"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/02/08

Meggyes piskóta

Hozzávalók:
4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
1 tasak sütőpor
10 evőkanál forró víz

vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez
liszt a meggyhez és a tepsihez

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A meggyet lecsöpögtetjük.
A tojásokat óvatosan szétválasztjuk - a fehérjébe ne kerüljön semennyi sárgája, különben aligha tudjuk habbá verni !
A tojássárgákat a porcukorral, habverővel (robotgéppel) kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
Akkor jó, ha fényes-fehéres habos lesz.
Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét, közben tovább keverjük. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, és közben mehet bele a maradék víz is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval nagyon kemény habbá verjük. (Fontos, hogy előzőleg hűtőben lehűtsük, mert különben sosem tudunk habot verni belőle) Majd óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne igen törjön össze.
A tésztát alaposan (vajjal/margarinnal) kikent, lisztezett tepsibe öntjük. A tetejére szórjuk az előzőleg lisztbe forgatott meggyszemeket.
160 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük (tűpróba!).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése