2011/10/23

Jókai-bableves

Ezt a rendkívül ízletes levest Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyv-éből való recept alapján készítem

Hozzávalók (6-8 személyre)

1 db füstölt sertéscsülök
50 dkg vegyes zöldség (répa, gyökér)- én kevés krumplit is szoktam hozzá tenni
50 dkg szárazbab
10 dkg liszt
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
30 dkg  füstölt kolbász
babérlevél
szemes bors
zöldpaprika
paradicsom
törött paprika
petrezselyemzöld


A jól megmosott szárazbabot előző este vízbe áztatjuk, a csülköt puhára főzzük.
Másnap a főzőlé tetejéről leszedett zsiradékon megpirítjuk az összeaprított zöldséget, hozzáadjuk a babot, felöntjük a csülök főzőlevével és (szükséges mennyiségű) vízzel. Beletesszük a fűszereket, ízlés szerint utána sózzuk és puhára főzzük. Közben a kolbászt megsütjük, felkarikázzuk. A visszamaradt kolbászzsírban a liszttel, apróra vágott vöröshagymával, törött paprikával, felaprított petrezselyemmel rántást készítünk és összeforraljuk a levessel. Tejföllel behabarjuk, csipetkét főzünk bele és beleforraljuk a kolbászt is.
Tálalás: a csülköt apró kockákra vágjuk, rámerjük a forró levest.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése