"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2024/03/29

Almás linzer/pite húsvétra

Először a tölteléket készítjük el:

1,5 kiló (kb 6-7 nagy) savanykás almát meghámozunk, lereszeljük, összekeverjük 4 evőkanál cukorral és 2 evőkanál kekszmorzsával vagy búzadarával. Ha 10 perc múlva még sok leve van, keverjünk még bele egy kis morzsát vagy grízt.

Hozzávalók a tésztához::

1 kocka margarin (megpuhítva)

2 jó nagy maréknyi cukor (kb 12-13dkg)

2 tasak vaníliás cukor

2 tojás

1 citrom reszelt héja

Ezeket habosra keverjük és hozzáadunk annyi félfogós lisztet (kb 60 dkg-ot, ha nincs félfogós, akkor fele rétes, fele sima liszt keveréke), amennyit felvesz, míg könnyen összeáll a tészta (a lisztet keverjük össze egy késhegynyi sütőporral, de nem baj, ha kimarad). Rúddá formázzuk. Ketté vesszük, az egyik felét jó vékonyra! kinyújtjuk, alacsony oldalú nagyobb méretű tepsibe rakjuk, rákenjük az alma tölteléket, a másik kinyújtott tésztalappal beborítjuk. A leeső széleket összedolgozzuk és nyuszi vagy csibe, tojás formával kiszúrjuk. Tojással lekenjük a tésztát, rárakjuk a nyusz formát, azt is lekenjük. Lehet úgy is, hogy egy kis cukorral megszórjuk a tészta tetejét. (Elbírja, mert így, az eredeti recept szerint kicsit édestelen, Tóth mama almás linzere ízletesebb szokott lenni!) Előmelegített sütőben világosra sütjük. Kihűlve szeleteljük fel, mert melegen, bár nagyon finom, de törik a tésztája.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése