Hozzávalók:
1 db, kb 2 kg-os tök
1 kávéskanál só
fél dl ecet
1 kávéskanál cukor
Besamel mártás:
10 dkg vaj
5 dkg liszt
3 dl tej
1 kávéskanál só
1 pohár tejföl
3 db tojás
5 dkg morzsa
5 dkg vaj
kis csomó kapor (ez elhagyható)
csipetnyi reszelt szerecsendió
20 dkg reszelt sajt
A tököt meghámozzuk, legyaluljuk (ha spagetti tököt használunk, csak kikaparjuk a tök belét).
Forrásban lévő sós, cukros, ecetes vízben egyet forralunk rajta, de nem főzzük !!!
Elkészítjük a besamelt: a vajban világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, sózzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele.
Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, tejfölt, tojás sárgákat, majd a tököt. és végül óvatosan összeforgatjuk a tojások felvert habjával. Vajjal kikenünk egy tepsit, belesimítjuk a tökös masszát, morzsával és apró vaj darabkákkal megszórjuk, beborítjuk a reszelt sajttal és előmelegített, forró sütőben szép pirosra sütjük.
Sült csirkéhez kiváló köret, de önállóan is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése