Hozzávalók (kis/közepes/nagy adaghoz):
30/40/50 dkg széles metélt (vagy fodros nagykocka)
5/6/8 dkg vaj
3/4/5 tojás
10/13/16 dkg cukor
1-2 tasak vaníliás cukor
1 kisebb/nagyobb citrom reszelt héja
35/45/60 dkg tehéntúró
330/440/550 gramm tejföl
vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez és szórásához
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, vízzel leöblítjük és jól lecsurgatjuk a vizet róla. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéket (ha van pár kimarad tojásfehérjénk, azt is nyugodtan használjuk fel) pár csepp citromlével vagy egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját az olvasztott vajjal és a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk az áttört túrót, tejfölt, reszelt citrom héjat és jól kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is (aki szereti, mazsolát is tehet bele). A kész masszát összekeverjük a kifőtt tésztával. A tepsit vajjal kikenjük, morzsával megszórjuk, a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne. 200 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Tálalhatjuk gyümölcsös szósszal/öntettel, akár lekvárral is, de önmagában, porcukorral megszórva is nagyon finom.
Tepsi méret: kis adaghoz 20x30 cm, közepes adaghoz 25x35 cm, nagy adaghoz 30x35/40 cm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése