"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2024/04/10

Szilvalekváros krumplis papucs (élesztő helyett sütőporral)

Hozzávalók: fél kg krumpli, fél vaj (vagy 5dkg Liga margarin, ha laktózmentesen készítjük), kb 30 dkg liszt (lehet felele-fele arányban grízes és sima), egy kis kanál cukor, 1 tasak sütőpor, 1 tojás, ízlés szerint só, szilvalekvár a töltéshez, liszt a gyúródeszka beszórásához.

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük megpucoljuk és hagyjuk kihűlni. Krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sütőporral elkevert lisztet, ízlés szerint sót, pici cukrot, a felvert tojást és az egészet jól összegyúrjuk. A gyúródeszkát alaposan belisztezzük (a tészta nagyon ragad!), majd a tésztát kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk, féltenyérnyi szögletes darabokra vágjuk (vagy pohárral kiszaggatjuk). Mindegyik tésztadarab közepére kiskanálnyi keményebb szilvalekvárt rakunk, két átlós csücskét összefogjuk/összenyomjuk (vagy félbehajtjuk és a széleit jól lenyomkodjuk). A papucsokat sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Sütés előtt lekenhetjük egy felvert tojással, de nem fontos. Még melegen megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is finom. Anyu régen sokszor sütött ilyen egyszerű, gyors lekváros papucsot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése