"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2020/04/27

Grízes mézes-krémes



Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 5 dkg zsír (vagy margarin), csipetnyi só, késhegynyi szódabikarbóna, 15 dkg porcukor,  1 egész tojás,
3 evőkanál méz, tej

Hozzávalók a krémhez: 6 dl tej, 5 evőkanál gríz, 20 dkg Ráma margarin, 25 dkg porcukor
+ baracklekvár
a tetejére csokimáz vagy csokireszelék

Elkészítés: A tészta hozzávalóit annyi tejjel dolgozzuk el, hogy jól nyújtható legyen. Fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a krémet: a tejből és grízből a szokásos módon sűrű tejbegrízt főzünk. A porcukrot és margarint habosra kavarjuk, majd ezt a vajas krémet csomómentesre keverjük a teljesen kihűlt tejbegrízzel. A tésztát 4 lapban kisütjük a tepsi hátoldalán (kisebb méretű tepsi legyen). Ha a lapok megsültek és kihűltek, megtöltjük felváltva a krémmel és lekvárral. Másnapra puhul meg a tészta hűtőben, csak akkor szeleteljük.
Kicsit sok lett a krém, így a sütemény tetejére is kentem belőle, arra pedig étcsokoládét reszeltem. Nagyon finom lett így is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése