beborítjuk.
A tetejére gőz fölött megolvasztjuk a csokit és ezzel vonjuk be, de finom csak porcukorral megszórva is.
Egy napot pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak. Forró vízbe mártott késsel lehet szeletelni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése