Hozzávalók:
22 dkg rizsliszt + a gyümölcsök meghempergetéséhez
2 db nagy tojás
15 dkg cukor
7 dkg vaj
20 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt áfonya
10 dkg apróra vágott, kicsit megpirított dió
10 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál sütőpor
fél kávéskanálnyi őrölt fahéj
csipetnyi kevés reszelt szerecsendió
1,25 dl tej
1 kávéskanálnyi rumaroma+ 2 dl víz összemelegítve
Az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk, hozzáadjuk az áfonyát, majd a rumaromás vizet ráöntjük és hagyjuk kihűlni. A diót megpirítjuk, majd vágódeszkán durvára aprítjuk.
A tojást, a cukrot és a szoba hőmérsékletű vajat kb. 5 perc alatt habosra kikavarjuk. A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk és a tejjel felváltva a cukros-vajas-tojásos masszához adagoljuk úgy, hogy közben a mixerrel keverjük.
Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket lisztben meghempergetjük és a dióval együtt a tésztához forgatjuk.
A sütőformát kivajazzuk (ha szilikonos, akkor nem szükséges), a masszával félig megtöltjük és a 150 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel készre sütjük (nekem gázsütőm van, középső rácson sütöttem). Sütési idő egy normál (30 x 11 cm) őzgerincformában kb 50 perc. Tűpróba fontos!!! fogpiszkáló vagy hurkapálca segítségével.
Miután kivettük a sütőből, a formában hagyva, még melegen meglocsoljuk a gyümölcsöktől visszamaradt rumaromás vízzel (nálam ez elmaradt, kihűlés után az egyik rudra csokimázat kentem, a másikra porcukrot szórtam). Aki szereti, meglocsolhatja akár rummal, brandyvel vagy narancslikőrrel is. Hagyjuk, hogy felszívja mindet és hűljön csak utána fordítsuk ki a tálra.
recept forrása Átol Tibor - Gluténmentes Séf: GYÜMÖLCSKENYÉR / PÜSPÖKKENYÉR GLUTÉNMENTESEN
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése